Végre itt a tavasz: Köszöntsük hóvirággal!

Februárban búcsúzik a tél, és megjelenik a tavasz első hírnöke a hóvirág, vagy más néven árvavirág. Hazánkban négy különböző fajával találkozhatunk, leggyakrabban a kikeleti hóvirággal, mely főként erdeinkben nő. Ismerjük meg jobban ezt a mindössze egy hónapig virágzó védett növényt.

Magyarországon 4 fajjal találkozhatunk: a kertekben ültetett pompás hóvirággal, a redőslevelű hóvirággal, és levantei hóvirággal, valamint az őshonos kikeleti hóvirággal, mely utóbbit egyszerűen hóvirágnak is neveznekForrás: Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót/Facebook

Az amarilliszfélék családjába tartozó hóvirág huszonegy faja él a Pireneusoktól Közép- és Dél-Európán át a Kaszpi-tóig, illetve a Közel-Keletig. A legkülönlegesebb faj Görögországban él és októberben virágzik.

A Magyarországon is virágzó kikeleti hóvirág 2005 augusztusa óta az uniós jogszabályváltozásoknak köszönhetően védett növénynek számít, természetvédelmi értéke 10 ezer forint, és egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik. Bár eredeti élőhelye a természetben, félszáraz lomboserdőkben van, nagyon sokan kiskertekbe is ültetik. 

Jó tudni!

A hóvirág már 3 ezer évvel ezelőtt is ismert volt, ugyanis Homérosz eposzában az Odüsszeusznak adott mérget hóvirágból nyert készítménnyel semlegesítették. A keresztény kultúrában Máriát testesíti meg, valamint a remény és egyben az elégtétel szimbóluma is – olvasható a Lakáskultúra oldalán.

Ez a tavaszi növény igen veszélyes, ugyanis hagymája mérgező alkaloidokat tartalmaz. Viszont a mozgásszervi megbetegedéseket gyógyító készítmények alapanyaga, a galantamin is megtalálható benne, de otthon semmiképp se kísérletezzünk vele!

A hóvirágot már a görög mitológiában is ismertékForrás: 5598375/pixabay.com

Tavaszváró program

Csodálatos látványt keltő, két és fél hektáron elterülő hófehér virágmező fogadja a látogatókat február 14-től az Alcsúti Arborétumban, ahol a mediterrán hóvirágoknak hét fajában és huszonnégy fajtájában gyönyörködhetünk.

A Hóvirág Ünnep idején az arborétum minden nap 10 és 17 óra között látogatható. A kellemes sétával ráhangolódhatunk a tavaszra, igazán üdítően hat ránk, ahogy láthatjuk a természet változását. A normál belépőjegy ára 2000 forintba, a kedvezményes jegy 1500 forintba kerül. 

A tavasz hírnöke kertünkben is virágozhatForrás: Hans Linde / Pixabay

Ha viszont inkább otthon, a saját kertünkben gyönyörködnénk benne, akár kertünkben is honosíthatjuk a növényt, ráadásul nem is olyan bonyolult, mint gondolnánk. Hagymáit beszerezhetjük kertészetekből, vagy akár az internetről is rendelhetünk.

A hóvirág a napfényes vagy félárnyékos helyet szereti, ahol nedves a talaj. A védett növény hagymáról nő, amiket 8-10 cm mélyre kell elültetni a földbe, valamikor októberben. A hagymák számára lombok alatti, félárnyékos területet érdemes választani, és az őszi ültetés után a következő télutón már virágozni is fognak. Az első év vízválasztó, ugyanis ha sikerrel jártunk, utána már szinte biztos, hogy kertünk állandó lakójává válik ez a különleges növény. Néhány éven belül pedig nagy összefüggő telepet alkotva az egész kert legszebb téli díszévé válhat. 

(Forrás: Lakáskultúra magazin, Alcsúti Arborétum)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek