Felújított négyévszakos pihenő várja a túrázókat a Zempléni-hegység szívében

Több éves előkészítés után végre átadták az újjávarázsolt István-kúti egykori faházat és a kőházat, mely a Zempléni-hegység szívében bújik meg. Az István-kúti Nyírjes az ország egyik legelső, 1953 óta védett területe, azaz már bő 30 évvel a Zempléni Tájvédelmi Körzet 1984-es megalapítása előtt fokozottan védetté nyilvánították az itt élő növények és állatok miatt.

Forrás: Agrárminisztérium / Facebook / Vermes Tibor (VTF)

A felújított épületek azért annyira fontosak, mert nem csak az Országos Kék Túra útvonal mellett fekszenek, de egyéb turistautak is érintik őket, így azok akik egy több napos túra során erre járnak, csak itt tudnak megpihenni, mivel a területhez nem vezet gépjárművel járható, burkolt út.

A csodálatos környezetben fekvő négyévszakos István-kúti pihenőhely a Magyar Természetjáró Szövetség vezetésével létrejött konzorciumban valósult meg a Széchenyi 2020 Program keretében. Az erdőgazdaság évtizedek óta szálláslehetőséget kínál az egykori erdészházakban, amelyek a mostani felújítás után teljes mértékben kiszolgálják a természetjárók igényeit - olvasható az Agrárminisztérium Facebook-oldalán.

Szintén itt írták, hogy a faházban és a kőházban nem csak szálláshelyek találhatók, de nemsokára egy meteorológiai állomás és egy egészségügyi segély pont is működik majd.

A bakancsos turizmus kedvelt helyeként számon tartott két házikó most már mind a négy évszakban várja a túrázókat és kerékpárosokat. A két ház még nincs fent az Északerdő.hu szálláslistáján, de valószínüleg hamarosan felkerül. Így ha valaki arra tervez több napos túrát, érdemes szétnéznie az oldalon a szállásajánlatok között. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek