Vadregényes túrák Csobánc várától a Garnitzenklamm szurdokig

A mostani nagy melegekben csak a vízparti lubickolás vagy az erdőjárás nyújthat enyhülést azoknak, akik nyáron sem szeretnek egész nap otthon ülni. Éppen ezért ismét ajánlunk két túraútvonalat, melyek egyszerre ígérnek kalandokat és remek pihenőhelyeket. Az egyik út a Csobánc kopár tetejére vezet, ahonnan csodás kilátás nyílik a Gulácsra és Badacsonyra, a másik túraútvonal pedig Karintiába kalauzol bennünket, a vadregényes és hűs Garnitzenklamm szurdokba.

Ha a Csobánc felé vesszük az irányt, akkor az Országos Kéktúra 13. túraútvonalán kell haladnunk, Badacsonytördemictől Szentbékkálláig. A túra leírása szerint az utat a badacsonytördemici vasútállomáson ajánlott kezdeni, ahol bélyegzőpontot is találunk, utána pedig a házak között, a Zöldfa utcán elindulva tudunk felsétálni a hegyre.

Forrás: badacsonytordemic.hu / Gergely Pirovich

Ahogy egyre feljebb jutunk, a Rodostó utcán lyukadunk ki, ami meredeken fut felfelé a Badacsony oldalában. Szőlőskertek és présházak mellett folytatódik, és ha visszanézünk az utcáról, láthatjuk a Szent György-hegyet, a távolban pedig Tapolca is feltűnik. Idővel aztán szembe találjuk magunkat a terméskőből kirakott Bujdosók lépcsőjével.

A lépcsősor 464 lépcsőfoka a leírások szerint 1935-ben épült, és II. Rákóczi Ferenc Rodostói éveit idézi fel. Nem könnyű megmászni a lépcsőfokokat a Badacsony platójáig, de a kiépített pihenők azért segítenek visszanyerni az erőnlétet, és a látvány mindenért kárpótol.

A helyszíneket a kuruc kor nevezetes személyeiről nevezték el; felfelé haladva ebben a sorrendben: Zrínyi Ilona, Lorántffy Zsuzsanna, Csáky Krisztina, Mikes Kelemen, és legfelül a Czinka Panna pihenőhely. Az út további része már nem a lépcsőkön folyatódik, hanem kitér oldalra, és szép kilátópontokat ejt útba. A fennsíkon aztán elér a Ranolder-keresztig és a Badacsony legmagasabb pontján található Kisfaludy kilátóhoz.

Út a 40 ökrös kereszthez

A keresztet, a világjáró hírében álló Ranolder János veszprémi püspök építtette, miután hazaért egy nagy utazásról. A történetek úgy tartják, hogy a kereszt legnagyobb elemeit 40 ökör vontatta fel a 400 méter magasan lévő sziklapárkányra. A helyiek szerint a kereszt megóvja a lent nyújtózkodó szőlőültetvényeket – olvasható a Kektura.click.hu oldalon.

A Badacsonyról a Kőkapu sziklaszorosán keresztül és a szőlők között átvágva érünk el a Gulács lábához, aminek a jelzések szerint, csak a válláig kell felkapaszkodni. Innen lefelé kell venni az irányt, Káptalantótiba. A faluból a Csobánc utcán haladva érhetünk ki, és ha pár száz méter után lekanyarodunk az aszfaltútról balra, akkor már megpillanthatjuk a Csobánc várának romjait. Egyre keskenyedik felfelé az út és egyre fogy a tanúhegy növényzete; a romokig végül egy szakadozott ösvényen jutunk el.

Ha a Kéktúra útvonalát követve tovább megyünk Mindszentkállára, majd a Kőtengert útbaejtve Szentbékkállára, akkor a hivatalos adatok szerint 25,3 kilométert teszünk meg 1040 méter emelkedővel.

Ha nincs áradás, minden nap bejárható a Garnitzenklamm

Távolodjunk el kicsit Magyyrországtól, de annyira azért mégsem messze, hiszen Karintia déli részén, a Karni-Alpokban, Hermagorhoz közel található a Garnitzenklamm szurdok, amire a helyiek rendkívül büszkék. A képeket elnézve, van is okuk rá. A 4,5 kilométer hosszú szurdok ugyanis erdős túraútvonalakat, sziklás akadálypályákat, mennydörgő vízeséseket, smaragdzöld öblöket, színváltó sziklaalakzatokat, ritka, védett növényeket és évmilliók alatt létrejött cseppköveket rejt; látványos és izgalmas útvonal azoknak, akik a kalandot keresik egy túra során.

Forrás: Shutterstock.com

A szurdokot a Garnitzenbach folyó vájta ki a történelem folyamán, és négy különböző nehézségű szakaszon járható be. Érdekessége, hogy 14 fahídján kívül nincs sok tereptárgya, pallója és járdája, így még természetközelibb élmény az itteni túrázás. 

Forrás: Ulvarg/Shutterstock

A Garnitzenklamm, a hivatalos honlapja szerint, jelenleg minden fennakadás nélkül járható, de arra készüljünk fel, hogy fizetős. Felnőtteknek 6 euró, gyerekeknek pedig 4,50 euró a belépődíj. A szurdok egyébként május végétől szeptember végéig, időjárástól függően minden nap látogatható, de kisebb-nagyobb lezárások bármikor lehetnek egy-egy nagyobb vihar, vagy áradás miatt. Érdemes tehát a honlapon utána nézni az aktuális híreknek.

(Forrás: Kirandulastippek.hu; Kektura.blog.hu)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek