Két új turistaházban is megszállhatunk, ha zarándoklatra indulunk

A túrázók két új zarándokszállásra térhetnek be a hazai Szent Jakab zarándokút Tihany-Pannonhalma közötti szakaszán. A beruházás a bakonyi Városlődön, és a Sokorói-dombság lábánál fekvő Ravazdon jött létre, ahol mostantól jól felszerelt házak fogadják a zarándokokat.

Forrás: Szent Jakab zarándokút / aktivmagyarorszag.hu / Press

Ennek köszönhetően az El Camino magyarországi Camino Benedictusnak nevezett ágán is egyre bővülő szállás hálózat várja a bakancsos turistákat és a zarándokokat. Mindkét új szállás nyitva van egséz évben, akár egy éjszakás tartózkodás esetére is - olvasható az Aktivmagyarorszag.hu oldalán.

A ravazdi szállás a Ravazdi Erdészeti Erdei Iskola épületével együtt újult meg, és több funkciója is lesz:  szolgálja majd a zarándokturizmust, illetve a környékbeli iskolák környezeti nevelését. A korábban 30 fő befogadására alkalmas szálláshely már 35 főnek kínál szálláslehetőséget, ezen felül 5 pótágy is elérhető.

A 44,3 millió forintos támogatásból festési, vízszigetelési és villanyszerelési munkálatok, valósultak meg. Napelemes rendszert építettek ki, teljesen felújították a vizesblokkokokat, a konyhát és az ágyakat - írták az oldalon. Zarándokszállás az Országos Kéktúra és a Szent Jakab út találkozásánál

Szent Mihály-völgyi ZarándokházForrás: Szent Jakab zarándokút / aktivmagyarorszag.hu / Press

A Szent Mihály-völgyi Zarándokház Városlőd központjában található, alig 100 méterre a Szent Mihály templomtól és a korábbi szálláshelyül szolgáló iskolától. Az épület korábban varrodaként, bölcsődeként és idősek otthonaként is szolgált, de közel 20 éve kihasználatlanul állt, az önkormányzat raktárként használta. A felújítás során két szobát, jól felszerelt konyhát, vizesblokkokat hoztak létre, így a ház már 18 fő számára biztosít szálláshelyet, igény szerint matracokon még további 8-10 fő tud aludni. A szálláshely új nyílászárókat és hőszigetelést kapott, kicserélték a teljes gépészeti és villamos hálózatot. A belső homlokzathoz új előtető készül. Megújították a külső járdákat, térburkolatokat és zöldfelületet.

Forrás: Szent Jakab zarándokút / Facebook.com
A Szent Jakab zarándokút a Camino de Santiago út része ...
melynek végső állomása Santiago de Compostela, magyarországi célpontja és kegyhelye pedig Lébény. A magyar zarándokút két útvonalból áll. Egyik a Camino Húngaro, amely Budapestet és Lébényt köti össze mintegy 200 kilométeren, és keresztülhalad a Zsámbéki-medencén, a Gerecse hegységen, a Kisalföldön és a Hanságon. A másik, bencés kolostorokat összekötő ága (Camino Benedictus) pedig a tihanyi bencés apátságtól indul, és közel 170 kilométer után éri el a több mint 800 éves, gyönyörű, román kori lébényi Szent Jakab templomot. Utóbbi útvonal mentén fekszik a most átadott két turistaház is.

Bár a ház ünnepélyes átadása most történt, a szálláshely már június 18-a óta fogadja a zarándokokat és a kéktúrázokat. Június óta már több mint 1000 turista aludt a házban, amely a Zarándoktáborok számára is szálláshelyül szolgált.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek