Meglett az idei Év Kerékpárútja, egy csodálatos tó körül fut

Az idén harmadik alkalommal kiírt Év kerékpárútja pályázat 11 döntősére több mint 7000 szavazat érkezett. A Deseda-tavat megkerülő kerékpárút 1964 szavazattal szerezte meg a 2022 Év Kerékpárútja címet. A cím ünnepélyes átadására május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján kerül sor.

Erdőben is tekerhetünk az Év Kerékpárútja győztesén útvonalánForrás: AOFK/Pogonyi David

A Kaposvár melletti tó sokak kedvelt üdülő- és pihenőhelye. Nyáron strandként, hideg teleken korcsolyapályaként, szezonban horgásztóként élvezik a közelben lakók, kerékpárral viszont egész évben bejárható a víztározó.

A nyertes szakasz a város központjából indul, és 4 km tekerés után éri el a tavat. A vízparti tekerés további 15 km, melyet pihenőhelyek tarkítanak. A Deseda-kilátóból „Somogyország" dimbes-dombos tájait figyelhetjük meg. Egy kis északi kitérővel az arborétumot is meglátogathatjuk, ahova egy bájos fahíd vezet át. 

A Deseda-tó minden évszakban más arcát mutatjaForrás: aktivmagyarorszag.hu

A szavazás az Aktív Magyarország Facebook-oldalán zajlott május 4. éjfélig; a legtöbb kedvelést begyűjtő fénykép nyerte meg az Év Kerékpárútja címet. 2020-ban a Tatabánya és Tata közötti útszakasz lett a nyertes, tavaly pedig a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpáros hidakon vezető vonal volt a közönség kedvence.

Az idei, végleges eredmény 

1. Kaposvár-Deseda-tó 1964
2. Győr-Pannonhalma 1474
3. Barcs-Drávatamási 756
4. Pécs-Orfű 672
5. Vác-Ipolydamásd 594
6. Mezőkövesd-Bükkzsérc 476
7. Budapest-Szentendre 387
8. Veszprém-Alsóörs kör 339
9. Székesfehérvár-Kisfalud 236
10. Örvényes-Tihany 217
11. Budapest-Nagykovácsi 74

A kiírás szerint olyan útvonal kaphatja meg az Év Kerékpárútja címet, amely izgalmas turisztikai célpont a bringásoknak, illetve minőségében és biztonsági szempontból is kiváló. A pályázat célja, hogy kerékpárral közlekedők és túrázók megismerjék az ország legjobb desztinációit, tudtuk meg az Aktív Magyarország sajtóközleményéből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek