Kanapétúrák helyett, ismét személyes élmények várnak ránk az Idegenvezetők Világnapján

 Az elmúlt két év kanapétúrái rendkívül sokat segítettek abban, hogy a közérzetünk ne süllyedjen teljesen a béka feneke alá, de 2022-ben végre újra személyesen is útra kelhetünk, és részt vehetünk többek között a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara programjain, amiket az Idegenvezetők Világnapja alkalmából szerveznek. Változatos programokra számíthatunk február 24-27 között, a buszos városnézésektől kezdve a világörökségi helyszíneket bemutató gyalogos sétákig. 

A Idegenvezetők Világszövetségének Egyesülete (WFTGA) 1985-ben döntött arról, hogy a február utolsó vasárnapja legyen az Idegenvezetők Világnapja. Az első alkalmat 1990. február 21-én ünnepelték meg 15 országának részvételével. Magyarország 1991-ben csatlakozott az eseményhez.

A világnap alkalmával a telefonunk helyett vegyük elő a térképeinketForrás: Shutterstock.com / frantic00

Budapesten '91 óta buszos városnézésekkel, a világörökségi helyszíneket bemutató gyalogos sétákkal ünneplik a szakma napját. 2003-ban a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és idegenvezetői vették át a világnap fővárosi programsorozatának szervezését. Azóta minden évben ezzel az eseménnyel nyitják meg a turisztikai szezont.

A rendezvény célja, hogy felkeltse a helyi lakosság, a városvezetők és a média figyelmét az idegenvezetők szakmai felkészültségére, értékteremtő és közvetítő munkájára. Az idei programokat február 24. és 27. között tartják meg Budapesten. A szervezők többségében ingyenes, buszon, hajón, villamoson szervezett, valamint gyalogos városnézését kínálnak az érdeklődőknek, de azt ne felejtsük, hogy a legtöbbre előre regisztrálni kell.

Rendhagyó túrák várnak ránk!

Az idei évben a BKIK programjainak mottója az „Újra nyitva Budapest". Ezzel összhangban nem a klasszikus látványosságokat állítják most fókuszba a szervezők, hanem a város kevésbé ismert kincseit igyekeznek megmutatni. A tavalyi online is megtartott, és sok érdeklődőt vonzó vezetett túrák helyét ebben az évben az élő séták és változatos eszközökön szervezett utak veszik át - írták a Bkik.hu oldalon. Az Iparkamarával a Volánbusz Zrt. is együttműködik idén, így a jelentkezők a buszos és hajós kirándulások mellett városnéző villamossal is utazhatnak majd Óbudától Kelenföldig.

Buszos túrák is lesznek a kínálatban...Forrás: Shutterstock.com / Yoke Danai 42

A sétákon pedig megismerhetik a régi pesti kereskedő belváros mindennapjait, az "erzsébetvárosi Csikágót", izgalmas épületbejáráson vehetnek részt a Zeneakadémián, a Szépművészeti Múzeumban, a Dreher Sörmúzeumban vagy éppen az Unicum Házban.

Városnézés különjárati villamossal és busszal

Az idei világnap egyik budapesti különlegessége a zötyögős városnézés lesz Óbudától Kelenföldig és vissza. Amint az Idegenvezetok.bkik.hu oldalán írták különjárati városnéző villamosok megállás nélkül közlekednek majd a két végállomás között. A két TW 6000 típusú villamos csak az idegenvezetés idejére vehető majd igénybe február 27-én, így nem kell rá sem jegy, sem bérlet, viszont regisztráció igen, amit a fentebb található linken lehet megtenni. (A cikk írásának időpontjában a február 27-én 11 órakor induló Óbudától Kelenföldig járatra még volt 30 szabad hely a 100-ból, a visszaútra, ami Kelenföldről indul 12:10-kor 80 szabad hely volt a 100-ból.) 

A szervezők szerint bármelyik járatra is regisztrálunk, az indulás előtt érkezzünk időben az 1-es villamos végállomásaihoz, mert az ülőhelyeket felszállási sorrenben lehet majd elfoglalni. A városnézést mindkét irányban Chikán András idegenvezető tartja majd.

Az érdeklődők 90 perces buszos városnéző túrákra is jelentkezhetnek majd, melyek a város különböző kerületeit mutatják be. A 20 buszos út közül 17-re még vannak szabad helyek, de azért nem árt időben regisztrálni

Hajózzunk és járjuk le a lábunkat!

A négynapos rendezvény ideje alatt február 26-án, 17:30-től esti hajózásra is lehetőségünk lesz a MAHART PassNave Kft. hajójának fedélzetén. A hajó Vigadó téri Hajóállomástól a Világörökségi helyszíneket összekötő négy híd alatt – Lánchíd, Margit híd, Erzsébet híd, Szabadság híd – halad át, majd tovább a Petőfi híd és a Rákóczi (Lágymányosi) hídig, és vissza a Vigadó téri hajóállomásig.

Az élő, magyar nyelvű hajós városnézést Dr. Lengyel János idegenvezető vezeti. A hajójegy ára az Idegenvezetők Világnapja alkalmából kedvezményesen 1.500 forint személyenként, amit ajánlott online megvenni a www.mahartpassnave.hu oldalon keresztül, a Mahart logóra kattintva.

Ezen kívül lesz még két hajós túra február 27-én. Az egyik 11:30-kor a másik 13 órakor indul Bálna melletti 8. kikötőből (IX. ker. Nehru part). Az idegenvezetők Tábi Márta és Tamási Krisztina lesznek. A Budapest hajók 200 férőhelyesek. A cikk írásakor még mindkét időpontra lehetett regisztrálni

A vezetett túráknak különleges hangulata tud lenniForrás: Shutterstock.com / Fabio Michele Capelli

A gyalogos, tourguide-os séták közül egyelőre még van jó néhány, amire jelentkezhetünk. Ilyen például a február 25-re tervezett, 15 órakor induló Látogatás az Állatorvostudományi Egyetem kampuszán; szintén ezen a napon a Vigadóba is ellátogathatunk egy 11 órás, 15 és 17 órás vezetés ideje alatt, vagy február 27-én vasárnap, 10:30-tól. A Pest kereskedőváros - Séta a Belvárosban Hermész nyomán február 25-én péntek 15.30-kor indul. 

A szombati első séta egy kétórás túra lesz a Clark Ádám tértől a Fő utcán át a Corvin térig
Népművészet, népi iparművészet – Hagyományok Háza a Fő utcában. A program 10 órakor indul 0. kilométerkőtől, ami a találkozási pont is lesz. Ez a séta díjköteles, és regisztrációhoz is kötött. 

A területre csak vezetővel lehet belépni...Forrás: Fillinger / Travelo.hu

Egy másik 10 órakor induló túra Óbuda ipari emlékei közé kalauzolja el a jelentkezőket. Ez egy 2,5 órás túra lesz, ahol még a Óbudai Gázgyár területén is lehet majd tenni egy rövidített sétát. Tapasztalatból mondjuk, hogy megéri.

Séta a Király utcában szombaton 11 órakor indul, ahogy a Séta Csillaghegyen elnevezésű túra is. Ennek a sétának a H5-ös HÉV Csillaghegy megállójában lesz a találkozója 10:45-kor. A február 27-i napra, vagyis vasárnapra szinte az össze sétára (9 különböző tematika és helyszín) van még hely. A kínálatot az alábbi linken találjuk.

A napi lebontás mellett az Iparkmara olyan partner intézményei is kínálnak sétákat, mint a Dreher Sörmúzeum, az Unicum Ház, a BTM Budavári Palota, a Zeneakadémia, a Budapest Főváros Levéltára, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum. De világnapi programokat szerveznek még Esztergomban, Gödöllőn és Vácott is. 

A BUM is kínál sétákat a világnapra

A BUM (Bevásárlóutca Menedzsment) célja, hogy olyan vállalkozókat, vállalkozásokat támogasson, akik között együttműködés és összefogás alakult ki. Ilyenek a bevásárló és tematikus utcák is, melyeket az idei séták során megismerhetünk. 

A négy séta közül kettőre még tudunk jelentkezni: a február 25-i, 11 órakor induló A divat utcájának rejtelmei – Séta a Fashion Streeten és a február 26. 15 órára tervezett Ráday a GasztroKultUcca túrák még elérhetők. A Sztorik és műtárgyak – kincskeresés a Galériás Negyedben, illetve a Bartók Béla Boulevard múltja és jelene viszont már megteltek. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek