Zöldellő völgyek, barlangok és tavak hűsítő csendje kánikulára

Nem lehetetlen, hogy a jelenlegi hőségnek van, aki kifejezetten örül. Sokaknak azonban ez már sok. A legegyszerűbben a medence és a vízpart mellett lehet elviselni, de ha erre nincs lehetőségünk, viszont menekülnénk a felforrósodott aszfaltról, akkor válasszuk a zöldellő, hűvös völgyeket, a jó hőtartóságukról ismert parasztházakból kialakított turistaszállásokat, a barlangok mélyét.

Azoknak, akiknek ez a hőség már túl sok, jó hír lehet, hogy július 1-től hidegfrontot ígérnek a meteorológiusok, de nagy változást sajnos ez sem fog hozni, mivel a mai és pénteki 38-39°C-os maximumokhoz képest csak pár fokkal hül le a levegő - írták a Köpönyeg.hu oldalán. Cserébe viszont jön az északnyugati szél, mely sok felé feltámad.

A Holdvilág-árok a Duna-Ipoly Nemzeti Park területénForrás: Wikipedia.org / Takkk / CC-BY-SA-3.0

Hogy mikor jön majd tényleges lehűlés? Mivel még rövid távon is sokszor megtréfálja a szakembereket a változékonyság, ezért a hosszabb távú előrejelzések sem tudják megmondani pontosan. Egyelőre úgy tűnik, hogy jövő hét közepéig várnunk kell a felfrissülésre.

Addig viszont összeszedtünk pár olyan helyszínt, ahova egész könnyen eljuthatunk egy kicsit felfrissülni, és nem kell a fél nyarat a légkondi alatt ülve eltöltenünk.

Barlangtúra, amihez már pulcsi kell

A hőségben igazi felüdülést nyújtanak a barlangok, amelyeket állandóan hűvös, 12 °C-os hőmérsékletben fedezhetünk fel. Magyarországon több mint 4100 barlang található, ebből 40 látogatható a nagyközönség számára is – olvasható az  Agrárminisztérium oldalán.

A Barlangok Napja alkalmából még június 25-én közöltünk egy jó kis összeállítást azokról a hazai és környékbeli barlangokról, ahova elég könnyen eljuthatunk. Köztük volt a Szemlő-hegyi-barlang, mely Budapest egyik legnépszerűbb, idegenforgalmi célokra kiépített, látogatható barlangja. Bemutattuk a függő és álló cseppköveiről, cseppkőoszlopairól és cseppkőzászlóiról simert Aggteleki cseppkőbarlangot, amit már az ősember is felfedezett magának néhány ezer évvel ezelőtt.

Tapolcai tavasbarlangForrás: Elstef/Pixabay

Az 1903-ban, kútásás közben felfedezett Tapolcai-tavasbarlangban mi is csónakáztunk nemrég, és megnéztük az érdekes kiállítást is, amit a falai között találni. Hűsítő és örök élmény marad, ahogy kicsit félve, de közben izgatottan irányítottuk a csónakunkat egy olyan barlangrendszerben ami 13,7 millió éves. Még mindig kiráz minket a hideg, ha rágondolunk.

A gyűjtésben szerepelt egy meglepő osztrák helyszín is, az Eisriesenwelt-barlang, ami Salzburgtól nem messze található. Ezt, a világ legnagyobb jégbarlang-rendszerének tartott földalatti helyet májustól októberig tapasztalt idegenvezetők kíséretében látogathatjuk meg.

A látogatás másfél órát vesz igénybe, és jó fizikai állóképesség szükséges, hiszen a barlangban több lépcsőfokot kell megmászni. Mivel a jégbarlangban nincs mesterséges világítás, a látogatóknak karbidlámpát osztanak, a vezető pedig magnéziumcsíkok elégetésével mutatja be a különleges jégalakzatokat.

 Hűves völgyek és sziklák

 A Holdvilág-árok a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, az 556 méteres Nagy-Csikóvár déli lejtőjén található, ahol kis tavak, úgynevezett tólakok vannak. Itt húzódik a Holdvilág-árok is. A Kiskovácsi vagy a Lajos-forrás felől gyalogosan is megközelíthető területet pont ilyen száraz időben ajánlott meglátogatni, mint a mostani, mert eső esetén nagy a csúszásveszély.

Az árokba a kalandos Meteor-létrán kell leereszkedni, lent azonban kellemes hűs, fa és föld illatú levegő fogad bennünket. A Holdvilág-árok érdekessége, hogy egy Anonymus-tól fennmaradt írásos utalás és a témában kutató régészek szerint, ezen a helyen kell keresni Árpád fejedelem sírját.

A Bakonyban található Római-fürdő vízesés szurdokvölgye is egy remek nyári menedék lehet. A Gaja-patak mentén húzódó völgynek minden fotós más arcát mutatja, és egyik szebb, mint a másik.Több irányból is megközelíthető, például Jásd felől, az Országos Kéktúra vonalán, vagy Bakonynána irányából.

A 4,5 kilométer hosszú út egy régi fűrészmalom mellett is elhalad, amit vendégházzá alakítottak, aztán az út a Gaja-patak feletti hegyoldalban folytatódik, és onnan ér el a vízesés előtti tisztásig – olvasható a Csodahelyek.hu oldalán.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek