Most érdemes bekukkantanunk a barlangok mélyére

Március a barlangok hónapja, így hónapindító cikkünk nem is szólhat másról, mint arról, hogy a tavasz első hónapjában mikor és melyik barlangunkba érdemes ellátogatni, melyik nemzeti parkunkban milyen föld alatti programokat szerveznek és, hogy milyen kedvezményekkel készülnek az egyes helyszíneken.

A „Barlangoljunk!" elnevezésű kampány magában foglal minden programot, amit ebben a hónapban a magyar barlangokban szerveznek. A Magyar Nemzeti Parkok célja ezzel a programsorozattal az, hogy az emberek jobban megismerjék a hazai barlangokat, hisz nemcsak egy-kettő van az országban. A legnépszerűbb, jól ismert barlangok is szerveznek programot természetesen, de van sok más, kisebb is, amelyekről talán még nem is hallottunk; ezeknek is érdemes adni egy esélyt.

A Jankovich-barlang igazi ősember-barlangForrás: dunaipoly.hu/

A 2022. márciusában megrendezett Barlangok Hónapja során a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság különleges programokkal várja a látogatókat az Abaligeti-barlangban, a Denevérmúzeumban, valamint a Denevér tanösvényen, de az is jó hír, hogy március 16-tól ismét látogatható lesz a Tettyei Mésztufa-barlang.

Ami a kedvezményeket illeti, március 1-13. között az abaligeti Denevérmúzeum ingyenesen látogatható, március 21-31. között pedig minden jegy árára (Abaligeti-barlang, Denevérmúzeum, kombinált jegy) 20% kedvezményt kapnak a látogatók.

A Duna-Dráva Nemzeti Park 3 érdekes programmal készül

Az elsőt március 5-én tartják 14 órától Abaligeten. A Barlangi földrajzóra című programon a gyerekek és az érdeklődő felnőttek megismerkedhetnek a barlang különleges természeti képződményeivel és a cseppkövek növekedésének folyamatával. A részvételi díj a barlangi belépő ára, valamint egy előzetes jelentkezés az Igazgatóság telefonszámán. Ezt a túrát megtartják március 20-án is 16 órától, így aki az elsőről lemarad, az kicsit később is bepótolhatja.

Abaligeti-barlangForrás: Duna-Dráva Nemzeti Park / Facebook.com

A második túra időpontja március 11. A Fotós túra az Abaligeti-barlangban 15 órakor indul, és a program során fotós szakvezető segítségével fényképezhetjük a cseppkövekben gazdag barlang képződményeit. A túrára amatőr és profi fotósokat egyaránt várnak. Előzetes jelentkezés az attila.komlos@ddnp.hu, vagy az eva.horvath@ddnp.hu címen szükséges.

A Barangolás a Denevér tanösvényen lesz a harmadik program, és március 12-re tervezik.  A program során az Abaligeti-barlang felett húzódó Denevér tanösvényen tesznek majd egy felszíni túrát a jelentkezők, ahol megismerkedhetnek a mészkőterületekre jellemző formakinccsel, valamint a területen előforduló állat- és növényvilággal, természeti értékekkel. A részvételi díj 700 forint személyenként, illetve itt is előzetes jelentkezés szükséges. Ezt a barlangolást is megszervezik még egyszer, mégpedig március 26-án 11 órától - írták a marcius_barlangok_honapja közleményben.

Jó hír a barlangolóknak!

Hamarosan véget ér a Duna-Dráva Nemzeti Parkban egyik legkedveltebb barlangjának, a Tettyei Mésztufa-barlangnak a téli "pihenőidőszaka", ami azt jelenti, hogy a tervek szerint március 16-tól ismét látogatható lesz. A pécsi Tettyén található különleges barlangban látványos installációk és animációk mutatják be a barlang természeti adottságait, a mésztufa keletkezésének folyamatát.

Tettyei Mésztufa-barlangForrás: Duna-Dráva Nemzeti Park / Facebook.com

A látogatók helytörténeti és kultúrtörténeti ismereteket szerezhetnek, megtudhatják, hogy milyen fontos szerepe volt és van a víznek, amely létrehozta a barlangot, ellátta a várost ivóvízzel, meghajtotta a Tettye-völgybe települt malmok kerekeit. A barlang minden egész órában induló, élményt adó idegenvezetés keretében tekinthető meg - olvasható a ddnp.hu/barlangpecs oldalán.

A Baradla-barlangtól a Mátyás-hegyi-barlangig

Az Aggteleki Nemzeti Park igazgatóság területén lévő barlangok közül a Baradla-barlang aggteleki rövidtúrájára, a jósvafői rövidtúrájára, illetve a vöröstói középtúrára 25% kedvezményt biztosítanak a felnőtt jegyek árából.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kedvezményes barlangtúrát szervez március 26-ra a Csodabogyós-barlangba. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság március 21. és 27. között, illetve március 28. és 31. között 12% kedvezmény ad a teljesárú jegyekre, és 17%-ot a kedvezményes jegyekre, ha meglátogatnánk a Szent István-barlangot, illetve az Anna-barlangot Lillafüreden.

Miskolc-Lillafüred, Anna-barlangForrás: Palickap / Wikipedia.org / CC BY-SA 4.0

A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén a Mátyás-hegyi-barlang vesz részt a kapányban. Ide egész március hónapban csaknem 40% kedvezmény jön le a felnőtt jegyek árából, ha hétköznaponkén látogatunk el a barlangba - olvasható a magyarnemzetiparkok.hu oldalán.

Geotúra és barlanglesés

A márciusi programok között találtunk még egy geotúrát az Alsó-Cuha szurdok sziklavilágában, amit március 5-re terveztek. A résztvevők, akik a túrát megelőző nap 16 óráig jelentkezhetnek a programra Vinye vasúti megállóhely melletti parkolóban találkoznak majd 10:40-kor. A táv 12 kilométer hosszú, és körülbelül 6-7 órát vesz majd igénybe.

A Barlangleső túrára, ami az Ördögárokba vezeti a túrázókat, március 26-án kerül sor. Erre a programra is be kell jelentkezni előzetesen, a túra előtti napon 16 óráig. A vezetők szerint a túra nehézségi foka közepes.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek