Emlékezetes élmények a téli Magas-Tátrában azoknak is, akik nem síelnek

Jó sípályái miatt már ismerhetjük a Magas-Tátrát, de ezeken kívül is vannak téli látnivalói és programjai a szlovák hegyvidéknek. A friss levegőn feltöltődhetünk egy hosszú séta alatt, felfedezhetjük a Csorba-tó téli élővilágát, pihenhetünk a melegen tartott hütték egyikében, és biztos lesz lehetőségünk szánkózni is, ami bizony nem csak a gyerekek kiváltsága. 

Az elmúlt napokban, a Magas-Tátra régió Facebook-oldalára szépen sorban érkeztek a havas fotók. Lehet szánkózni, síelni a Lomnici-csúcs lejtőin, de még kutyaszánnal is lehet edzeni, sőt a kicsiket hóból készült labirintus is várja. Ha több napot töltenénk el a környéken, akkor pedig az alábbi, korábban kipróbált programlehetőségek közül érdemes válogatni.

A képre kattintva galéri nyílik!Forrás: ©Marek Hajkovsky OEP / High Tatras Region / Facebook.com

Egy séta a Csorba-tó körül kihagyhatatlan. A kényelmes sétaösvényen fél óra-ötven perc alatt végigsétálhatunk, attól függően, hogy hányszor állunk meg fotózni és az ismeretterjesztő táblákat böngészni. Utóbbiak egyébként nagyon jók, szlovákul és angolul tájékoztatnak a környék izgalmas állatvilágáról - zergékről, medvékről, mormotákról -, és az itt található növénytakaróról is. A tó partján egy emlékhelyet is találunk az üdülőtelepülés alapítójának, Szentiványi Józsefnek szentelve.

Ha a Tátrában járunk, akkor érdemes villamosozni is. A kényelmes – gyorsnak viszont nem mondható –, Monarchia idején kiépített tátrai villamosvasútról néhány szakaszon olyan panoráma nyílik a környező hegyekre, mintha egy természetfilmet vagy jól sikerült posztert nézegetnénk. 

Forrás: Mimi / Travelo.hu

A tátrai villamosnak két vonala van, a Poprád-Ótátrafüred-Csorbató között közlekedő, és az Ótátrafüredet Tátralomniccal összekötő szakasz. Az állomások jegypénztárában különböző szakaszokra lehet jegyet venni, az ár ennek függvénye, illetve lehet napijegyet is venni. A jegyet a villamosokon kell érvényesíteni felszállás után.

Ótátrafüredre villamossal

Amint írtuk, a századfordulós Ótátrafüred autó nélkül is egész könnyen megközelíthető. Ez a Magas-Tátra legrégebbi üdülőhelye, ahol patinás épületek közt sétálva szívhatjuk magunkba a friss hegyi levegőt. Ótátrafüreden felújították és ismét használatba vették a korábban megkopott pomájú üdülőépületeket, így itt tényleg a régi idők századfordulós szépségét élvezhetjük.

Felvonóval a Kőpataki-tóhoz

Ótátrafüredről irány a tátralomnici végállomás, ahonnan a felvonóval felmehetünk egészen a Lomnici csúcsig. De mivel ezek a jegyek elég gyorsan elfogynak, ajánlott korán érkezni, vagy csak a Kőpataki-tóig (szlovákul Skalnaté pleso) jegyet váltani. Onnan is fantasztikus kilátás nyílik a környékre. Az út pedig odáig is kalandos. 

A Kőpataki-tó (Skalnaté pleso) egyébként minden évszakban érdekes látványForrás: Petr Vilgus - vlastni dilo / Wikipedia.org / CC BY 3.0

Először egy kisebb, régebbi kabinossal, majd a nem túl logikus módon Start névre keresztelt középállomástól egy hipermodern, nagyobb kabinos felvonóval juthatunk fel a tóhoz, a lenyűgöző Késmárki- és Lomnici csúcsok alá. A tó körül érdemes sétát tenni, itt is vannak ismeretterjesztő táblák, és lélegzetelállítóan szép a kilátás.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek