Kerékpárrajongók figyelem! A Giro d'Italia hazánkon is átkerekezik, és kiállítás is jár hozzá

A Giro d'Italia talán azok előtt is fogalom, akik csak hobbiból bicikliznek, vagy reggelente, munkába menet pattannak kerékpárra. De azoknak, akik életük sportjaként tekintenek rá, már biztos forr a vérük, hiszen a május 6-án rajtoló Giro első három szakaszát Magyarországon rendezik, amelyet korábban még egyik háromhetes verseny sem érintett.

A 2022-es Giro d'Italia magyarországi szakaszai:
1. szakasz, május 6., péntek: Budapest-Visegrád, 195 km
2. szakasz, május 7., szombat: Budapest, 9,2 km, időfutam
3. szakasz, május 8., vasárnap: Kaposvár-Balatonfüred, 201 km

Ennek a hazai Nagy Rajtnak az alkalmából kiállítást rendez a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma, és április 28-tól szeptember 11-ig minden olyan érdeklődőt vár, aki kíváncsi az olasz országúti körverseny és a magyar kerékpársport történelmi múltjára.

A tárlat külön szekcióban mutatja be a Giro d'Italia történetét, ahol archív fotókon és a versenyhez kapcsolódó tárgyakon - kerékpárok, mezek, emléktárgyak - keresztül ismerhetjük meg a háromhetes megméretés több mint 100 éves történetét. Kiemelt szerepet kapnak majd a tárlaton a Giro meghatározó személyiségei is, mint például a háromszoros győztes Gino Bartali, aki a második világháború idején a kerékpárja nyeregcsövébe rejtve csempészett menekült zsidók számára iratokat Assisiből Firenzébe - olvasható az MTI összefoglalójában.

A Giro történetét bemutató blokk törzsanyagát a Madonna del Ghisallo - a kerékpározás védőszentjének szentelt kápolna - mellett működő Museo del Ciclismo gyűjteményéből válogatott tárgyak adják. A múzeum érdekessége, hogy az olasz körversenyen háromszor diadalmaskodó Fiorenzo Magni kezdeményezésére hozták létre.

A kép csak illusztrációForrás: NurPhoto via AFP/Gabriele Maricchiolo

Az érdeklődők láthatják majd a sportág egyik legnagyobb alakja, a "Kannibál", vagyis Eddy Merckx által használt kerékpárt, a korábbi Girók rózsaszín trikóit (kiegészítés: az ikonikus pólót 2021-ben első magyarként Valter Attila viselte néhány napig), megismerkedhetnek a sporttal kapcsolatos alapfogalmakkal, főbb versenyszámokkal vagy éppen a különböző versenyzőtípusokkal. A kiállított tárgyakon és információs táblákon keresztül megelevenednek a versenyekhez fűződő legendák, történetek, mint például a Giro d'Italia-n máig is egyetlen nőként induló (1924) Alfonsina Strada története.

A magyar kerékpársporttal foglalkozó rész anyagait pedig magyarországi gyűjtőktől és közgyűjteményekből, illetve a múzeum saját anyagából válogatták össze. Megismerhetjük rajtuk keresztül Európa egyik legelső kerékpárpályáját, a Millenárist, valamint a nagyobb magyar versenyek - így például az először 1925-ben megrendezett Tour de Hongrie - történetét is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek