Vízisport paradicsom alakul Tokaj-Hegyalján

Idén sem kerülik el a hőségrekordok hazánkat, így a vízisportok szerelmeseinek körültekintően kell úticélt választaniuk, ha nem szeretnének alacsony vízállással találkozni. Magyarország természeti kincsekben egyik leggazdagabb térsége, a Tokaji régió folyói ebben a kritikusan száraz időszakban is kedvezőek a vízisportok számára, ugyanis lassú folyása és kétméteres vízállása SUP-pal, kajakkal vagy kenuval túrázni indulóknak is ideális. 

Elő az evezőkkel!

A Bodrog és a Tisza vize az elmúlt hetek szárazsága alatt is megfelelő tehát a vízisportok szerelmeseinek, hiszen két méternél áll a vízmérce. Sárospataknál a Bodrog valaha mért legkisebb vízállás 13 cm, a legnagyobb pedig 740 cm volt, 500 cm magasságnál pedig már az árvízkészültség első fokra lép, így elmondható, hogy a jelenlegi vízszint egy kellemes középállapotnak felel meg.

A Bodrog Sárospataknál, héttérben a sárospataki Rákóczi-várralForrás: Szántó Csaba

A kiváló vízminőség és természeti értékek miatt új SUP és vízitúra paradicsom alakul a lassú folyása miatt is kedvelt Tiszán Tokajnál, illetve a Bodrog mentén is. 

ilyen nyugodt, csendes helyen evezni akár estébe nyúlóan is lehetForrás: ©DGy/Darabos Gyorgy

"Tokaj-Hegyalján is beköszöntött a nyári forróság, viszont a Tisza és a Bodrog épp most ideális a vízisportokhoz. Ezzel párhuzamosan tapasztaljuk, hogy a Bodrog egyre népszerűbb a vízisport kedvelők körében, legyen szó SUP-ról, kajakról vagy kenuról. Aki pedig inkább passzív pihenésre vágyna, nyaraló- és sétahajózás programokkal várjuk" – nyilatkozta Dévald István, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Szüretig tartó szórakozás: Tokaj-hegyaljai Nyár

Tokaj-Hegyalja és Zemplén a gyönyörű táj és a kiváló borok mellett remek programokkal is várja az odalátogatókat. Idén először alakul át a Tokaj-Zemplén régió kora nyártól a szüreti időszak végéig tartó rendezvénysorozatok otthonává, ahol a könnyűzenei és kulturális események mellett, a gasztronómia és a természetjárás is fókuszba kerül.

A Zempléni Fesztivál nyitóhangversenye 2022. augusztus 12. pénteken este 20 órakor lesz Sárospatakon, a Rákóczi-vár udvaránForrás: https://www.zemplenifesztival.hu/

Ezzel a térség az eddig megszokott és új nyári rendezvények igazi tűzfészkévé nőtte ki magát, rögtön az első évben, amely egy egész évszakra – Pünkösdtől szüretig – kínál színvonalas és tartalmas kikapcsolódási lehetőségeket.

Az idei "Tokaj-hegyaljai Nyár" rendezvénysorozat programjai a vízi sportok szerelmeseinek igényeit is számontartva született meg.

A bőséges kulturális és gasztronómiai jellegű programok között feltűnnek olyan szabadidős programok is, mint az augusztus 8-ára kitűzött Omlás Dűlőtúra, vagy éppen az augusztus 20-i Ünnepi vizes programok, melynek Sárospatak ad otthont.

Dűlőtúrára is várnak - illusztráció

Forrás: Polyák Attila - Travelo

Emellett növekvő számban szerveznek kerékpártúrákat is a térségben, terepen és országúton egyaránt. A régió keleti részén, Pálháza és Sárospatak között visz egy összefüggő kerékpárút, a környezetében lévő murvás, valamint kis forgalmú országutakon pedig akár egy szlovákiai kirándulást is betervezhetnek a látogatók. A számtalan programról a programajánlójában tájékozódhattok, míg egyéb információkról a Tokaj-Hegyeljai Nyár weboldalán ovashattok.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek