A Duna vadregényes szigetei - Kádár, Pandúr és Egyfás

A következő szigetek lakatlanok, de valami miatt különlegesek, azon kívül is, hogy talán még sosem hallottunk róluk. A Duna 3000 folyami kilométer hosszán ugyanis majdnem 1000 sziget található, és a szakemberek össze is szedték őket.

Majdnem ezer szigetet ad meg a teljes Duna hosszán egy, a témára szakosodott honlap, a Wildisland.danubeparks.org. Az oldalt létrehozó szakemberek egészen pontosan 912 szigetet sorolnak fel, és még térképen is jelölik, melyik hol található. A szigetek közül 147 teljesen érintetlen, emberek áltan nem háborgatott földdarab. Mi most ilyet is, olyat is bemutatunk.

TahitótfalunálForrás: Droneandy/Shutterstock

A Szentendrei-sziget nem az apróbb fajtából való, hosszúsága 31 kilométer, átlagos szélessége 3,5 kilométer. Itt van Budapest és a környező települések legnagyobb ivóvízbázisa. Hat kisebb település is található a szigeten, melyre több helyen is át lehet jutni komppal, de van egy híd is, mely Tahitótfaluban vezet át a szárazföldre.

Nagyon sok jó programot lehet találni a szigeten, többek között lehet például lovagolni, bringázni vagy kenuzni, de ott a Pázsit-tó is Pócsmegyernél, ahol enni, inni, horgászni, fürdeni és játszani lehet. A nyugis, autómentes Szürkő-sziget is a Szentendrei-sziget mellett található, Szigetmonostor és Dunakeszi között körülbelül félúton.

Kicsit délebbre, a Szentendrei-Dunaágban ott a Lupa-sziget, vagy másképp Luppa-sziget. A szigeten több ház, pontosabban nyaraló is van, és külön érdekesség, hogy ezek nagy része a 30-as évek elején, Bauhaus stílusban épült – az épületek lábakon állnak, mivel a területet egy évben legalább egyszer elönti a víz. Nagyon nyugalmas, sétálós, elmélkedős hely a sziget, amely mellett még egy apró, szinte legendás kis dunai sziget található.

Az a bizonyos papírpénzForrás: ValeewIldar - CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41327003

A Szentendrei-sziget partja melletti kis kupac az úgynevezett Egyfás-sziget, melynek nevéből a sziget méretére is könnyen következtethetünk. A valóságban azonban kettő darab fa van a szigeten, a régi magyar 10 forintos papírpénzen is ez az apró sziget volt látható.

Kádár és Pandúr

Baja környékén is körül kell nézni, itt van például a Kádár-sziget – nem az egykori pártfőtitkárról kapta a nevét –, mely a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozik, annak fokozottan védett területe. Ez azt is jelenti egyben, hogy ez a Gemenc három erdőrezervátuma közül az egyik, pontosabban a legkisebb. Nagyon változatos a vadvilág, rengeteg védett faj él a területen.

Petőfi-szigetForrás: Civertan - CC BY-SA 4.0

Régen a Kádár-sziget a mellette fekvő Nagy-Pandúr-szigethez tartozott. Ez utóbbi egy folyamatosan formálódó terület, mivel kanyarban fekszik, így egyik oldala bomlik, a másik pedig feltöltődik. A sziget a középkorban itt álló Pandúr faluról kapta a nevét. Bár a lakosok a folyamatos áradások miatt elhagyták a települést, a név maradt, a sziget pedig nagyon kellemes kirándulóhellyé vált.

Szintén a Nagy-Pandúr-szigethez tartozott a Petőfi-sziget (ez a keleti oldalon van, míg a Kádár-sziget a nyugati oldalon), mely Baja egyik kedvenc üdülőterülete, ahol sokféle rendezvényt tartanak. Vannak panziók, vendéglők, sportuszoda, lehet evezni, horgászni, kajakozni, kenuzni és fürdeni.

Szigetköz, a Duna kincse

A Szigetköz a legnagyobb magyar sziget. Mivel területe 375 négyzetkilométer és önálló tájegységnek, illetve kistájnak számít, ezért nagyon más, mint azok a kisebb szigetek, melyek szépen, hagyományosan csücsülnek a folyó közepén.

Forrás: Shutterstock.com / Orbiati

A Szigetközt az Öreg-Duna (Nagy Duna) és a Mosoni-Duna határolja, és egészen páratlan tárháza a ritka növény- és állatfajoknak. Mivel a Szigetköz hatalmas és egyben lakott sziget, ezért több település is található a területén. A Duna ajándékának nevezett Szigetköz tökéletes kirándulóhely: neki lehet indulni gyalogosan, bringával, de vízi túrázni is lehet a környéken.

A Szigetközt persze többé kevésbé mindenki ismeri, a Táti-szigetekről viszont valószínűleg sokkal kevesebben hallottak. A 2020-ban természetvédelmi területté nyilvánított három nagyobb és egy kisebb sziget Tát mellett, Esztergomtól nem messze található. A három nagyobbacska földdarab a Táti-sziget, a Nyáras- és a Körtvélyes-sziget, a kisebb, úgynevezett változó sziget pedig a Csitri-sziget. Épített kőgáton lehet átjutni a partról a szigetekre, ahol nincs semmilyen építmény, ezért azoknak jó igazán, akik a nyugodt, természetközeli helyeket keresik.

Ha a még apróbb szigetre is kíváncsiak vagytok, érdemes megnézni egy korábbi, 2020-as gyűjtésünket, amiben mégtöbb helyszínt ismertetünk.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek