Két mountainbike-os életveszélyes mutatványa heves vitát váltott ki

Két mountainbike-os bravúros, ám életveszélyes teljesítménye után a feszültség alakult a természetvédelemben, az idegenforgalomban és a kormányzatban dolgozók között. Ez utóbbiak "You like it? Bike it!" („Tetszik? Bicajozz fel rá!") jelszóval a hegyekbe csábítják a bringásokat, míg az erdővédelmi törvény szerint csak nagyon kevés kijelölt ösvényen lehet kerékpározni odafent, és semmiképpen sem az omladékos sziklákon - írja a derstandard.at.

Azt talán Axel Kreuter és Martin Falkner innsbrucki extrém mountainbike-osok is tudták, hogy amit tesznek, minden mértéken túl esztelen, és útjuk minden centijén az életükkel játszanak. Sőt, ez az egész vállalkozás áthág minden szabályt és törvényt. Ezzel egy száz éve élt hegymászó mondásával vitatkoznak, mely szerint „A határt a képességeid jelölik ki". (Azt már nem teszik hozzá, hogy az idézett hegymászó, Paul Preuss huszonhat évesen meghalt, amikor biztosító eszközök nélkül mászott egy sziklafalon.)

Kreuter és Falkner minden képességgel megáldott, folyamatosan kemény edzésben lévő kerékpározók, de legalább ilyen szerencsések, hogy túlélték a leereszkedésüket a Bettelwurfről. Minderről hollywoodi minőségű, kilencperces videó is készült, aminek első részében kiderül, mi hajtotta őket erre a teljesítményre, míg a második része maga a szédítő ereszkedés.

Hermann Sonntag, a Karwendel Natúrpark ügyvezető igazgatója szerint az ilyen mutatványok, ha nem is csábítanak utánzásra, mégis egyre több bicajost vonzanak a hegyekbe, holott a környezet már most sem bírja ezt a látogatottságot. A járvány alatt egyre többen tekertek fel a csúcsokra, amit nagyon megkönnyített, hogy elterjedtek az e-kerékpárok, amelyekben elektromos motor segíti a teljesítményt. „Olyan sokan vagyunk. Vigyázni kell, hogy a természet ne kerüljön a kerekek alá" - zárja mondandóját a természetvédelmi terület igazgatója.

A címlapkép illusztráció, forrása: rottonara/pixabay.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek