"Hegyek között, völgyek felett" a Magyar Sport Napján

Kislánykora óta sportol, a mozgás, életének mindig is aktív része volt. Nincs ez másként napjainkban sem, ám ma már lehetőleg a szabadban hódol e szenvedélyének a fitt, kétgyermekes anyuka. A munkahelyéről – ami egy erdőszéli hotel, – egyszer csak nekiindult, hogy futva felfedezze a közeli erdőket, hegyeket. Hihetetlen gyorsasággal magába szippantotta a terepfutás, ami mára teljességgel az életelemévé vált. Lange Csilla túravezetővel, a "Hegyek között, völgyek felett" blog szerzőjével beszélgettünk a visegrádi Patak Part Hotel madárcsicsergős teraszán, a Magyar Sport Napja alkalmából.

 

Itt ülünk a gyönyörű patak parton, mögöttünk a szálloda, ahol örömmel dolgozol, és úgy tűnik, mostanra sikerült megtalálnod az egyensúlyt a munka, sport, és pihenés között. A mögötted álló két év nehézségei ébresztettek rá erre? Mesélj, kérlek!

Napsütötte interjú a Patak Part Hotel teraszánForrás: Frenyó Krisztina

Lange Csilla: Azt hiszem, hogy igen. A Covid helyzet előtt két szálloda értékesítését vezettem, és észre sem vettem, hogy ez mennyire ledarált. Bár felettébb pörgős időszak volt, ennek ellenére nagyon szerettem. Aztán egyik napról a másikra megváltozott minden. Akkoriban kezdtem el foglalkozni a sporttáplálkozással, valamint a sportolás közbeni frissítés kérdésével. Sikerült időt szakítanom a maratoni táv felkészülésére, majd lefutására is. Ez az időszak egy igazi belassulás volt, amikor kívülről látva magam rájöttem, hogy a korábbi életmódomon gyökeresen szeretnék változtatni. Most már tudom priorizálni a feladatokat, így sokkal könnyebb a munka-sport-család háromszögében helyt állnom. Persze a férjem támogatása nélkül mindez nehezebb lenne.

Legutóbbi versenye - a befutóForrás: Runaway

Nagy a nyüzsgés a szálloda háza táján, hétvégén egy hatalmas esemény állomása lesz Visegrád és ebben a szállodábanis. Pár szóban beszámolnál róla?
Május 6-án egy eddig sosem látott esemény kerül megrendezésre Magyarországon, a Giro d'Italia biciklis körverseny. Ennek az első napi befutója éppen Visegrádon lesz, és az útvonal a Patak Park Hotel mellett halad majd el, ami egy szuper lehetőség, mert így mi is közvetve részesei leszünk ennek az eseménynek. A  természetjárást és kerékpározást támogató és szerető szálloda munkatársaként nagyon büszke vagyok arra, hogy nálunk, az eseményhez kapcsolódva az egyik bicikliket forgalmazó cég részére tarthatunk partnertalálkozói pikniket. 

A szálloda, ahol Csilla dolgozik

A Giro d'Italia biciklis körverseny - partnertalálkozói piknik helyszíne

Forrás: Patak Part Hotel

Szenvedélyed a futás, amelynek egy természetközeli vállfajára váltottál egy ideje. Mit hozott a terepfutás  az életedbe? 
Nehéz ezt megfogalmazni, de egy bizonyos meditációs állapotot. Amikor az erdőben futok, semmi másra nem gondolok, csak arra, hogy az általam tervezett útvonalat kövessem, miközben a térképet nézve tájékozódom, és a szűk útvonalakon arra koncentrálok, hogyan ne essek el egy-egy gyökérben, vagy éppen kidőlt fában.

Csilla meditatív helyeForrás: Lange Csilla

Ez a koncentráció annyira kikapcsol, hogy a megoldandó feladatokra, egy teljesen más szemszögből is rálátok, és sokszor előfordul, hogy futás közben találom meg a megoldást, az adott kérdésre, amivel elindultam. A kezdeti zűrzavar után, a terepről visszaérve tisztán látom a teendőket és a megoldásukhoz szükséges utat, ami nagyon megnyugtat. Az erdőnek, a fáknak bizonyítottan relaxáló hatása van az emberi elmére.

TerepenForrás: Lange Csilla

Nem mellesleg a fittségemhez is nagyban hozzájárul a futás, nagyon jó érzés, hogy látom magamon a fejlődést, ami számomra nagy sikerélményt jelent. Amikor tavaly sikerült felkészülnöm egy számomra hosszabb terepfutó versenyre, akkor megfogadtam, hogy onnantól heti egyszer felmegyek a hegyre és ezt azóta is tartom, és egyre nagyobb szenvedéllyel csinálom.

Honnan jött az ötlet, hogy összekötöd a munkádat és az új hobbidat?
A munkahelyemen a marketinggel is én foglalkozom, és szerettem volna olyan hasznos tartalommal megtölteni a weboldalunkat, amit a mi vendégeink keresnek. Így jött az ötlet, hogy feltöltöm az összes olyan futó útvonalam, ami a szálloda környékén található ösvényeken halad. Ezek mind különböző hosszúságú, és nehézségű távok, és mindegyik a szállodából indul, hiszen amikor időm engedi, én is innen indítom a reggeli futásaimat szerte a környéken.

Hegyek között, völgyek felett - Csodás DunakanyarForrás: Lange Csilla

Kollégáim is támogatták az ötletet, így felmerült egy blog ötlete is, hogy a térképek mellé saját útvonal-beszámolók is kerüljenek a fotóimmal. Így született meg a szálloda oldalán a túra és terepfutó blog, amit azóta is vezetek. A munka során fogalmazódott meg bennem, hogy létrehozok egy saját blog oldalt is a Facebook-on, mert számomra az egyéb helyeken történő barangolások is ugyanolyan értékesek, és időközben nagyon megszerettem a beszámolók írását is.

Tavaszi keltikék a KékenForrás: Lange Csilla

Időközben az is szóba került, hogy a szálloda által szervezett túrákat is én vezessem innentől kezdve, így önszorgalomból egy túravezető tanfolyamon is részt vettem, ami még inkább rávilágított arra, hogy ez az én utam. Azóta már több túrát vezettem, és olyanokat is szervezek, melyek nem csak a szállóvendégeinknek, de akár családoknak is szólnak. Az eseményekre nagy örömömre, rengetegen jelentkeztek és a május végi gyermeknapi túrámra ki is kellett tennem a megtelt „táblát".

Legutóbbi csapat-túrája a PrédikálószékenForrás: Lange Csilla

Mit jelent "Dunakanyarinak" lenned? Milyen itt élni?
A Dunakanyar nekem a világ közepe, sosem laknék máshol, ez az otthonom. A Szentendrei-sziget ennek egy különleges része, ahol a vizisportoktól kezdve a futás, és a biciklizés is nagyon népszerű sportolási lehetőség. Hamarosan a Szigetmonostori SZIV SE által szervezett helyi séták és élménytúrákba is bekapcsolódom túravezetőként, amit már nagyon várok, mert szerintem nálam hitelesebben kevesen tudják átadni az embereknek ennek a tájnak a szeretetét. Szeretném, hogy minél többen megismerjék azt, hogy milyen csodálatos helyen élünk. A télen vásároltam egy SUP-ot is, és már nagyon várom, hogy a helyi sup túrákba is bekapcsolódjak, vagy a Pázsit-tavon felavassam a járgányt.

A Szentendrei-sziget a Fellegvár panoráma kilátójábólForrás: Lange Csilla

Más mozgásformákat is végzel még a futás mellett?
A terepfutás vagy a futás is egy olyan sport, ami erősítés és nyújtás nélkül sajnos a sérülések fokozott kockázatát jelenti. A gyógytornászom javaslatára kezdtem bele a cross-fit-be és a funkcionális tréningbe keresztedzésként. Ezek mindegyike megtalálható az otthonom közelében, ahol nem mellesleg egy szuper társaságban edzünk. Nagyon megszerettem, és amióta rendszeresen járok, azóta a terepfutás is sokkal jobban megy, több erőm van és kevesebb a sérülés. Könnyebben megfutom az emelkedőket és hosszabb távokat is le tudok futni gond nélkül.

Heti terep betevő letudvaForrás: Lange Csilla

Mit ajánlanál azoknak, akik tenni akarnak az egészségükért, hogyan kezdjenek hozzá?
A sport kérdése felnőtt korban, fejben dől el. El kell határoznod, hogy tenni akarsz az egészségedért, ezért eleinte semmi másra nincs szükséged egy edzőcipőn túl. Elindulni mindig a legnehezebb, de ha rátaláltál az útra és arra a sportra, ami neked testileg és lelkileg a legtöbbet ad, nem lesz már visszaút!

ÉlettérForrás: Lange Csilla

Milyen versenyre készülsz mostanság?
Jelenleg az Ultratrail Hungary Visegrád trail versenyére készülök, ami Visegrád és Szentendre között egy 30 km-es terepfutó verseny, és a kedvenc útvonalaimat érinti. Amikor még 2018-ban láttam ezen a versenyen a futókat Lepencén, akkor határoztam el, hogy nekem ezen a versenyen ott kell lennem. Azóta sok minden történt, és mára az egész útvonalat sikerült bejárnom, így nagyon várom, hogy mindezt verseny körülmények között is megtegyem. Szeretnék egy jó időeredményt elérni. Azt hiszem, itt tényleg érvényesülni fog az a mondás, hogy a cél maga a bejárt út!

Az Ultrabalaton céljábanForrás: Abai Róbert fotó

Mik a terveid, hogyan tovább?
Szeretném a kedvenc helyeimet megmutatni a túrázóimnak, ezáltal olyan eseményeket létrehozni, amelyek különleges és kevésbé ismert útvonalakon haladnak, ezzel plusz hozzáadott értéket adni ezekhez a kirándulásokhoz. A blog folytatásaként a fejemben van egy weboldal létrehozása is, ami túrákról, természetjárásról és terepfutásról fog szólni. A terepfutásban folyamatosan van kihívás, a saját tempómban szeretnék ezen az úton tovább haladni, és mindig eggyel jobb lenni a tegnapi önmagamnál. Hosszútávú tervem egy terepmaraton teljesítése. Ezt a távot 2020-ban a Szentendrei-szigeten már lefutottam, így a következő lépcső mi más lehetne, mint egy terepmaraton.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek