Erre induljunk, ha tavaszi virágok között sétálnánk

A Kiskunsági Nemzeti Park Facebook-oldalán olvastuk a hírt, miszerint a tavaszra áhítozók már láthatják nyílni a kikeleti hóvirágot a Duna menti ártéri erdőkben. Így ha tervben van egy nemzeti park túra, akkor a Duna-menti ligeterdőket ne hagyjuk ki a progamból.

Hóvirágcsendélet hidegebb napokon is repkedő poszméhecskévelFotó: Bárdos Tibor / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A virágfaj legnagyobb példányszámú állományai Solt, Ordas, Harta és Dunavecse térségében találhatók. A poszt szerint közöttük már felfedezhetjük a ligeti csillagvirág ragyogó kékes-lilás virágait is. 

Az Alcsúti Arborétumban is igazi hóvirág-szőnyeg várja a kirándulókat, ahova minden nap 10 és 17 óra között lehet megcsodálni a virába broult tájat. 

Alcsúti Arborétum hóvirágai szőnyegként terülnek elForrás: Alcsúti Arborétum/Facebook

A Balaton-felvidéken is felbukkant a tavasz egyik első hírnöke, méghozzá a leánykökörcsin. A picinyke virágot a park kolléganője a napokban fotózta Veszprém mellett a Csatár-hegyen. Várhatóan a napokban a többi társa is el fog bukkanni.

Íme, az idei első lila leánykökörcsinForrás: Dr. Cservenka Judit/BfNPI

Amint a posztban írták, és a képen is jól látni, hogy a lila virágkelyhek bizony bundásak. A sűrű szőrtakaró pedig azért kell, hogy a fagyos tavaszi éjszakákon megvédje a virágot a túlzott lehűléstől. undás, lila virágkelyhein a sűrű szőrtakaró a fagyos tavaszi éjszakákon védi a virágot a túlzott lehűléstől. A védett növény érdekessége, hogy már akkor is előbújuk, amikor a legelők és a sztyeppék még tetszhalott állapotban várják a melegebb időt. Ahogy a hóvirágot, a leánykökörcsint is főként a a hidegebb napokon is repkedő poszméhek porozzák be.

Virágzik a farkasboroszlán, a tavasz egyik korai hírnöke a Tiszakürti Arborétumban is, olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közösség oldalán. 

A tavaszt idézi meg a Tiszakürti Arborétumban virágzó cserjeForrás: Torkos Györgyné/Tiszakürti Arborétum

Ez a gyönyörű, pink színben pompázó lombhullató cserje, 50-100 cm magas, virága pedig február-áprilisban nyílik. Érdemes hát ide is ellátogatni!

(Címlapkép: Torkos Györgyné/Tiszakürti Arborétum)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek