Hihetetlen látványt nyújt a kardoskúti Fehér-tó

Hihetetlen látvány fogadja azokat, akik ellátogatnak szeptember 17-én Kardoskútra, a XXI. Fehértó Napjára. A csapadék ugyanis kis tócsákat hozott létre a kiszáradt tómederben, mozaikszerűen tagolva a tófelületet egy részét. Másutt vörös színben pompázik a tómeder, csak néhol törik meg fehér szikfoltok. Ne szalasszuk el az alkalmat, mert ez lesz az egyetlen nap az évben, amikor a Fehér-tó közvetlen környezete látogatható.

A vörös színt egy növényzet okozza. Mivel a Fehér-tó egész nyáron teljesen kiszáradt állapotában volt, ezért a mederaljzat fehérre fakult a karbonátos feláramlások, az összegyűlt sziksó (szóda) miatt. Ilyet már korábbi években is láthattunk, idén azonban – távolról nézve –, ez a fehérség alig észlelhető, mert szokatlanul sok a mederben a magyar sóballa nevezetű növény, amely szinte a meder egész felületét beborítja.

Szokatlanul sok a mederben a magyar sóballa nevezetű növény, amely szinte a meder egész felületét beborítjaForrás: Palcsek István Szilárd/kmnp.hu

A szárazságot és a sót is kiválóan tűrő sóballák mostanra már zöldről vörös színűre váltottak. A tövek nagyon magasak és nagyon terebélyesek, szinte vörös szőnyegként borítják be a tómedret. Mivel már kezdenek széthajolni, így közelebbről a fehér meder is láthatóvá válik. A magyar sóballa mellett bár kisebb számban, de jelen van egy másik sótűrő növény, a védett sziki ballagófű is.

Mozaikszerű tófelület

Ennél talán még érdekesebb a nyugati meder közepe, ahol 30 centiméternél is magasabb, homogén, fehér felszínű kiemelkedések alakultak ki. A nemrég érkezett csapadék hatására a dombocskák között megállt a víz, kis tócsákat, foltokat alkotva. Amikor süt a nap, akkor ezek a vízfelületek is különleges fényben díszlenek. Vannak olyan tócsák, amelyek kéknek mutatkoznak, de olyanok is, melyekben már elszaporodtak a mikroorganizmusok, beindult az algásodás, ezért sárgás-zöldes a színezetük. A nyugati tófelület tehát mozaikszerűen tagolódik, miközben a magyar sóballák a csapadékvízzel feltöltött foltokban és a fehér színű, kiemelkedő részeken egyaránt jelen vannak. Bár a tócsákban gyakorlatilag csak csapadékvíz van, mégis átlátszatlanok, zavarosak, mert nagyon sok bennük a lebegő szervetlen anyag. Az első őszi esők hatására megjelenő kis vizek egyre több vonuló partimadarat is idevonzanak.

A nemrég érkezett csapadék hatására a kiemelkedő részek között megállt a víz, kis tócsákat, foltokat alkotvaForrás: Palcsek István Szilárd/kmnp.hu

A Fehér-tó közvetlen környezete az év többi napján nem látogatható, de szeptember 17-én, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi nyílt napján szakvezetőink segítségével vendégeink sétálhatnak a medrében. Felmehetnek a kilátóba is, onnan gyönyörködhetnek a különleges, szinte földöntúlinak tűnő tájban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek