A Dél-Alföld szörfparadicsomában jártunk: csodálatos élmény volt

Régóta terveztem utazásomat Szentesre, és most sikerült is három napot és két éjszakát ebben a csodálatos városban töltenem. Mégpedig a különleges Termál-tó közelében. A hirtelen jött meleg sem tántorított el a könnyed túrától, hiszen a tó fekvésének köszönhetően lágy szellő lengedeztette a nádast és tette kellemessé a sétámat. A szállásomtól úgy száz méterre lévő ökoturisztikai bázis és sétaút igencsak kedves meglepetéseket tartogatott számomra, amit most veletek is megosztok.

Sok mindent hallottam és olvastam már róla, ám testközelből megtapasztalva minden elképzelésemet felülmúlta a festői látványt nyújtó Termál-tó. Egy természetes ösvényen haladva egészen hamar a túrabázishoz értem; miután végig információs táblácskák jelzik az utat mindenfelé, képtelenség eltévedni. A szentesi Termál-tó, ami a cserebökényi puszta területéhez tartozik, a Natura 2000 hálózaton belül különleges madárvédelmi területnek számít. A Termál-tavi ökoturisztikai bázis és sétaút kialakításának során a természetközeli turisztikai szabadidős terület kiépítésével a Termál-tó adottságainak jobb kihasználása volt a cél. Az egyedi fejlesztéssel kiegészült projekt távlati céljaiban szerepel, hogy a tavat, mint természeti és szabadidős értéket beemelve a város amúgy is gazdag idegenforgalmi kínálatába meghosszabbítsák a turisták itt eltöltött idejét. 

Lélegzetelállító, érintetlen szépség: a Szentesi Termál-tóForrás: Frenyó Krisztina

Az ökoturisztikai bázis központi eleme egy pihenőház, ahol a kerékpárok és a csomagjaink tárolására is lehetőség adódik, valamint nyugodtan elfogyaszthatjuk az uzsonnánkat, ahogy én is tettem. A fedett pihenőből rálátni a nádlabirintus és a két tó között vezető tanösvény jellegű sétaútra is. A békés, érintetlen természeti környezetben csaknem kétszáz féle védett madárfajt lehet hallgatni, és ha épp szerencséd van, őzekkel, borzokkal, rókákkal, sőt még görényekkel is találkozhatsz a túrád során. Lelkes navigátoromtól megtudtam azt is, hogy a majd húsz kilométernyi turistaút között akadnak hosszabb és rövidebb távok is, és különféle sportolásra – például tájfutásra – is alkalmas a terep. 

Nádi Labirintus játékok az ökoturisztikai bázisonForrás: Frenyó Krisztina

Az útvonalak mentén hat megálló várja a barangolókat, a tájékozódást pedig tíz információs tábla segíti, de turistatérképet és tájfutótérképet is felállítottak. A Termál-tavi ökoturisztikai bázis minden évszakban ingyenesen látogatható. Egy kicsit időzzünk el a Nádi Labirintusnál. Bevallom, rendkívül izgatottá tett, mit rejthet a "természetes útvesztő", így elindultam hát a labirintus felfedezésére. Miután helyi idegenvezetőm figyelmeztetett a fokozott kullancsveszélyre, így alaposan bedörzsöltem magam kullancs és szúnyogriasztóval, nektek is azt ajánlom, legyetek óvatosak és felkészültek, ha eiindultok. 

Az izgalmas Nádi LabirintusbanForrás: Frenyó Krisztina

A kicsiknek, nagyoknak egyaránt izgalmas és érdekes látnivalókat a különféle program- és látványelemek méginkább színesítik, mint például a labirintus bejáratánál található árny-játék feladvány, amelyet én is magammal vittem a sétámra.

Nádi labirintus - árnyjátékForrás: Frenyó Krisztina

Képzeljétek csak, ahogy a pallókon egyensúlyoztam, egy szimpatikus nyúlcsapásba botlottam, és egyszer csak válaszút elé kerültem...

Szimpatikus nyúlcsapásForrás: Frenyó Krisztina

Onnan aztán már fogalmam sem volt, merre induljak, és a "Fel is út, Le is út" tábla sem könnyítette meg a döntésemet. Azért a végén, valahogy csak kikecmeregtem a nádlabirintusból. ;-) Kisgyermekes családoknak is szívből ajánlom ezt a kedvesen játékos ismeretterjesztő programot. 

Le is út, fel is út a Nádi Labirintusban.Forrás: Frenyó Krisztina

A Natura 2000 területek kijelölésével számos úgynevezett különleges természetmegőrzési és madárvédelmi területtel gazdagodott a térség, amelyek elsősorban pusztai élőhelyek megmaradt foltjait védik. Ilyen területeket jelöltek ki például az országos védelem alatt álló területek mellett Nagytőke és Szentes környékén, Tőkei illetve Szentesi gyepek néven. 

 

Páratlan szépségű termáltó, nemcsak szörfösöknekForrás: Frenyó Krisztina

A száznegyven hektáron elterülő tórendszer 1982-ben létesült, állami beruházásként. Kezdetben a termál kutak vize a melegházak fűtése után azonnal bekerült egy csatornarendszerbe, ahonnan a környező földek öntözésére használták fel. Ez azonban szennyezte a környezetet, ezért kellett megépülnie a tározónak, ahol a vízben található különféle anyagokat kiülepítették, egyúttal lehűtötték a vizet, melynek fő befogadója a Tisza. A tározók gátrendszere 2002-ben került felújításra, mivel az előző két évtizedben erősen megrongálódott. 

A Szentesi termál-tó és túrabázis állatvilága.Forrás: Frenyó Krisztina

A Közép-Európa legnagyobb termál tavaként számon tartott ökoturisztikai látványosság számos  jelentős vízi madár élőhelye lett napjainkra. A tórendszernek évek óta nagy jelentősége van a fokozottan védett madárfajok vonulásában és fészkelésében is. Az itt megtalálható 176 értékes madárfajjal már-már egyedülálló madárrezervátumnak számít. A ritkább fajok közül említést érdemel a kis kárókatona, bütykös ásólúd, hegyi réce, jegesréce, rétisas, csigaforgató, gólyatöcs, fenyérfutó, kőforgató, halászsirály és a heringsirály.

A tó, páratlan szépségű növényvilágaForrás: Frenyó Krisztina

A cserebökényi pusztaterülethez tartozó Szentesi Termál-tó jelenleg a magyar állam tulajdonában van, melyet az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság működtet. A tó körüli gazdag növényvilág legfontosabb értékét a mocsári növénytársulások, valamint a szikes gyepek adják.  

A gyönyörű végeláthatatlan terület ökoturisztikai jellegéből és adottságaiból adódóan a mozgást, túrázást igénylő helyi lakosságon túl, a természet közeli élményeket kedvelő turistákat vonzza, korosztályra való tekintet nélkül.  

Táblakörök a sétaúton...Forrás: Frenyó Krisztina

Szörfösök, SUP-osok paradicsoma 

A Szentes határában elterülő termáltavat a 45-ös útról, a töltést megkerülve tudjátok autóval megközelíteni, mely mára a szörfösök közkedvelt helyeként is ismert. Ahogy az elkötelezett szörfösök oldalán olvastam, a helyi jellemző szélirány az északnyugati, és a tó másfél kilométeres legnagyobb kiterjedése éppen merőleges erre a szélirányra. Ezáltal a freeride szörfösök az ÉNy-i szélben hosszú takkokat tudnak csúszni. Nos nekem ez nagyon kínai, és bár a szállásomon egy SUP is figyelt a sarokban, ezt a sport-tevékenységet most kihagytam. Helyette a látvánnyal és az egyszem vitorlás megfigyelésével kárpótoltam magam.

Vitorlás a Szentesi Termál-tóbanForrás: Frenyó Krisztina

A tó medre teljesen sík, mindenhol ugyanakkora a vízmélység, amely az év során változó szinteket vesz fel – írja a szörfösök oldala, és a helyiek elmondásából azt is megtudtam, hogy jellemzően combközépig ér a víz a tó teljes felületén, ám különböző okokból a fürdés a teljes tórendszer területén tiltva van. Esőzés után minden csupa sár, és autóval megközelíthetetlen a szpot! A Termál-tó területének közvetlen elérését kerékpárutak is segítik, ám a környéken leparkolva, gyalogosan is egy könnyű túrának tudható be a gyakorlatilag teljesen sík séta-terep. Ha mégis szörfözésre vágysz Szentesen, előtte jól teszed, ha a tó szörfösei által fenntartott Facebook oldalon tájékozódsz a helyi viszonyokról, illetve a kirakott halászhálók hollétéről is. Jó szelet, kellemes barangolást kívánok neked!

A Termál-tó élővilágáról olvashatunk a tanösvényenForrás: Frenyó Krisztina

 Bővebben a Termál-tóval kapcsolatban Szentes város oldalán találtok információt, útbaigazítást.

A két tó között a gáton található sétautat tanösvény jelleggel használhatjuk, ahol összesen hat állomás és tíz tájékoztató felület figyelmeztet bennünket a bázis házirendjére és a túrázáshoz praktikus ismeretekre. Itt a Szentes-Nagyhegy környezetbe épülő történeti emlékeiről is olvashatunk. A tó környékén 20 kilométer aktív turista utat festettek fel, ebből a legrövidebb 3 kilométer, a leghosszabb közel 9 kilométeres sétaút. A St. Jupát Egyesülettel együttműködve terepfutó és GPS-alapú turistautak is készültek, amit a túrázók, futók versenyzésre is használnak, de tájfutó pálya is van a területen. Az egyszerű pályákat a nagyobb gyerekekkel is ki lehet próbálni. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek