Figyeljünk jobban, mert egyre több a baleset a Tátrában!

A szlovák hegyekben már hosszú idő óta emelkedik a balesetek száma, a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) csak 2022 első felében mintegy 1700 balesetet regisztrált, ami annyi, mint tavaly egész évben. Az idei év első hat hónapjában 25 ember vesztette életét a hegyekben, míg tavaly ugyanebben az időszakban 11 halálos áldozat volt, 2021-ben pedig egész évben 31.

Csúcsforgalom a Tengerszem-csúcson (2499,6 m)Forrás: Krzysztof T. miw - Zdjęcie zrobił miw/Wikipedia

Néhány hete súlyos baleset történt a Tengerszem-csúcs (Rysy) alatt is, a Magas-Tátra 2503 m-es szlovák hegycsúcsa közelében, ahol egy turista mintegy 300 métert zuhant a meredek, havas-sziklás terepen. Számos súlyos sérülést, köztük fejsérüléseket is szenvedett.

Később a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentői a balesetről szóló beszámolójukban azt írták: „Nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a turista életét a fején lévő sisak mentette meg".

Nem csak téli körülmények között érdemes sisakot viselni a hegyekben, de magashegyi terepen, nyáron is hasznos lehet, akár életet is menthet.

„A múltban a sisakokat elsősorban hegymászáshoz használták. Napjainkban a Tátra magasabban fekvő részein, amikor még a Sas úton (Orla Perć) is tömegek túráznak, saját biztonságunk érdekében ajánlott a sisak használata" – mondta Piotr Konopka hegyivezető, a TOPR hegyimentője. „Amikor hegyivezetőként ügyfeleimmel a hegyekbe indulok, nemcsak a sisakot viszem magammal, hanem beülőt, kötelet és a ferrata szettet is, hogy szükség esetén megvédhessem magamat és a turistákat" – magyarázta.

Ahogy nyáron megnő a turisták száma a hegyekben, úgy nő azoknak a száma is, akik a hegyimentők segítségére szorulnak.

Különösen a Magas-Tátrába érkezik egyre több turista, ahol a téli zárlat után június közepétől minden túraútvonal nyitva áll számukra.

A turisták a hegyi ösvényeken gyakran összegyűlnek - illusztrációForrás: NurPhoto via AFP/Dominika Zarzycka/NurPhoto/Dominika Zarzycka

„Javasoljuk, hogy minden túrára megfelelően készüljenek fel. Indulás előtt ellenőrizzék a területre vonatkozó időjárás-előrejelzéseket és figyelmeztetéseket. Öltözzenek az időjárásnak megfelelően, és viseljenek szilárd lábbelit. Csomagoljanak sok élelmiszert és folyadékot, legyen teljesen feltöltött a telefonjuk, és töltsék le rá a HZS alkalmazást. A túrára időben kell indulni, és főleg nem szabad túlbecsülni a képességeinket" – tanácsolta Marek Biskupič, a Hegyi Mentőszoltálat igazgatója.

Ugyanakkor azt is javasolja, hogy csak a jelzett túraútvonalakon mozogjunk, amelyekből a Tátrában közel 700 kilométer áll a rendelkezésünkre, de a magashegyi területeken meglévő hómezőkön is óvatosan kell járni.

A szlovák Gerlachfalvi-csúcs is itt-ott hóval borítottForrás: Jozef Sámel, Banská Bystrica/commons.wikimedia.org

A modern technológia, mint például a HZS alkalmazása megkönnyíti a hegyimentők számára a terepen végzett igényes munkát. Eddig több mint 250 alkalommal nyújtott segítséget. Az alkalmazásnak köszönhetően pontosan tudják a hívó földrajzi helyzetét, akit vagy visszairányítanak a túraútvonalra, vagy gyorsan a segítségére sietnek anélkül, hogy nagyobb területet kellene átkutatni – írja a magas-tatra.info a spis.korzar.sme.sk és a 24tp.pl cikkére hivatkozva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek