Hihetetlen jégalakzatok keletkeztek a nógrádi Szakadás-árokban

Mátraverebély és Pásztó között, Tar község közelében található Magyarország kevésbé ismert, ám gyakorlott túrázók szerint az egyik legszebb és legvadabb szurdoka, a Szakadás-árok. A völgy minden bizonnyal nyáron is hatalmas élmény, de télen minden képzeletet felülmúl a szurdok széléről csüngő jégalakzatok gazdagsága: karvastagságú jégcsapokból álló füzérek, jégzuhatagok, jégbe fagyott borostyánok láthatók, a fotósok pedig csak úgy tobzódhatnak a jobbnál-jobb lehetőségekben.

Jégalakzatok a Szakadás-árokban. A képre kattintva a nap legjobb fotóit is megnézheted, amelyek a világ többi táján készültek!Forrás: MTI/Komka Péter

Komka Péter is a szurdokban járt, lélegzetelállító felvételeit pedig az MTI-n osztotta meg.

Jégbe fagyott borostyán a Szakadás-árokbanForrás: MTI/Komka Péter

A Turista Magazin cikke szerint a Szakadás-árok méreteivel a Rám-szakadékkal vetekszik, ám annál sokkal vadregényesebb és kalandosabb, mivel itt nincsenek létrák és más kapaszkodást segítő megoldások. Odatalálni sem könnyű, a legjobb, ha letöltjük a Természetjáró alkalmazását, és az ott jelölt irányt követjük.

A gyertyán-kupacslevél is megdermedtForrás: MTI/Komka Péter

Ha sikerült a megfelelő útvonalat választani, akkor egy hagyományos erdőből hamarosan egy meredek, mély patakmederben találjuk magunkat, amely helyenként néhány méteresre szűkül. Az alig egy kilométeres szakaszt végigjárni két órába is beletelik, nem csak azért, mert helyenként kidőlt fák nehezítik a haladást, hanem mert ámulni fogunk, hogy a víz mennyiféle formát képes felvenni.

Jégalakzatok rajzoldótak kiForrás: MTI/Komka Péter

Tipp: Ha már Taron vagyunk, mindenképp érdemes megnézni a falu központjától pár perces sétával elérhető Szent Mihály-templomot, melynek történelme a 13. századig nyúlik vissza és a település szélén található buddhista sztúpát.

Látványos formákat hozott létre a fagyForrás: MTI/Komka Péter
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek