Jótékony vízitúrák és táborok az autizmussal élők pihenéséért - Ott ahol a kis Túr siet beléje

Anitát régóta ismerem, és amit véghez vitt eddig is, igazi hőstett. Most valami nagy dobásra készül, oroszlánt megvető bátorsággal megy előre, és nem ismer lehetetlent. Legyen bármekkora is az erő, a segítség igencsak elkel itt is. Wermeser Anitával, a Vízityúk Vízitúra Egyesület alapító-elnökével beszélgettünk.

Számos vízitúra létezik, de van egy VíZITÚRA, ami más, mint a többi.  Hogy képzeljünk el egy ilyen túrát?

Forrás: Wermeser Anita/Vízityúk Vízitúra Egyesület

Wermeser Anita: Sok új nincs a nap alatt, amiben mi mások vagyunk, az az, hogy a vízitúrákból származó bevételünk 100 százalékban autizmussal érintett gyermekek és családjuk fejlesztő élménynyaralására fordítódik. Természetesen nálunk nem gond, ha pici a gyerek, vagy idős a papa. Vízitúráinkban az életkor-rekorderek: 4 hónapos baba és 75 éves néni. Nem vagyunk sportegyesület. Pihenő-egyesület vagyunk. Kényelmesen megtehető távok, túlbiztosított (a szükségesnél több túravezető) vízitúrák. Házias, bográcsos ételek. Ezek vagyunk mi.

Forrás: Wermeser Anita/Vízityúk Vízitúra Egyesület

Anita, mesélj a helyről, ahol élsz, ahol szervezed a túrákat, és a festői környezetről, amely  utazásra, kirándulásra, természetközeliségre, túrázásra buzdít kicsit és nagyot egyaránt. Miért érdemes elindulniuk, és miért pont felétek? 
Szabolcs megyei révén, túráinkat a környező folyókon szervezzük. Ezek: Tisza, Bodrog, Bodrog-ártér, Öreg-Túr. Csodálatos helyi emberek, pici falvak, gyönyörű környezet. Mindez rengeteg irodalmi  és történelmi helyszín mentén..

Forrás: Wermeser Anita/Vízityúk Vízitúra Egyesület

Petőfihez a Túr, Kölcseynél a Tisza,  sírhely és múzeum kapcsolódik, Esze Tamáshoz,Tarpa, míg 
II. Rákóczi Ferenchez a Bodrog, valamint a fejedelem szülőháza rendeződik. Milota kincse a dió, Szatmárcseke: Kölcseyt, míg Tiszacsécse, Móricz Zsigmondot emeli ki. Tákos valamint Csaroda: a Mezítlábas Notre-Dame és a Mosolygó Szentek Templomának lelőhelyei. Túristvándin a Vízimalom, míg Felsőbereckin a több, mint 100 éves szivattyúház nyújt látnivalót. Sárospataknak a vár, és a könyvtár, míg Tokajnak a bor, a kiváltsága. Kötözött leves, a nyírségi gombóc leves, a kukorica málés töltött káposzta, a szatmári szilva pálinka, a szabolcsi szilva lekvár, mondjak még, vagy eléggé csábító a környezeti, kultúrális és gasztronómiai élmény?

Anita, egy önkéntes segítődnél olvastam ezeket a sorokat rólad: "Az autizmussal élő fiatalokat nem - vagy csak nagyon ritkán - van lehetőség Erzsébet táborban vagy más, a neurotipikus gyermekek számára elérhető nyári foglalkoztatáson elhelyezni. A Vízityúk Vízitúra Egyesület az Autistákért szervezet elnöke, Wermeser Anita felismerte ezt, hiszen maga is autizmussal élő gyermeket nevel." Kérlek mesélj pár mondatban, mi változott a témában az elmúlt évekhez képest.
Több civil szervezet is felismerte ezt, és igyekszik legalább tanítási szünetben egy befogadó környezetet biztosítani a gyerekeknek. Ilyen például - az általam nagyra becsült Szikra Egyesület. Ők napi 8.00-16.00-ig több tábort szerveznek autizmussal élő gyermekeknek, speciális szakemberekkel.

Forrás: Wermeser Anita/Vízityúk Vízitúra Egyesület

Amiben mi egyedüliek vagyunk az országban, az az, hogy mi nem tábort, hanem komplett családi nyaralást biztosítunk az autizmusban érintett családoknak. Igen. Szállással, napi 3x étkezéssel, egész napos terápiás lehetőséggel az érintett gyerek, a testvéreik és a szüleik részére is! És ez nagyon fontos. Mert ha még nagy nehezen el is jut a gyerek fejlesztésre, a testvérek és a szülők kezét elengedi a rendszer. Nálunk a gyerekek az olyan autizmus-specifikus terápiákat próbálhatják ki, mint például a kutyás-lovas terápia, mozgásterápia, valamint a fejlesztőpedagógus drámapedagógia, illetve kézműves terápia. A szülőknek, pedig családterápiával, diagnózis-feldolgozással, relaxáló masszázzsal, valamint párkapcsolati stand-uppal készülünk. Mindez a programkínálat, a nyaralás hét napjából, hét napon keresztül, folyamatosan rendelkezésükre áll. 

Milyen nálatok egy vízi túra?
Sátor, fagyűjtés, tábortűz, főzőcske a vízen, ahol csendben vagyunk és élvezzük, hogy létezünk, máskor pedig ökörködünk és izomlázasra evezzük magunkat. Nálunk minden túra egy nappal hamarabb kezdődik, mint ahogy vízre szállunk. Első nap egyenként minden résztvevőt beültetünk a kenuba, és meggyőződünk a tudásukról. Volt-e már vízitúrán, evezett-e már kenuban, látott-e már kenut, és folyót?

Forrás: Wermeser Anita/Vízityúk Vízitúra Egyesület

Tud-e úszni? Mindezt próbálta e már a nyílt vízen? Mindenkit megtanítunk evezni, van, akiket kormányozni is. Ez a fél nap, nagy móka szokott lenni! Természetesen - igény szerint az ellátásról is gondoskodunk Igyekszünk a lehető legváltozatosabb ételeket kitalálni. Erre nagyon jó példa, hogy nálunk az ebéd pont ugyanaz, ami a reggeli volt. Ez csupa nem romlandó étel, úgymint: kenyér, szalonna, kolbász, májkrém, húskonzerv, paprika, paradicsom, uborka, hagyma. Vacsira vagy közösen főzünk, vagy ha ideje engedi, a párom főz. Ezt nagyon imádjuk, mert amikor kikötünk, már terülj asztalkám van. Ezek jellemzően bográcsos egytálételek. A vegetáriánus, glutén, laktóz, egyéb érzékenyek sem maradtak még éhen soha! Elég elvetemült fantáziával rendelkezünk tábori konyhával kapcsolatosan ahhoz, hogy megoldjuk!

Az idén is gőzerővel készülsz a táboroztatásra, most mikor lesz, lesznek a vizitúrák, hány főt vártok, mi hiányzik és milyen segítségre van szükség a megvalósításhoz?
Az idén egy alapos ráncfelvarráson esik át a weboldalunk, március közepére lesz élesítve. Amiből válogatni lehet majd, az a felső Tisza, a Bodrog, Bodrog-ártér – ez természetvédelmi terület – illetve az öreg Túr, és az idén újdonságnak számító 1-6 napos túrák. Népszerűek a csapatépítőink és a rövidtávú vízitúráink is. Végül, de nem utolsó sorban: valamennyi túránk jótékonysági vízitúra, mert a vízitúrából származó bevételt, 100%-ban az ÉLJ-Együtt Lenni Jó! autista családi fejlesztő élménynyaralásra fordítjuk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAForrás: Wermeser Anita/Vízityúk Vízitúra Egyesület

Hogyan tudnak nektek segíteni, kitől vártok támogatást? 
Egyszerűen, csak gyertek túrázni! Nincs még egy olyan nyaralás, ahol az egyszer befizetett pénzednek kétszer van haszna. Először, mert jól érezted magad, másodszor pedig mert jótékony célokra fizetsz be. Hány embert várunk? Túránként 60 fővel (az öreg Túron 40 fő) nagyon boldogok lennénk! A Vizityúk Vízitúra egyesület közösségi portálain megtaláltok minden információt ezzel kapcsolatban is. 

Forrás: Wermeser Anita/Vízityúk Vízitúra Egyesület

Mi a helyzet a háborúval? Párszáz méterre tőletek ott van Ukrajna...
Hasonlóan gondolkodunk, mint tavaly vagy tavalyelőtt a COVID miatt. Egyrészt a programváltoztatás jogát fenntartjuk, tehát adott esetben a határfolyó Tiszáról bármikor átszervezzük pédául a Bodrogra vagy a Tisza egy alsóbb szakaszára, az Öreg-Túrra. Rugalmasak vagyunk. Másrészt az alábbi lehetőségek közül választhatsz a jelentkezésedkor: Visszakérheted a befizetett összeget, vagy nem kéred vissza, hanem beszámítod egy később induló túrára. Van még egy választási lehetőséged, mégpedig, hogy a befizetésed adományra váltod és támogatod vele az auti nyaralást. Remélem, az utolsó kérdés napokon belül értelmetlenné válik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek