Gyönyörű, hazai kilátóink, melyek egy áprilisi kirándulásra termettek

Hazánk szép számú kilátói közül nehéz kiválasztani a legjobbakat, legszebbeket, mivel mindegyik más miatt kedvence a túrázóknak, családoknak. Van amelyik különleges formájával, anyaghasználatával emelkedik ki a többi közül, egy másiknak pedig a környezete érdekes. Van olyan mely a kora, a tervezője, a körülötte rendezett programok miatt híres és sokat látogatott. Áprilisi hónapindító anyagunkban olyanokat gyűjtöttünk össze, melyek most vagy a közelmúltban lettek újra látogathatók, vagy éppen átadottak. Egy áprilisi sétát mindegyik megér.

Bár a beígért eső már meg is érkezett, és a hétvégi programokat is át kell miatta szervezni, de az április azért még tartogat majd számunkra madárfüttyel, virág és friss föld illattal teli napokat, kellemes délutánokat, amik a Nap sugarai is azt üzenik, végre tavasz van. Ezeken a balzsamos napokon újra felkereshetjük majd a Keszthelyi-hegység kedvelt kilátóját, a Festetics kilátót, melyet március 30-án, ünnepélyes keretek között ismét átadtak a látogatóknak.

Forrás: Gyenesdiási Turisztikai Egyesület

A kilátó teljesen megújult, mivel az elmúlt 22 év alatt nagymértékben romlott a fa tartószerkezet állapota. A 2000-ben épült 230 méteres, háromszintes kilátó szerkezetét 2020-ban mérte fel szakember. Akkor vált biztossá, hogy szükség van a javításra. Ekkor másfél évre le is zárták.

Szerkezetét egy uniós pályázat keretében újították fel. Megerősítették statikailag, biztonsági hálót kapott, bizonyos elöregedett elemeket kicseréltek rajta, illetve meg is szépült. A 27 millió forintos összköltségű projekthez 21 millió forintos támogatást kaptak az üzemeltetők. 

Kilátás a kilátó harmadik emeletérőlForrás: Gyenesdiási Turisztikai Egyesület

Áprilistól bátran tervezhetünk ide kirándulásokat, mert a Nagymezőről pár perces sétával elérhető kilátó 3. emeletéről fenséges panoráma tárul elénk. Sőt a környék további látnivalóit is érdemes felkeresni, amihez remek „körítés" az ébredező természet.

Ha szeretnénk többet megtudni a Keszthelyi-hegységről, az itt őshonos magyar állatfajokról, akkor ne hagyjuk ki a Festetics Imre Élményközpontot. De az idei évtől a Természet Háza Látogatóközpont, a Festetics Imre Állatpark és a Vadfarm is egy belépőjeggyel látogatható. A vidéken kalandtúrához is csatlakozhatunk, a helyi Tourinform irodában pedig gyalogtúra térképet is beszerezhetünk, így semmilyen látnivaló nem marad majd ki a sorból.

Magasból csodálhatjuk a bivalyokat

Egyik legutóbbi kilátónkat az év elején, januárban adták át a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, így nemzeti parkjaink is egy újabb programlehetőséggel gazdagodtak. A Bivalyrezervátum kilátójának tetejéről nem csak a dagonyázó, legelésző bivalyokat figyelhetjük meg, hanem a park ürgéit is.

Forrás: Wolfgang glock / Wikipedia

A rezervátum hazánk legnagyobbnak számító, látogatható bivalyállományának ad otthot. Az állatok megfigyelésében pedig most már nemcsak távcső, hanem az új kilátó is segít.

Magyarország kedvenc kilátója

Az előző év végén, ahogy az már szokás ismét megrendezték az Év Kilátója szavazást, melyen a szavazók a Tisza-tó fölött őrködő Bölömbika-kilátót választották meg 3368 szavazattal. A 2021-ben átadott építmény különlegessége, hogy csak vízi úton lehet megközelíteni, amihez csónakba, kajakba, kenuba kell szállni vagy egy SUP-ra pattanni. Kikötés után egyből egy lépcsősor vezet a magasba, ahonnan szinte az egész tóra rálátni.

A Bölömbika-kilátó kizárólag vízi úton közelíthető megForrás: Aktív Magyarország/Press

A Békatutaj Egyesület által épített kilátótorony kilenc méter magas, felső szintjéről pedig belátni az egész Poroszlói medencét. Az Újlőrincfalvához és a Ravasz-háthoz közelebb eső kilátón a kivitelezés közben rendszeresen hallható volt a bölömbika búgása, ezért kapta az épület a Bölömbika kilátó nevet.

Kilátó és lábasházak Kiskörénél

Nyaralóhajó-bázisa miatt irányult az utóbbi időben a figyelem Kiskörére, ahol újabb látványosságok nyíltak. A Tisza-tavi bringakörön járók egyik izgalmas állomása lehet a megépült komplexum a Köre Kikötő mellett.

Kilátás KiskörénForrás: Travelo

Az épületegyüttes kilátó része két felállított és egymással szembefordított csónakok formáját idézi, melyet négy, különböző színekben pompázó lábasház vesz körül. A lábasházak színei az őselemek, a föld, a víz és a tűz színeit tükrözik.

A Bölcső-hegy kilátója

Szintén egy fiatal kilátóról van szó, hiszen 2021 novemberében adták át a Szentendre és Pomáz határvidékén található Bölcső-hegy új kilátóját. Az 588 méter magas hegy tetején álló, keresztgerendás szerkezetű tornyot az Ybl-díjas Koller József tervezte, akinek a Prédikálószék kilátóját, a Guckler Károly-kilátót, és a Dévényi Antal-kilátót is köszönhetjük.

Bölcső-hegyi kilátóForrás: Regula Tamás/Facebook

 A szűkös helyen álló, mindössze 2,4 x 2,4 méter alapterületű fenyőgerenda torony elemeit természetvédelmi okokból kézi erővel cipelték a csúcsra az utolsó szakaszon - írta a Magyar Természetjáró Szövetség, amely a projekt megvalósítását koordinálta.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek