6 dokumentumfilm, ahonnan ihletet meríthetünk egy fenntartható túrához

Alig van hátra néhány hét a télből, száz ágra süt a nap, hajnalban pedig már hallani lehet, ahogy zsibongnak a madarak. Kétség nem fér hozzá, közeleg a nyár, itt az idő, hogy elkezdjük tervezgetni egy nagyobb túrát! Fogalmad sincs, hova utaznál szívesen? Akkor érdemes hangolódni egy kicsit: íme néhány kedvcsináló természet- és dokumentumfilm, ahonnan ihletet meríthetsz!

Az elmúlt években egyre több természet- és dokumentumfilmkészítő használta arra a tehetségét és a forrásait, hogy filmjein keresztül felhívja a figyelmet a globális felmelegedés miatt kialakuló problémákra. Legyen szó a korallok kifehéredéséről, a tengerszint emelkedéséről, a sarki jégsapkák olvadásáról. Vagy éppen a fenntarthatatlan húsfogyasztás miatt kialakult kegyetlenségről a haszonállatokkal szemben.

Forrás: Shutterstock.com / N.Sritawat

Híres aktivisták, köztük Leonardo DiCaprio, Laurence Fishburne, Oprah Winfrey és Joaquin Phoenix is az ügyek mellé álltak és nem csak a kamerák előtt, hanem mögötte is. És természetesen az olyan magyar filmesek is, mint Fehér Zoltán, Ljasuk Dimitry és Szendőfi Balázs (Ember alkotta paradicsom) egyre több olyan filmet forgatnak, ami már jóval többről szól, mint egy egyszerű természetfilm.

Ezek közül szedtünk össze egy-két olyan meghatározó alkotást, korábbit és egészen frisset, amik segítségével felkészülhetünk akár egy fenntartható túrára is.

Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában (2020)

Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika alkotópárosa, azaz a NatFilm Hungary számos díjnyertes alkotást készített az utóbbi években. Az alkotók legutóbbi, mozikba szánt természetfilmje a Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában címet viseli, és az Északi-középhegység vadregényes erdőségeit mutatja be.

A filmbéli „fantom" pedig nem más, mint a rejtőzködő életmódja miatt rendkívül nehezen lencsevégre kapható hiúz, amely nemrég újra feltűnt a hazai vadvilágban. Az ő nyomait kutatva tárul fel az erdőlakók élete, olyan különleges felvételekkel, mint a patakokban ívó ingolák, a fészket rakó szirti sasok, a bokszoló mezei nyúlpár, a fák között lomhán zümmögő óriás szarvasbogarak, vagy a vízirigók, hegyi kérészek párzásának ritka pillanata. A filmet 2020 március elején a Legjobb ismeretterjesztő film díjával is elismerték.

Kedi - Isztambul macskái (2016)

Többféleképpen ismerkedhetünk egy várossal: végigjárhatjuk például a top tízes listákon felsorolt látnivalókat, vagy megpróbálhatunk helyiként viselkedni, és felkutatni azokat a helyeket, amiket csak a város lakói ismernek. A Kedi: Isztambul macskái (2016) úgy mesél a Boszporusz parti metropoliszról, hogy a városban élő kóbor macskákra irányítja a figyelmet. A film látszólag hét macska történetét meséli el, de ennél sokkal több az, amit megmutat.

Abból ahogy az isztambuliak a kóbor macskákkal való kapcsolatukról beszélnek, a városlakók lelkének mélyére láthatunk: olyan egyetemes érzések is szóba kerülnek, mint a vágyak és a félelmek, az örömök és a fájdalmak. Mindeközben lenyűgöző légi felvételek mutatják be az Európa és Ázsia határán lévő nyüzsgő város mindennapjait.

Vadlovak – Hortobágyi mese (2021)

Török Zoltán 2021 novemberében bemutatott új filmjét, a Vadlovak – Hortobágyi mese című, játékfilmhez hasonló történettel jelentkező alkotást a moziban láttuk először. Bár a történet és a szereplők is csodálatosak voltak, elsősorban azért szökött könny a szemünkbe, miközben néztük, mert a képkockák annyira szépen, és közelállóan mutatta be hazánk egyik legszebb tájegységét. 

A szívünk is belefájdult a tudatba, hogy ez a gyönyörűség itt van Magyarországon, és a legtöbben még mindig a gulyáslevessel és a lovasparádéval azonosítják a vidéket. A film egyébként három évig készült a legfejlettebb technikákat felhasználva. A történet Cseppkét, a vadlócsikót követi nyomon, aki szülei vezetésével vándorol a hatalmas mocsarakkal és kis ligeterdőkkel megtört végtelen rónaságban, ahol rókákkal, sasokkal és sok más állattal élnek együtt.

Az özönvíz előtt (Befor the Flood 2016)

Milyen veszélyei vannak a globális felmelegedésnek? És miként lehetne megállítani, vagy legalább mérsékelni a klímaváltozást? Leonardo DiCaprio, az Egyesült Nemzetek Béke Nagyköveteként világ körüli utazásra viszi a nézőket és közben olyan emberekkel beszélget a globális felmelegedés témáját boncolgatva, mint Barack Obama, Bill Clinton, Ban Ki-moon és Ferenc pápa.

De a 96 perces, érdekfeszítő filmben olyan lelkes és elkötelezett közösségvezetők és aktivisták is megszólalnak, akik a Föld megmentéséért dolgoznak, helyi és globális szinten.

Világok arca: Baraka (1992)

Ha van olyan film, ami sosem öregszik, soha nem válik őskövületté, akárhány száz év is telik el a megjelenése óta, az biztosan a Világok arca: Baraka című dokumentumfilm. Még 30 év távaltából is olyan, mintha egy fantasztikus és szívfájdító pillanatokkal teli  kaleidoszkópba néznénk bele.  

A Világok arca: Baraka című filmet 6 kontinens 24 országának 69 színhelyén vették fel - Japántól Kenyáig, Tanzánián át Kaliforniáig - így a Föld lehető legkülönfélébb helyeire nyújt betekintést. A térbeli és időbeli utazás hatalmas ellentéteket feszít egymásnak, egyszerre borzongat és gyönyörködtet. Egyrészt a fényképszerűen felvonultatott tájak, eltérő emberi kultúrák és vallások ütköznek, másrészt az ősi, tiszta világ és a mai, sérült, túlzsúfolt világ kelt feszültséget e lenyűgözően megjelenített alkotásban - olvasható a Port.hu oldalán

A Vad Kína (2008)

Egy lehengerlő, eposzi magasságokba törő angol dokumentumfilm sorozatról van szó, ami a legapróbb szépségektől kezdve a pompázatos nagyságokig terjedően mutatja be a Távol-Kelet vad romantikáját. A sorozat soha nem látott képeket hozott el a nappalinkba a világ másik oldaláról, és tapasztalatból mondjuk, hogy tátott szájjal néztük a képsorokat.

A gyártási folyamat érdekessége, hogy ez volt az első olyan közös produkció, amiben a BBC meg tudott egyezni a kínai televíziós producerekkel. A sorozat forgatása két évig tartott, és a készítők olyan elzárt helyekre is eljutottak, Kína legtávolabbi régióiba, mint a mongol sztyeppék és a Yuanyang rizsteraszok.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek