Halálos villámcsapás ért egy turistát Lengyelország népszerű hegycsúcsán

A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) központjába június 29-én, szerdán 17 óra után érkezett a bejelentés arról, hogy egy turistát villámcsapás ért a Giewont csúcsán. A bejelentést követően öt hegyimentő indult a helyszínre, akik azonnal hozzáláttak az újraélesztéshez. 

A Giewont dél felőlForrás: Hubert Waguła/Wikpedia

 A sikeres újraélesztést követően helikopterrel a zakopanei kórházba szállították a sérültet, ahol azonban minden küzdelem ellenére este 7 órakor elhunyt a túrázó. A halál oka nagy valószínűséggel közvetlenül a villámcsapás volt, a baleset a Giewont tetején lévő kereszttől néhány méterre történt.

A Giewont Lengyelország egyik leghíresebb hegye. A Nyugati-Tátrában fekszik a Tátrai Nemzeti Park területén, a Zakopanéba látogató turisták kedvelt célpontja.

A kép csak illusztrációForrás: Tatrzańskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe - TOPR/Facebook

Tegnap további két személyt kellett helikopterrel evakuálni a Tátrából: egy turista összeesett a Kis-Kápolna-csúcs (Mały Kościelec) közelében, egy másik személy pedig bokasérülést szenvedett, miközben a Gáspár-csúcsról (Kasprowy Wierch) ereszkedett a Gąsienica-tisztásra (Hala Gąsienicowa).
Rajtuk kívül több turistát kiszáradási tünetekkel szállítottak a zakopanei kórházba.

Az előrejelzések szerint a következő napokban heves viharok fordulhatnak elő a Tátrában. A hegyimentők felhívták a figyelmet, hogy a túrázók vihar közeledtével haladéktalanul hagyják el a csúcs- és gerincrégiót, és ereszkedjenek le az alacsonyabban fekvő területekre – írja a magas-tatra.info a TOPR Facebook-oldalára hivatkozva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek