Európa rejtett gyöngyszemei: Lengyelország természetközeli régiói

Múlt hetén beszámoltunk róla, hogy a PR in Hungary jóvoltából Magyarországra látogattak a lengyel régiók képviselői, és bemutatták, mely városokba és miért érdemes ellátogatni a nyáron. Két részes összeállításunkban elhoztuk a legjobb kirándulós, biciklitúrás, hegymászós helyszíneket, de tengerparti-, kultúrális- és gasztro élményekben sem lesz hiány. 

Szilézia - Az aktív kikapcsolódás kedvelőinek

A fejlett úthálózattal és a nagyvárosokkal jó összeköttetéssel rendelkező régió változatos természeti és kulturális értékei öt millió látogatót vonzanak évente. A sokszínű régió fővárosa, Katowice a citybreak utazások célpontja.

Katowice városának felét zöld terület borítjaForrás: Shutterstock/ Daniel Jedzura

Az UNESCO által elismert város tele van zöldellő parkokkal, amelyeket gyakran keresnek fel a helyiek is. Azoknak, akik még nem ismerik Katowicét, meglepő lehet, hogy a város területének csaknem fele zöld. A Murckowski-erdőn kívül, ahol több száz éves bükkfák nőnek és gyógynövények teremnek, a katowiceiek a Kosciuszko parkban és a Három tó völgyében pihennek, ami elsősorban aktív kikapcsolódásra – kerékpározásra, görkorcsolyázásra vagy nordic walkingra ad lehetőséget.

Az aktív kikapcsolódás szerelmesei több helyszín közül választhatnak, a Jura és a – régió zöld tüdejének nevezett – Felső-Oder vidéke a hegymászás és a kenuzás paradicsoma, éppúgy, mint a régió déli részén található Beszkidek, amely télen-nyáron sok aktív kikapcsolódási lehetőséget, többek között számos új hegyi kerékpáros útvonalat kínál.

A Lesna tavon is közkedvelt program a kenuzásForrás: Shutterstock/Haidamac

 

A vajdaság területét több tematikus útvonal hálózza be, ilyen a sziléziai bányászathoz, textiliparhoz és az energetikához kapcsolódó, 40 helyszínt magába foglaló Ipari műemlékek útvonala, az Ezüst bánya és a Fekete pisztráng tárna, a 160 kilométer hosszú Sasfészek ösvény és a Sziléziai ízek kulináris útvonal.

Kis-Lengyelország - A tavak és barlangok szerelmeseinek

A Krakkót és Zakopanét is magában foglaló, a magyar utasok körében közkedvelt Kis-Lengyelország egyik előnye, hogy könnyű megközelíteni: Krakkó Budapestről a hét 4 napján közvetlen légi járattal elérhető, innen 2-3 órányi autóútra a vajdaság összes látnivalóját elérhetjük, de Lengyelország többi részével is nagyon jó az összeköttetés. 

A királyi vár ma is eredeti szépségében tündökölForrás: Shutterstock/TTstudio

A vajdaság több UNESCO világörökségi helyszínnel büszkélkedik, ilyen többek között Krakkó történelmi központja, a Wieliczkai sóbányák, az Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeum, vagy a helyi fából készült fatemplomok.

A Visztula folyó melletti dombon épült királyi vár (Wawel) Európa egyik legszebb reneszánsz királyi rezidenciájának számít, és középkori eredetű városfalát, bástyáit, városkapuit ma is eredeti szépségükben csodálhatjuk meg. Kicsit nehéz eligazodni a falai között található sok kiállítás között, ezért indulás előtt érdemes jó alaposan átnézni a vár honlapjának információit.

De a régió nemcsak kulturális örökségekben, hanem természeti értékekben is gazdag: 8 hegyvonulat, 6 nemzeti park, 40 hegyi tó és barlang, 7 víztározó és 6 gyógyfürdő területén végezhetünk különleges szabadtéri tevékenységeket, vagy csak egyszerűen megpihenhetünk egy pikniktakarón, és hódolhatunk a vidék remek gasztronómiájának és finom borainak.

Szentkereszt vajdaság - Az extrém kikapcsolódás fellegvára

Mielőtt a sajtótájékoztatón bemutatták volna, nem is nagyon hallottunk a Szentkereszt vajdaságról. Pedig az ország második legkisebb régiója, mérete ellenére számos attrakcióval büszkélkedik.

Felfedezését célszerű a régió fővárosából, a kedvelt citybreak célpontként ismert Kielce-ből kezdeni, ahol egyébként áthalad Lengyelország leghosszabb kerékpárútjának egy része: a Green Velo keleti szakasza, mintegy 200 kilométer hosszan. 

Kielcében drótkötélpályán is csúszhatunkForrás: Shutterstock/Maciej Dubel

A lovaglás szerelmeseinek pedig a Posowicki és Dyminski hegyláncokban kijelölt lovas ösvények kedveznek. A Kadzielnia rezervátum legújabb látványossága a város első vízesése és a részben a nagyközönség előtt megnyitott barlangrendszer. 

Emellett érdemes felkeresni a „Kicsit lassulj" mottójú Sandiomerz bájos városát is. Krzemionki régészeti rezervátummal csalogat, híres geológiai és kulturális örökségi helyszín. A Swietokrzyskie-hegység az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek ajánlott, rengeteg a megkövesedett lelettel a sziklafalak mentén. A Nida-folyó vidéke pedig vízi turizmusáról ismert, ahol kajakozni, raftingolni és horgászni is lehet. 

A Nida folyón kajakozni és raftingolni is lehetForrás: Shutterstock/Jurek Adamski

Lengyelországi anyagunk következő részében szintén egy hármas egységet, a tengerparti-, kultúrális- és gasztro élmények régióit mutatjuk majd be. Készüljetek hát Pomeránia, Nagy-Lengyelország és Alsó-Szilézia szépségeire és finomságaira.

Forrás: PR Hungary, lengyelorszag.travel

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek