Ez a lengyelországi erdő egy rejtély: senki sem tudja, hogy lett ilyen furcsa

Lengyelországban létezik egy bizarr fenyőerdő, ahol a fák törzse a talaj közelében vízszintesen elhajlik, majd 1-2 méteres kanyar után áll csak függőlegesbe. Körülbelül négyszáz példány mutatja ezt a jellegzetességet, és furcsa módon mindegyik ugyanabba az irányba, északra néz. De ami még ennél is különösebb, hogy a körülöttük lévő fák már mind a megszokott módon, függőlegesen nőnek.

Senki sem tudja biztosan, mi okozta ezt a titokzatos jelenséget. A Görbe erdő (Krzywy Las) Lengyelország északnyugati részén található, Gryfino városánál, ami elpusztult a második világháború alatt, így az erdő titka is elveszett vele együtt.

Görbe erdő, LengyelországForrás: Kalasancjusz/Pixabay

Ezeket a teljesen egészséges fenyőfákat a harmincas évek elején ültették, a legmagasabb közülük körülbelül 15 méteres. Legtöbben azt feltételezik, hogy korai életszakaszukban sérülhettek meg, és ezért növekedtek ilyen furcsán. De vajon mi történhetett velük?

A New York Times a Manitoba Egyetem nyugalmazott növénytudománnyal foglalkozó professzorát, William Remphreyt kérdezte a rejtélyről. A kutató korábban már bizonyított a furcsa erdők területén. Felfedezte, hogy egy kanadai nyárfacsoport szokatlanul tekeredő fáit egy genetikai mutáció okozza, aminek következtében az ágak folyamatosan görbültek és csavarodtak a növekedés során.

De Remphrey szerint a lengyelországi fákkal valószínűleg nem ez a helyzet. Ha a görbületüknek oka genetikai jellegű lenne, akkor a görbék a törzseken túl is folytatódnának, ahogy a kanadai nyárfák esetében is történt. De ezek a fák feljebb már egyenesek, ezért inkább valamilyen környezeti hatást kell feltételezni.

Lehetséges, hogy fiatal korukban erős havazás borította a fákat, és a hó súlya még tavasszal is terhelte a törzseket, amikor a rügyek hajtani kezdtek. De ez nem magyarázza meg, hogy miért csak egy erdőfoltban hajlottak el a fák, és a környezetükben lévők miért egyenesek.

Görbe erdő, LengyelországForrás: Volosh/Shutterstock

Az uralkodó hipotézis szerint a gazdák manipulálták valamilyen módon a fák növekedését a '30-as években, mégpedig azért, hogy a hajlított fákat bútorokhoz vagy hajóépítéshez használják fel, de végül a háború megakadályozta, hogy befejezzék tervüket.

Van rá példa, hogy emberek bútorokká alakítanak élő fákat, vagy kosárszerűen faragják ki törzsüket. Az amerikai indiánok pedig azért hajlították meg a fákat, hogy ezzel kommunikáljanak az erdőben. De ezek a fák általában egyedül állnak, nem négyszáz fős csoportban, és nem is feltétlenül Európában találhatóak.

Mivel nagyon sok a hasonlóan meggörbült fa ebben az állományban, óvatos lennék azzal a kijelentéssel, hogy ember okozta formájukat, annak ellenére, hogy ez egyértelműen elképzelhető"– írta Remphrey a New York Times-nak küldött e-mailben. Arra sincs magyarázat, hogy a fák miért kanyarodnak egységesen északnak, de Remphrey azt feltételezi, hogy ez véletlen.

Görbe erdő LengyelországbanForrás: ivabalk/Pixabay

Egy másik népszerű elképzelés szerint a második világháborúban német harckocsik szántottak keresztül a fiatal erdőn, és olyan mértékben lelapították a fákat, hogy azok görbén nőttek tovább. De itt is felmerül a kérdés, hogy miért csak ezt a kis foltot érintették? – teszi fel a kérdést az iflscience.com. 

Akármi is a magyarázata, a görbe erdő népszerű látványosság az utazók körében. Mi is bármikor meglátogathatjuk, de állítólag legjobb kora tavasszal menni, amikor már nincs csípős hideg. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek