Három élménytúra a Mátrától a Kőszegi-hegységig

A Turista Magazin és a Természetjárók oldala összeállított egy izgalmas túraajánlóját, ahol a kirándulók felfedezhetik a Mátra egyik legszebb, mégsem zsúfolt szegletét az Ilona-völgyet, de a programok közé felkerült a Diósjenőről induló börzsönyi séta, és az Országos Kék-Túra utolsó állomása is. A túrák időpont nélküliek, bármelyik kellemes időjárású hétvégén végigjárhatók.

Hétvégi élménytúra a hegyekbenForrás: Pixabay/ zapCulture

1. Élménytúra Parádfürdő felett

A túra kiindulópontja Parádfürdő, Ifjúsági Tábor lesz, végpontja pedig a Rákóczi-fa. A megtett táv 18,2 kilométer, a túra hossza pedig 5 és háromnegyed óra. Akik csatlakoznak a túrához érintik majd a Nagy-Szár-hegyet, az Ilona-völgyi vízesést, az Ördög-gátat és a Rákóczi-fát Parádfürdőn.

Az út egy mátrai klasszikus túra kibővített nyomvonalát követi, ami összekapcsolja a leglátványosabb helyszíneket. A résztvevők a gerincet elérve bekapcsolódhatnak a Mátrát és az országot keresztező Mátrabérc, illetve az Országos Kéktúra útvonalának „vérkeringésébe", így az egyik leglátványosabb szakaszon a tematikus útvonalakat járó vándorokkal együtt fedezhető fel a főgerinc három jellegzetes kúpja: a nagy-szár-hegyi kaldera kiemelkedései. A híres vízesést rejtő Ilona-völgyön vezet keresztül a nemzeti park földtani tanösvénye, amely lefedi a túra egyharmadát.

2. Velemből az Írott-kőre

A túra kiinduló- és végpontja a velemi autóbusz-forduló buszmegálló, a táv 11,2 kilométer, a séta körülbelül 4 órát vesz igénybe, a főbb látnivalók pedig Velemben a Hősök kapuja, a Régészeti témapark és a Nuschy-sétány, azAsztal-kő, az Írott-kő kilátója, a Hörmann-forrás és a Szent Vid-kápolna.

Az Írott-kő csúcsára felvezető Hugó-emlékút kellemes hangulatával ejti rabul a turistát. Az árnyas, párás levegőjű Hosszú-völgy bükkösében, a település vízellátásáért felelős vízműnél fakad a Péterics-forrás. A Hosszú-völgy erdőrezervátumán át keskeny gerincen keresztül vezet az út az Asztal-kő termetes sziklájához, ahonnan a kaptatásért cserébe megcsodálhatjuk az Írott-kő kilátójának körpanorámáját a Balatontól a Schneebergen túlig.

Kirándulás az Írott-kő kilátónálForrás: Facebook/Írottkő Natúrpark/Nagy Róbert

 

A Dunántúl tetejéről lassú ereszkedéssel lehet eljutni a mondákkal is megörökített Hörmann-forráshoz, majd a gazdag történelmű, szép panorámájú Szent Vidig, ahol a kálvária és az Országos Kéktúra emlékműve fogad minket, miközben feltűnik a Szent Vid-kápolna jellegzetes teteje. Végül a hangulatos terméskőlépcsőn, majd egy idős fákkal szegélyezett út vezet vissza Velembe,

3. Nagy-nyugodó - Hollóháza

A kiindulópont a Nagy-nyugodó, a túra végpontja pedig Hollóháza, a táv 44,4 kilométer, ami körülbelül 14 óra alatt tehető meg. Ez egy nagy teljesítményű tűra, így a szakemberek nem a kezdőknek ajánlják.

A túra ideje alatt a főbb látnivalók a Pálházai Erdei Vasút, a Füzérkomlósi kisvasúti emlékhely, Füzér vára, a Károlyi-kilátó (Kis-Milic), a Bodó-rét és a Hollóházi Porcelán Ipartörténeti Kiállítóterem.

TokajForrás: Polyák Attila - Travelo

A Tokaji-hegység keleti és északi részén zajlik a Kéktúra 27. szakasza. A Sátoros-hegyek vidékéről indulva útba esik a hegység keleti, alacsonyabb tömbjei között, a völgyekben ülő egyutcás falvak. A Nagy-Milic felé tartva a magaslatok közé ékelődő Hegyköz tágas medencéjének hangulatát a füzéri vár hófehér falainak látványa határozza meg.

A vad sziklaszirten ülő várrom és a hátterében emelkedő erdős hegyoldal festői tájképéhez foghatót nem találunk máshol az országban. A füzéri vár alatt elkanyarodó Kéktúra végül a Kis-Milic kilátójához kapaszkodik, ahonnan a hatalmas, kiterjedt tömegként hullámzó Tokaji-hegység panorámája koronázza meg a túraútvonalat. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek