Ez a meseszép pesti erdőség a nordic walking szerelemeseinek Mekkája

Dél-Pesten, a 18. kerületben valójában három, egymás mellett elhelyezkedő erdő az a varázslatos hely, ahol sokan futnak, kerékpároznak, gyakorlatokat végeznek az erdei tornapályán. Családok sétálnak a ösvényeken, gyerekek és felnőttek fociznak a tisztásokon, a gazdik a kutyáikat sétáltatják. És bizony, rendszeresen feltűnnek a színes botjaikkal menetelő, kisebb-nagyobb csoportok is.

Nem véletlen, hogy itt a Halmi-, Péterhalmi- és Lőrinci erdő alkotta területen minden héten többször, a nap különböző időszakában felbukkannak a nordic walking sportot űző csoportok. A rendszeres séták két profi és elszánt oktatónak, Richter Katinak és Richter Lacinak köszönhetők.

Richter Kati és Laci, nordic walking oktatókForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Ők az edzéseik során szó szerint beviszik az embereket az erdőbe, köztük engem is, hiszen most már bő egy éve, heti rendszerességgel én is járok az edzéseikre. Itthon még mindig keveset tudnak erről a sportról, pedig több északi és nyugati országban évtizedek óta tömegsport a nordic walking.

„Mi először Svédországban láttuk, hogy a botokkal szinte siklanak, de ez nem túrabotozás, hanem egy sokkal intenzívebb mozgás volt. Ez a sport valójában a sífutás nyári változata" – meséli Laci. „Nagyon megtetszett, mert megtudtuk, hogy ízületkímélő, amellett, hogy kardió mozgás, és nagyon jól megmozgatja az egész izomzatot. Itthon szerencsére találtunk egy nemzetközi nordic walking oktató- és trénerképző iskolát, amelyet elvégeztünk, és immár mi is 11 éve oktatjuk ezt a csodálatos sportot" – teszi hozzá Kati.

Teljes felfrissülés

Bizonyítást nyert, hogy a fiataloktól kezdve, egészen az idősekig nagyon sok mindenkinek ajánlható ez a sport, még bizonyos egészségügyi problémákkal küzdőknek is. Amit én egy év távlatából biztosan állíthatok, hogy számomra teljes testi- lelki- és szellemi felüdülést hoz minden egyes edzés.

Az erdő kikapcsol, oxigénnel és energiával tölt felForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Amióta elkezdtem, sokkal jobb lett az állóképességem, és mivel imádok erdőben lenni, olyan, mintha kirándulnék, így teljesen feltöltődöm a fák között, ahol érzékelhetően sokkal dúsabb oxigént lélegzek be.

Olyankor sikerül kikapcsolnom az agyamból minden olyan problémát is, amin máskor rágódni szoktam. A kezek és lábak keresztirányú mozgása bizonyítottan hat az agyféltekékre, ami megnyilvánul a kreativitásban és a koncentrációban is. A csoport egyik informatikus tagja például egész nap egy bizonyos problémán törte a fejét, és az esti nordicozás közben jött meg számára a megoldás. Bizony, ilyen is van!

Minden szinten, szinte mindenkinek

Laci és Kati szerint hazánkban leginkább az terjedt el a köztudatban, hogy a nordic walking az idősek sportja. Hogy ez mennyire nem így van, arra bárkinek bizonyítékként szolgál, ha Laci csoportját választja. Ő viszi ugyanis a haladó csoportot, és elképesztő iramot diktál! Sokszor 10 kilométert is megtesz a csoportjával bő egy óra alatt, és másnap izomlázzal is számolni lehet, a testünk olyan részein is, ahol korábban azt sem tudtuk, hogy létezik egyáltalán bármilyen izomcsoport.

Különböző erősségű csoportok vannak, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelőtForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Kati pedig több szintű csoportot is visz, ahol még az idősebbek, vagy adott egészségügyi problémákkal küzdők is „nordicozhatnak" lassabb tempóban. Vagyis, mindenki megtalálja a számára megfelelő csoportot. Mesélik, hogy mostanában egyre több fiatal jön, például futók, akik szeretnék kímélni az ízületeiket. A legfiatalabb tanítványuk 9 éves volt, mivel ettől a kortól ajánlott ez a sport a koordinációs készségek kialakulása miatt.

Ez a sportág minden évszakban végezhető, és a fiataloktól az idősekig, bárki kipróbálhatjaForrás: Richter Laci/Richter Kati

A legidősebb tanítványuk a 82 éves Ilonka, aki a mai napig minden nap kimegy a 76 éves barátnőjével a Parkerdőbe. „Meg lehet nézni őket, hogy olyan fürge a mozgásuk, mint egy 40-50 éves, nem túlsúlyos embernek" – teszik hozzá nevetve.

Társaságban még jobb

A fenyvesekkel és a változatos fafajokkal teli erdő nagy része most már őszi színeket öltött, a legtöbb helyen sárga levélszőnyegen sétálunk, de helyenként még mindig vannak olyan területek, ahol teljesen zöld a fű, és a fákat zöld borostyánok futják be, ami meseszerű hangulatot kölcsönöz a tájnak. Olyan sok erdei út fut itt mindenfelé, hogy akár 14 km-t is mehetünk egy edzés során, úgy, hogy csak keveset lépünk ugyanarra az ösvényre.

Edzés közben nem győzzük csodálni az erdő szépségétForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Néha emberekkel is alig találkozunk, és olyan, mintha egy érintetlen vadonban menetelnénk. Vannak dimbes-dombos részek is, hogy még változatosabb legyen a táj. És hogy miért érdemes csoportban sétálni? Például, hogy ne tévedjünk el, de ez csak egy a sok indok közül.

„Több tagunk elmondta, hogy amikor egyedül mennek, kényelmesebbek, hamarabb feladják, nincs az a motiváció, hogy végig kell menni a csoporttal. Az edzés során mi figyelünk a helyes technikára, korrigálunk, ha kell. Sokféle lépésvariáns van, koordinációs variánsok, ezeket is gyakoroljuk, így változatos lesz az edzés, és több izomcsoportot megmozgat. Sok barátság szövődik, és jó kis társaság alakul ki" – mesélik.

Az edzéseken néha maréknyi, máskor több tucat lelkes sétáló sportol együttForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Ezt jó magam is így tapasztalom. Van, amikor egy jó beszélgetés is feldobja az edzést, máskor pedig szeretek nézelődni, és elmerülni a táj szépségeiben, miközben ütemesen haladok a többiekkel együtt. Néhányan az edzések folyamán pedig egyre komolyabb teljesítményekre lettek képesek.
„Örömünkre szolgál, hogy az elmúlt években évente több amatőr országos versenyt is szerveztek, ahol a tanítványaink dobogós helyet is szereztek" – mesélik büszkén.

Minden edzés elején bemelegítésel kezdünk, a vége pedig levezető gyakorlatokkal zárul"Forrás: Cserháti Szilvia/Travelo"
A nordic walking jótékony hatásai
• A helyes technika kivitelezése során az izomzat 95%-a mozog és erősödik az ízületek túlterhelése nélkül, emellett a csontok is erősödnek. Emiatt csontritkulás esetén is nagyon ajánlott ez a sport.
• Erősíti a szívet, a keringési rendszert, a tüdőt, az immunrendszert. Nő az állóképesség, a gyorsaság, a mozgékonyság, javul a mozgás koordináció.
• Javítja az agyi funkciókat. A mozgás örömhormonokat termel, amely jókedvre derít, és oldódik a stressz is.
• Ajánlott túlsúlyosoknak, Parkinson kórban szenvedőknek is, szívbetegeknek, cukorbetegeknek, asztmásoknak, depressziósoknak.
• Ez a fajta mozgás harmonizálja az agyféltekék működését, javítja a tanulási képességeket, a kreativitást, a koncentrálást.
• Ez a technika megerősíti a hát, és a gerinc menti izmokat, ezért a szakemberek gerincsérvvel küzdőknek is ajánlják.

Így kezdjük el!

Nem elég, ha veszünk egy nordic walking botot, és elindulunk vele, mert muszáj elsajátítani a helyes és hatékony technikát, amivel intenzíven tudunk haladni. Enélkül csak azt érnénk el, hogy „sétáltatjuk a botot" vagy a rossz technika miatt akár le is sérülhetünk.

Csak a helyes technika birtokában érdemes nordicozni, hogy utána ilyen szép tájakat járhassunk be, minél eredményesebbenForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

Kati és Laci rendszeresen szervez oktatást, ahol bemutatják a helyes technikát, és azt is elmondják, kinek, milyen méretű eszközre van szüksége. Aki ügyes, és a kétórás oktatás során elsajátítja az alapokat, már részt vehet a csoportos edzéseken, ahol még intenzívebben gyakorolhatja a technikát.

Mivel jellemzően senki nem szívesen vásárol elsőre nordic walking botot, ezért ők ingyen és bérmentve kölcsön adják a megfelelő méretű botokat az oktatásra vagy edzésre érkezőknek. További információért kattintsatok a www.nordicwalkingoktatas.hu weboldalra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek