3 remek túraösvény, ahol hűsítő nyári túrázásra indulhatunk

Most következő ajánlónkkal azokra a nyaralókra gondoltunk, akiknek nem az a szíve vágya, hogy nap mint nap a vízparton, a tűző Nap alatt aszalódjanak, hanem új helyeket fedezzenek fel. Sőt olyan helyszíneket, ahol egy kicsit elbújhatnak az égető napsugarak elől.

Németországban nagyon népszerű a túrázás, és sok útvonal várja a kirándulni vágyókat. Akadnak köztük klasszikusok is, mint a Bajorország határvonala mentén, az ország szívében haladó ösvény.
Az út matuzsálemi erdőkben, idilli tanyákon és szőlőskerteken át vezet, és ami a legjobb az egészben, több középkori kisvárost is érint, ahol fagerendás házakat láthatunk. A Ries-fennsíkon pedig egy tizenötmillió éves vulkáni kráter maradványai mellett gyalogolhatunk végig.

Rothenburg nyáron igazi turistaparadicsomForrás: Shutterstock.com/Sina Ettmer Photography

Az út egyik fénypontja Rothenburg ob der Tauber ősi városfala, aztán Nördlingen, a szinte teljesen szabályos kör alakú város a színpadias városkapuival, illetve Dinkelsbühl, ahol remek sörös pincéket lehet találni. A gasztronómiai élmények sem elhanyagolhatók: ne hagyjuk ki a grillezett folyami halat (meefischli), amit száraz spätlese (késői szüretelésből készített) borral érdemes leöblíteni

Az útvonal Rothenburgból indul, és az öt nap alatt nagyjából 90 kilométert kell aktívan túrázni ahhoz, hogy Nördlingenbe érkezzünk. A táj Németország legmelegebb és legszárazabb vidéke, így az erdők kellemes enyhülést nyújtanak majd. A „romantikus német túraútvonalnak" becézett ösvényről, és a többi bajor - egyedül is megtehető - útvonalról itt olvashatunk bővebben.

Alpesi túrázás Bulgáriában? Lehetséges

Ha a bolgároknak szavazniuk kéne melyik a kedvenc helyük az országban, az alpesi hangulatú Pirin-hegységre valószínűleg egyöntetűen győzne. A különösebben nem nagy kiterjedésű hegyvonulat olyan szép, hogy központi része ma az UNESCO-világörökség részét képezi. Mivel eléggé távol esik az ország gyakrabban járt útjaitól, és az 1960-as évek óta védelem alatt áll, ezért állat- és növényvilága igen gazdag; élnek itt olyan egyedek is, melyek sehol máshol nem bukkannak fel.

A Pirin-hegységet mindenki szeretiForrás: Shutterstock.com / Mitzo

Főleg tűlevelű erdők alkotják a területet melyben medve, farkas és szarvas is él, ezenkívül 159 madárfaj otthona, úgyhogy távcsövet mindenképp vigyünk magunkkal, ha ide irányít minket a sors.

Legmagasabb csúcsa, a Vihren, mely egykor elég magasan volt ahhoz, hogy állandóan hó és jég borítsa – ezek formálták a ma látható szurdokokat és sziklákat is. A Pirin-hegységben található Bulgária legkisebb települése, a 217 fős Melnik is, amely helyi boráról, szép régi épületeiről és érdekes homokpiramisairól is ismert.

Rila-hegység, BulgáriaForrás: Flickr.com

Ha pedig Bulgária legmagasabb csúcsát szeretnénk meghódítani, akkor ne tétovázzunk, irány a Rila-hegység! A hegységben járva nem szabad kihagyni az ország legnagyobb kolostorát sem,
amely szintén UNESCO-védettséget élvez; ugyanakkor a Hét Rila tavat sem, amelynek gleccsertavai pompás csúcsok és mély szurdokok között rejtőznek. Az egyik túrázásra kijelölt napot azonban a legjobb, ha a Sapareva Banya-nál fejezzük be, ahol jól eső, meleg termálvízben pihentethetjük a túrázásban megfáradt tagjainkat.

Katalónia: Vulkánparktól a tengerpartig

Ha olyan túrára vágyunk, ahol egy hét leforgása alatt többféle terepen és tájon is megfordulhatunk, akkor irány Katalónia, azon belül is a Pireneusok a francia határ mentén. Az ajánlott útvonal a Garrotxa vulkánparkban indul, ahol negyven vulkáni kúp tör az égnek hatalmas bükkösök közepette.

Banyoles tava és régi csónakházaForrás: Shutterstock.com / Megapixeles.es

Az út elhalad néhány kúp mellett, majd Banyoles városkába ér, mely kellemes taváról és régi csónakházáról ismert. Ezután az út bevisz egyenesen Gironába, ahol érdemes egy napot pihenéssel és városnézéssel tölteni. Innen aztán huszonöt kilométeres úton juthatunk el a Costa Bravára, hogy megérkezzünk a szikrázó tenger mentén sorakozó halászfalvakhoz, ahol eldugott strandokat és öblöket fedezhetünk fel.

Ez az útvonal nem számít különösebben nehéznek: nincsenek benne kihívást jelentő emelkedők, ráadásul az út során fellelhető szállások és éttermek színvonala is kiemelkedő. Katalónia ennél szebben be sem mutatkozhatna. Nagyon részletes információkkal szolgál ez a honlap – ami valójában a térség összes ajánlott túraútvonalát egyesíti; csak győzzünk köztük választani!

Eredeti cikk forrása és szerzője: www.travelo.hu / Hollósy Éva

Címlapkép forrása: Shutterstock.com / U__Photo

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek