Magyarország Páratlan Kincsei: Irány Surány!

Ahogy az előző részben ígértem, következzék a Szentendrei-sziget részletes bemutatása. A folytatásban Surányról osztok meg veletek néhány érdekességet, különlegességet. Surány, Pócsmegyer üdülőterületeként volt ismert az itt lakók, nyaralók körében, mára már azonban többezren lakják életvitelszerűen is. Olyannyira sokan költöztek ki a pandémia okozta utaztás-stop és a bezártságot követően, hogy lassan kitehetnék a megtelt táblát.

Előző beszámolómban már olvashattátok, hogy mennyire izgalmas és gyönyörű itt az élet a szigeten, –ahol én magam is lakom, – még az olykor nehézkes és kaotikus közlekedési viszonyok dacára is. A történelmi értékeket jócskán felvonultató Pócsmegyer, Budapesttől 26 kilométerre északra fekszik a Szentendrei-szigeten. Üdülőövezetét Suránynak nevezik. Azelőtt, csak szólásmondásokból ismerük az "Irány Surány" kifejezést.

Surány homokos partja.Forrás: Frenyó Krisztina

Az utóbbi években rengeteg változott az itteni élet, mely eleinte nagyon kellemes és nyugodt atmoszférát biztosított. Félreértés ne essék, most is lenyűgöz a számos természet adta érték, és hálára késztet a sziget békés oldala, ám mintha kicsit feltekerték volna a hangerőt a mi kis mikrovilágunkban. Pócsmegyer-Surány, Leányfaluból, Szentendréről és Gödről is megközelíthető révjáratokkal, melyekből az utóbbi sajnos egy ideje nem közlekedik, ám kis kerülővel Tahitótfalun át a Tildy hídon át haladva is a szigetre juthattok. 

A szentendrei oldalról a késő estig járó révvel is megközelíthető Surány.Forrás: Frenyó Krisztina

Surány időjárása egészen páratlan és misztikus. Míg például Kisorosziban esik az eső, van, hogy mi éppen napfürdőzünk, ám az itteni évek alatt olyat is megéltem már, hogy viharos szél tombolt a kertünkben, miközben a sziget másik felén a barátaink békésen piknikeztek a diófájuk alatt. A szomszéd bácsi többször említette, hogy konkrétan egy szélcsatornában fekszik a telkünk. Sebaj, legalább kifújja a negatív energiákat is...

"A Pócsmegyeri Református templom.""Forrás: Pócsmegyer és környéke"
Egy kis történelmi visszatekintő
A település a Római birodalom idején is lakott hely volt. A Római őrtornyok maradványai ma is megtekinthetők a település északnyugati részén. Az Árpád korban Rosd nemzetség ősi birtoka, majd a Visegrádtól a Csepel-szigetig húzódó királyi felségterület részeként vált ismeretessé. Pócsmegyer nevezetessége a református templom, mely 1788-ban épült barok stílusban, valamint a Dunára néző Eszterházy-Bercelly kúria, melynek helyén a ma már lakóházként funkcionáló, egykori Epercsárda áll. 1848-ból fennmaradt feljegyzés szerint pócsmegyeri pék sütötte Kossuth Lajos asztalára a mindennapi kenyeret.


Irány Surány!

Surány, Pócsmegyerrel gyakorlatilag egy közigazgatási terület alá tartozik. A mára sokak állandó lakhelyévé vált Pócsmegyer részét képező üdülőövezet, az 1930-as évek elején jött létre Pócsmegyer Nagy-Dunaági határában, és napjainkban már többen lakják, mint az ófalut. A Surányi Szent István téren találjátok a Pócsmegyeri római katolikus kápolnát, melyet előzetes egyeztetéssel megtekinthettek. 

Surány kápolnájaForrás: Erberling Eszter

A korábbi szigeti cikkünkben már említettem, hogy Surány és Pócsmegyer között találjátok a Pázsit tavat, melynek egyik felén strandolni, vizibiciklizni és csónakázni, másik felén horgászni lehet. A partszakasz hossza 600 méter, mely kellemes, kavicsos-homokos, délután árnyékos pihenőhelyet biztosít kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A gyorsan mélyülő vízhez füvesített partszakasz, játszótér, és egy hangulatos büfé is tartozik.

Pócsmegyer közkedvelt strandja, a Pázsit tóForrás: Pázsit tó Facebook oldala

Suránynak több népszerű Duna partja is van, egyiket kavicsos, másikat Surányi homokosként ismerik a helyiek, és utóbbit sokan csak Surány Beachként emlegetik. Egyik terület sem hivatalos strand, ám kedvező fekvése és alacsony, lassan merülő partszakasza miatt kedvelt fürdőző helye hosszú generációk óta kicsiknek, nagyoknak egyaránt. 

A surányi homokosban kényelmesen leheveredhetünkForrás: Frenyó Krisztina

Ha erre jártok, látogassátok meg a Surányi partokat és ne ki ne hagyjátok a Napsugár téren található retro lángosost!

15 éve fesztivál 

Surány kiemelkedő rendezvénye a nyaranta megrendezett Irány Surány fesztivál, ahol két napon át tartó színes programkavalkád várja az idelátogatókat. Remélhetőleg, az idén 15 éves kétnapos fesztiválon is a hagyományokhoz híven rengeteg gyermekprogrammal és változatos zenékkel szórakoztatják majd a közönséget a fellépők.

Karthago koncertForrás: Irány Surány Fesztivál

Az eddigi rendezvényeken szép számmal láthattunk gyermekeknek szóló színdarabot, bábjátékot, a kicsiknek gyermektornával, míg a nagyobbaknak táncos bemutatóval, és népi hagyományőrző játékokkal kedveskedtek sorra a szervezők.

Kicsik játéka a fesztiválon.Forrás: Irány Surány Fesztivál Facebook oldala

A mesejátékok, divatbemutatók, kézműves foglalkozások mellett a zenei fellépő gárda is neves előadóművészi repertoárt vonultat fel. Ellátogatott már Surányba a United együttes, a Karthago, Hobo és a Honeybeast zenekar is, a sok más híresség mellett. 

További információért keressétek a község hivatalos oldalát, illetve lapozgassátok az Irány Surány fesztivál Facebook felületét. Kedvcsináló képeket, a Surány Napos Oldalán találtok. Folytatjuk...

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek