Szédítő mélység: Ez a hangulatos francia falu egy kanyon szélén áll

Sokan álmodozunk arról, hogy egyszer majd eljutunk a Grand Canyonhoz, de létezik, egy másik, hozzánk közelebb eső, látványos kanyon is. A francia Bozouls város lakóinak egyedülálló kilátás nyílik a nappalijukból: közvetlenül egy 100 méter mély szakadékra! Emiatt Franciaország egyik leglenyűgözőbb fekvésű településének tartják. Nézzünk is itt körül egy kicsit, de a tériszonyosoknak azt ajánljuk, jobb, ha tovább görgetnek!

A dél-franciaországi Aveyron régióban található település több mint 1000 éve egy mély, patkó alakú "lyuk", a Tro de Bozouls nevű kanyon peremén magasodik. A nagyjából 400 méter széles kanyont buja  zöld növények, melegebb évszakokban pedig színes virágok idobják fel, ha nem lenne már amúgy is szédítő látványt. A közvetlenül a kanyon szélén álló kőépületek ugyanolyan színűek, mint azok a sziklák, amelyekre épültek, emiatt úgy néznek ki, mintha a természet részei lennének.

A patkó alakú kanyon lélegzetelállító látványt nyújtForrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Gerard Labriet

A szakadékot a kétmillió évvel ezelőtt, a gleccserek olvadásakor sokszorosára duzzadt Dourdou folyó alakította ki, amely lassan erodálta a terület természetes vörös homokkövét, ennek eredményként alakult ki a ma látható gyönyörű, zöld, sziklás kanyon.

A házak és templom szinte beleolvad a tájbaForrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Gerard Labriet

A telepesek a 9. században egy óriási vár építésével alakították még látványosabbá az egyedülálló tájat, melynek átvághatatlan mélységeit használták védekezésül. Míg ez a 9. századi épület romokká esett szét és mára csupán két tornya maradt fent, addig a 12. századi temploma figyelemre méltóan kiállta az idő próbáját. 

Majdnem 1000 éves temploma van a településnekForrás: Hemis via AFP/GUY Christian / hemis.fr/Guy Christian / Hemis.Fr

A szent Faustus templom a környék jellegzetes vörös homokkövéből épült, és sok száz éve nyitva áll a látogatók előtt. Az épületet folyamatosan bővítették, majd 1920-ban műemlékké nyilvánították. A templom érdekessége, hogy egyetlen freskója, festményes sincs, mégis – talán az elhelyezkedésének köszönhetően – rendkívül karizmatikus.

A templom hátulja szinte a kanyon széléig nyúlik kiForrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Gerard Labriet

Maga a település meglehetősen kicsi – nem egészen 3000 lakossal –, de lakói rendkívül büszkék a szép kanyonjukra, és nagyon barátságosan fogadják a turistákat is, akik annak ellenére, hogy ez az egyik legszebb fekvésű település Franciaországban, még mindig nem igazán fedezték fel. Nézzünk is körül egy kicsit itt!

Akik tehát olyan helyet keresnek, amelyek nem nyüzsögnek a turistáktól, azoknak ideális lehet Bozouls és környéke. Az apró településnek vannak éttermei, kávézói, és egy lenyűgöző sétálóutcája is, a Rue du Trou (Lyuk utca). Ennek egyik oldalát több száz éves épületek szegélyezik, míg a másik oldala a kanyon mentén vezet, ahonnan a tátongó mélységbe is le lehet nézni – ezt azonban csak annak ajánlják, aki nem fél a magasságtól.

Ilyen homokkő színű házak között sétálhatunkForrás: margouillat photo/Shutterstock

Piknikezni is indulhatunk a hol zubogó, a máskor pedig csak csobogó Dourdou folyó partján és régi romok mellett. Amikor a folyó felduzzad, két lenyűgöző vízeséssel örvendezteti meg az arra járókat. Láthattok még úgynevezett boriékat, amelyek hobbit szerű kőépítmények, ahol a pásztorok menedéket kerestek a vihar elől vagy a mezőgazdasági szerszámaikat tárolták ott.

Amikor a folyó vize bő, még vízeseséseket is láthatunkForrás: KylianP6hutterstock

Bozouls az Aveyron régió része, amely tele van völgyekkel, kastélyokkal és figyelemre méltó városokkal. A Cevennes Nemzeti Park is erre található, ahol az ország legszebb tájai várják a látogatókat.
(Forrás: messynessychic.comgoodhousekeeping.comtravelawaits.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek