Lengyelországban megnyílt a világ legmélyebb medencéje

A hétvégén, Varsó mellett 45,5 méter mély búvármedence nyílt mesterséges víz alatti barlangokkal és maja romokkal. A Deepspot nevű komplexumban igazán nem akartak semmit megspórolni a búvároktól, még egy kis mesterséges hajóroncsot is felfedezhetnek a hullámok mélyén - derül ki a france24.com híréből.

Michal Braszczynski, a Deepspot igazgatójaForrás: AFP/Wojtek Radwanski

A medence 8000 köbméter vizet tartalmaz, ami több mint húszszorosa egy szokásos, 25 méteres medence tartalmának. A hagyományos uszodáktól eltérően ugyanakkor a Deepspot a koronavírus-korlátozások ellenére is látogatható, mert az intézmény képzési központ is egyben, amely különböző tanfolyamokat kínál. A medence mellé terveznek egy olyan szállodát is, amelynek szobáiból a vendégek öt méteres mélységig szemlélhetik a búvárokat.

A mélységi Guinness-világrekord cím eddigi birtokosa az olaszországi Montegrotto Terme volt 42 méteres mélységével, a következő pályázó pedig a Nagy-Britanniában várhatóan jövőre nyíló 50 méter mély Blue Abyss.

Az első napon körülbelül egy tucat búvár érkezett az új létesítménybe, köztük nyolcan abban a reményben, hogy sikeres oktatói vizsgát tesznek. "Itt nincsenek különleges halak vagy korallzátonyok, így ez a medence nem helyettesíti a tengert, de mindenképpen jó hely a tanulásra és az edzésre, itt fel lehet készülni arra, hogy biztonságosan merülhessenek a nyílt vízben is" - mondta Przemyslaw Kacprzak, 39 éves búvároktató. A medencét a tűzoltóság és a hadsereg is igénybe veszi majd a kiképzések alkalmával. A medence két év alatt épült fel, és 5000 köbméter betont használtak fel hozzá, körülbelül 8,9 millió euróba került.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek