Videó: Itt található Európa legnagyobb természetes, földalatti tava

Az olasz határtól néhány kilométerre, Svájc Valais kantonjában található a St-Léonard nevű apró falu alatt meghúzódó tó. Sokáig csak a svájci Sion város közelében lévő gazdák tudtak a földalatti vízforrás létezéséről – írja a siviaggia.it.

Sokáig tartott, míg felfedezték a különleges tavatForrás: János Korom Dr/Wikimedia Commons

St-Léonard egy körülbelül kétezer lakost számláló falu a Pennini-Alpokban. A szőlőtermesztés iránt elkötelezett, még mindig bortermelő vidéket Valais leghíresebb borának, a Fendant palackjainak hűtésére használták. De itt található Európa egyik érdekes, a mi Tapolcai-tavasbarlangunkhoz hasonló helye is, csak míg a miénk turisztikai célra épült, addig a St-Léonard természetesen alakult ki a Föld felszíne alatt. Íme, nézzetek körül!

Méretében persze nem vetekedhet a tapolcaival, hiszen „mindössze" 300 méter hosszú, 20 méter széles, és 30-70 méter mélységű, de így is Európa legnagyobb természetes földalatti tava, amely hajóval látogatható. Egy 30 perces hajókirándulás során a kristálytiszta vízen élvezhetjük ennek a csodálatos helynek a békéjét, miközben idegenvezető mesél a helyről. Különféle kövek csillognak 10 méter magasságban a fejünk felett, amelyek visszatükröződnek a tó 6000 négyzetméteres felszínén.

A tavon kisebb-nagyobb csónakokon szállítják a látogatókatForrás: János Korom Dr./Wikimedia Commons

A tó 1949 óta látogatható a turisták számára, egészen azóta, hogy elsőként Jean-Jacques Pittard geológus feltárta a barlangot. Visszatérve a fényre a tó bejárata melletti terasz remek hely, hogy megcsodálhassuk a Rhone-völgyre nyíló kilátást, és megkóstoljuk a helyben termesztett borokat. A belépődíj felnőtteknek 12 CHF (kb. 4900 forint), gyerekeknek 7 CHF (kb. 2800 forint), míg 5 éves kor alatt ingyenes. A tó március 19-től november 1-ig minden nap 10 és 17 óra között látogatható. További információkat a hely weboldalán találsz. 



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek