Már nagyon várjuk: Tavaszköszöntő, virágnézegetős túrák a hétvégén

Ha már unjátok a bezártságot, és szívesen kimozdulnátok, hogy gyönyörködjetek az első virágok látványában és magatokba szippantsátok a tavasz friss illatait, akkor már most hétvégén érdemes nekivágnotok. Kellemes időt jósolnak, és virágzó rétekben sem lesz hiány! Mutatjuk, merre érdemes elindulni.

Szirmait bontogató tavaszi virágokForrás: Michael Gaid/Pixabay

Tavaszköszöntő túra a Lankóczi-erdőben

2023. március 4-én szombaton 9 és 13 óra között egy vezetet túra keretében csodálkozhatunk rá az ébredő tavaszi erdőre Gyékényes községhatárban, a Dráva magas ártéri szintjén található keményfás ligeterdőben.

Nagy valószínűséggel már tavaszi tőzike, csillagvirág és kockás liliomok között sétálhattok, de kétéltű és egyéb hüllőfajok megjelenésére is számítani lehet.

A túra végén igény szerint szalonnasütési lehetőséget is biztosítanak. A programon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges! Részvételi díj: 1000 Ft/fő. További információt ide kattintva találtok.

Hóvirágnéző, téltemető séta a Soroksári Botanikus kertben

Bókoló fehér hóvirágok, zöldpettyes tőzikék, lángoló sárga tavaszi hérics, illatos és sötétbordó hunyorok, égszínkék csillagvirágok, kékharangú gyöngyikék, szerény kankalinok, puha szürke barkák, színes krókuszok és kecses keltikék – az avar alól megállíthatatlanul tör elő a tavasz.

A Soroksári Botanikus kert pazar növénygyűjteményében szinte minden tavaszi virág egy helyen megcsodálható!

A kertben azonban nem csak növényeket láthatunk: egy különös területen, a "Csonthalom" domb alatt több ezer éves emlékek is előkerültek. Másutt a szomorú sorsú sváb kertészek hagytak ránk emlékeket. A vezetett sétán tavaszi virágok között barangolva kereshetitek fel a múlt nyomait is. Március 4. szombaton 14 órától, 5. vasárnap 10 órától várják az érdeklődőket a sétákon, melyeknek részletes leírását ide kattintva olvashatjátok. 

Ha szerencsétek lesz, csillagvirágot is láthattok - illusztrációForrás: Heike Löchel/wikipedia

Gourmet pillanatok és Hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban

Angolpark, kastély, arborétum, hóvirágmező, Etyek és etyeki borkóstoló – kell ennél jobb hétvégi program? Az Alcsúti Arborétum Magyarország legeredetibb angolparkja, mely minden évszakban más-más arcát mutatja. Szombaton 8 és 17 óra között az arborétumban madárdaltól hangos, hatalmas fákkal szegélyezett, kényelmes sétán vehettek részt.

A mediterrán hóvirágoknak különféle fajtái az ország legnagyobb, egybefüggő hóvirágszőnyegét alkotják.

Az Arborétum és a hóvirágok megtekintése után buszra szálltok és Etyek felé veszitek az irányt, ahol lehetőség nyílik a vidék borait is megkóstolni az egyik különleges borászatban. A túra végeztével a busz visszatér a kiindulópontjára, Budapestre. További információkat ide kattintva találtok.

Az Alcsúti Arborétum hóvirágmezőjeForrás: Alcsúti Arborétum/Facebook

Természetesen, ha valaki csak az arborétumot szeretné megcsodálni, nem kell csatlakoznia a fenti programhoz, hanem nyitvatartási időben bármikor felkeresheti.

Hosszabb nyitavatartással várnak a Vácrátóti Botanikus Kertben

Ha nem szeretnétek vezetett sétán részt venni, akkor érdemes ellátogatnotok a Vácrátóti Nemzeti Botankius Kertbe. Az enyhébb idő ott is egyre-másra csalogatja elő a kora tavaszi hagymásokat, gumósokat. A hóvirágok, tőzikék, krókuszok és hunyorok már virágoznak egy ideje, de a legkorábbi cserjék (bangiták, loncok) is nyílnak már.

A nyári nyitvatartás szerint a szabadtéri gyűjteményeik minden nap 8 órától 18 óráig látogathatók, beltéri kiállítótereik 8:30-tól 17:30-ig, üvegházaik hétfők kivételével szintén 8:30-tól 17:30-ig tekinthetők meg. További információkért kattintsatok ide.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek