Mostantól a magasból is csodálhatjuk a bivalyokat Kápolnapusztán

A nemzeti parkok hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évtizedben, sok olyan programlehetőséget kínálva, amire a látogtóknak igénye van. A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum kilátója is egy ilyen új attrakció, melynek tetejéről nem csak a dagonyázó, legelésző bivalyokat figyelhetjük meg, hanem a park ürgéit is.

Forrás: Kovács Zsolti / Kápolnapusztai Bivalyrezervátum /FB

A rezervátum egyébként hazánk legnagyobbnak számító, látogatható bivalyállományának ad otthot. Az állatok megfigyelésében pedig most már nemcsak távcső, hanem a január 28-án átadott kilátó is segít. Bár erre tavasztól lesz újra lehetőségünk, mert a téli időszakban a bivalyok az istállóban látogathatók.

A magyar genetikájú bivalyok majdnem kipusztultak hazánkban az 1990-es évek elején, de az itt található utolsó gulyát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park jogelődje vásárolta meg és mentette meg a kipusztulástól. Napjainkban hazánk tíz nemzeti parkjában 2100 egyed él ebből a fajtából. A megújult kilátó is azt a célt szolgálja, hogy a látogatók betekintést nyerhessenek ezen állatok hétköznapjaiba - olvasható a Bfnp.hu oldalán.

Az egész évben nyitva tartó rezervátumon 800 méteres, kitáblázott sétaút vezet végig, jó időben pedig játszótér és állatsimogató várja a gyerekeket. Az istállóban régi fényképek és a hagyományos bivalytartás eszközeit nézhetjük meg. A fogadóépületben berendezett tárlat a Kis-Balaton gazdag élővilágát mutatja be.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek