Murcia a spanyol ékszerdoboz, aminek egy gigantikus sós vízű tava is van

Murcia vidéke nem tartozik a legismertebb spanyolországi tájak közé, pedig több leggel is büszkélkedhet. Az Ibériai-félszigeten itt a legnagyobb a napsütéses órák száma, itt termesztik a legtöbb paprikát, és van egy hatalmas sós vizű tava is.

Murcia régió lenyűgöző tájak és látnivalók választékát kínálja, a Costa Cálida laza strandjaitól és öbleitől az olyan városok középkori varázslatáig, mint például Cartagena, Murcia a régió fővárosa, vagy éppen Lorca.

Cartagena és a város csodás amfiteátrumaForrás: Shaun Dodds / Shutterstock.com

Cartagena ősi kikötőjéről, valamint római és karthágói romjairól ismert, Murcia pedig egy nyüzsgő, regionális főváros kellemes parkokkal és roppant jó gasztronómiai kínálattal. A földrengés által megrongált Lorca egy szempillantás alatt összeszedte magát, és szép óvárosa ismét várja a látogatókat.

Murcia egyik legszebb városa, Cartagena tele van érdekes látnivalókkal. Az egyik legnagyobb látványosság, ami mellett lehetetlenség elhaladni, az a gigantikus, római kori emlékeket őrző, 2. századi színház, amire a város mai falait építették.

A felfedezést 1901-ben tették, és azóta egy modern múzeumot emeltek a feltárt romok elé, ám a legkáprázatosabb látvány, amint a fenti képen is látható, hogy az anfiteátrum csodálatos állapotban megőrződött része beleolvadtak a városba, és részei a mai élet körforgásának.

Lenyűgöző tengerpartok irányába

Ha mediterrán villákat látnánk, és vágyunk a kikötői hangulatra, valamint a tengerparti pihenésre, akkor dél felé vegyük az irányt, Águilas felé. Ez városka a Sierra Espunas hegyvonulatának tövében fekszik.

Öble 28 kilométer hosszú, amit a középkorban erődítmények és tornyok védtek a kalóztámadásoktól. Kikötőjében manapság halászok foltozzák hálóikat, de a partról is lehet horgászni, és ezt a helyiek ki is használják. Ha itt keresünk szállást, akkor a Bardina-öböl kis halászfalvaiban nézzünk utána a lehetőségeknek, mivel ezeken a helyszíneken virágzik a falusi turizmus.

Murcia nem csak a tartomány neve, hanem a fővárosáé is. Ezért ha itt járunk a régióban, ezt a várost sem szabad kihagyni. Ez a város olyan akár egy művészetörténeti tabló, amin szinte minden kor képviselteti magát. A 13. században alapított Catedral de Santa María például egy olvasztótégely: káprázatos román, gótikus, reneszánsz és barokk építészeti jellemzői vannak.

Szent Mária-székesegyházForrás: Shutterstock.com / Mistervlad

Az alapító, X. Bölcs Alfonz szívét itt helyezték örök nyugalomra egy díszes kis kőkoporsóban, a teste azonban Sevillában nyugszik. Érdekessége még a katedrálisnak az a kis kápolna, amit a 15. században építettek. A Capilla de los Vélez mennyezete, illetve falainak díszítései úgy néznek ki, mintha tejszínhabból formázták volna őket.

A ritkaság számba menő Kis-tenger

A Mar Menor, vagyis Kis-tenger San Pedro del Pinatar, a tartomány egy 22 ezer fős kisvárosa mellett található. A tó, a maga 170 km²-es felszínével Európa legnagyobb kiterjedésű sós vizű tava. A Mar Menor egy lenyűgöző, természet alkotta medence, melynek egész évben kiemelkedően magas – a nyári hónapokban 30 °C, a téli hónapokban 11 °C – a hőmérséklete, ami az évi átlagos 320 napsütéses napok számának köszönhető - olvasható a wikipedia.org cikkében.

Forrás: Shutterstock.com / Sarnia

A tó vize, melynek 50%-os sótartalma Európában egyedülálló, tudományosan bizonyítottan gyógyító hatással van a reumatikus, valamint az érrendszeri megbetegedések terén. "Fekete homokja" pedig jól csillapítja az említett betegségek által okozott tüneteket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek