Merre barangoljuk a barlangok napján?

A Barlangok Napját minden év június 25-én ünneplik. Összeállításunkban bemutatunk három hazai és három külföldi lenyűgöző és varázslatos barlangot, ahova érdemes ezen a hétvégén is ellátogatni. 

Szemlő-hegyi-barlang

A Szemlő-hegyi-barlang Budapest egyik legnépszerűbb, idegenforgalmi célokra kiépített, látogatható barlangja. A barlang klímája alkalmas légzőszervi betegségek, főleg bronchitises (hörghurutos) és asztmás megbetegedések gyógyítására, mivel a barlangban rendkívül magas a relatív nedvességtartalom, igen tiszta és pormentes a levegő. A relatív páratartalom közel 100%, ami igen előnyös, a levegő portartalma pedig töredéke a külszíninek.

A Szemlő-hegyi barlang különleges borsó és karfiol képződményeiForrás: Facebook/Szemlő-hegyi-barlang

A látogatókat igazi mesevilág várja, a természetesen hagyott, borsókövekből és karfiolokból évmilliók alatt „ültetett" virágoskert csodálható meg, a barlangtúra előtt vagy után pedig egy 3D-s filmet is vetítenek. A Vízivárosi Sport Egyesület most vasárnap, június 26-án barlangtúrát szervez, melyről bővebb információk ide kattintva érhetők el. 

Aggteleki cseppkőbarlang

Függő és álló cseppkövek, cseppkőoszlopok, cseppkőzászlók között vezet az út 166 lépcsőn keresztül.  Az Aggteleki cseppkőbarlangban egy olyan világgal ismerkedhetnk meg, amelyet már az ősember is felfedezett magának néhány ezer évvel ezelőtt. A sok fekete szín, a kormos képződmények, sziklák mind-mind az elődök emlékeit őrzik.

A Baradla-barlang csodás látványaForrás: Tainar/Shutterstock

Az Aggteleki Cseppkőbarlang 1995 óta a Világörökség része. Az Aggteleki-karszt leghíresebb látványossága az Aggtelek és Jósvafő alatt húzódó Baradla-barlang, amelynek 22 kilométeres szakasza Magyarország, és mintegy 8 kilométeres része Szlovákia területe alatt húzódik. A koncertek helyszínéül szolgáló Hangversenyteremben pedig a barlang kiváló akusztikája nyújt felejthetetlen élményt. Június 25-én, szombaton különleges éjszakai túrát szerveznek, a szentjánosbogár-rajzás fő időszakában apró lámpások világítják meg az útvonalat.

Tapolcai-tavasbarlang

Ez az ország egyetlen barlangja, amelyet csónakkal járhatnak be a látogatók. 1903-ban kútásás közben fedezeték fel. A 13,7 millió éves kőzetébe a feltörő melegvíz alakított ki járatokat. A mintegy 300 méternyi, járható szakaszon gyönyörű kőképződményekben is gyönyörködhetünk, és nem is fázunk, hiszen 20 fok körüli a barlang hőmérséklete.

A Tapolcai-tavasbarlangban csónakkal lehet közlekedniForrás: Csudai Sándor

A fogadóépületében egy kiállítás mutatja be a karsztvidékek csodálatos világát. A 7 különleges teremben megismerkedhetünk többek között Dél-Kína toronykarsztjaival, a cseppkövek birodalmával és a tapolcai barlangok törékeny szépségű kristályvilágával is. A gyerekeket kúszóbarlang várja, míg a felnőttek érzékelési képességét „kőtapogató" teszi próbára. Láva- és jégbarlang, trópusi őskarszt és megannyi élmény is várja a vendégeket. 

Eisriesenwelt-barlang, Ausztria

Jég a nyár közepén? Ausztriában, Salzburgtól nem messze ez lehetséges! Májustól októberig tapasztalt idegenvezetők kíséretében látogatható a világ legnagyobb jégbarlang-rendszere. A látogatás másfél órát vesz igénybe, és jó fizikai állóképesség szükséges, hiszen a barlangban több lépcsőfokot kell megmászni. Mivel a jégbarlangban nincs mesterséges világítás, a látogatóknak karbidlámpát osztanak, a vezető pedig magnéziumcsíkok elégetésével mutatja be a különleges jégalakzatokat.

A belépőjegyet a hegy alatti látogatóközpontban lehet megvásárolni, majd 20 perc sétát követően egy felvonó repít 1700 méter magasra a Tennengebirge sziklái közé a barlang bejáratához. Az óriási jégbirodalomban olyan monumentális termeken haladhatunk végig, mint a Jégpalota, a Jégkirálynő fátyla és a Jégóriások vára, miközben fantasztikus jégalakzatokat csodálhatunk meg.

Postojna barlang, Szlovénia

Európa legnagyobb látogatható barlangjában 1872 óta egy kisvonat szállítja a karsztvidék föld alatti cseppkő-képződményeivel ismerkedő turistákat. A háromszintes barlangrendszer az UNESCO világörökség része, az 5 méter magas, csillogó fehér sztalagmit a Postojnai cseppkőbarlang és a szlovén Karsztvidék szimbóluma. 

Nem mindennapi látvány tárul elénk Európa legnagyobb látogatható barlangjábanForrás: Shutterstock/weniliou

A Vivariumban megismerkedhetünk a barlangi vakgőtékkel, és sárkányfiókákkal, akik a barlang örök sötétjében akár 10 évig is elélnek élelem nélkül. Érdemes megnézni a barlang alatti postahivatalt és a Predjamai várat, mely 800 éve büszkén áll egy kőszikla közepén.

Blue Grotto (Kék barlang), Olaszország

Nápoly mellett, Capri szigetén található a világoskék tengeri barlang. A bejutás csak kisméretű, legfeljebb négy fős hajókon lehetséges, és érdemes 12:00 és 14:00 között ellátogatni, amikor a legintenzívebbek a színek.

A kék minden árnyalata megcsillan a barlang vizénForrás: Shutterstock/Takashi images

A barlang szája mindössze két méter széles, és egy méter magas, így a kapitánynak hátra kell feküdnie a csónakban, miközben a barlang falaihoz rögzített fémlánc segítségével átvezeti a nyíláson. A barlang belsejében lévő víz élénk azúrkék színe a napfénynek köszönhető, amely egy víz alatti nyíláson keresztül jut be a barlangba. Tiberius uralkodása alatt a római korban a barlangot tengeri templomként használták, és az itt talált ókori római szobrokat ma az anacapri-i Casa Rossa-ban mutatják be.

 Forrás: erdekesvilag.hu, blog.musement.com, kirandulastippek.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek