Korszerűsített turistajelzésekkel találkozhatunk az erdőkben

November 1-én a turistajelzések új, egységes szabványa lépett életbe, írja az MTI, a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) közleményére hivatkozva. Ez azt jelenti, hogy az MTSZ kizárólag a szabványban szereplő jelzéseket tekinti turistajelzéseknek Magyarországon, minden más jel, ami a fákon olvasható tematikus vagy sportcélú útjelzés.

Forrás: troyka/shutterstock.com

A megújult szabvány szerint egy turistajelzés mindig 10 x 12 cm-es fehér jelzésalapból és azon elhelyezett színes jelképből áll, olvasható az MTSZ honlapján. A sáv jelzésű utak alkotják a turistaút-hálózat gerincét. Ezek a fontosabb kiindulási pontoktól más, hasonlóan fontos pontokig vezetnek. A kék, piros, zöld és a sárga jelzések ebben a sorrendben az utak fontossági sorrendjét jelölik az országos jelentőségű útvonalaktól kezdve (kék) a helyi útvonalakig (zöld). Az álló kereszt jelöli a sáv jelzésű utak elsődleges kapcsolódásait. A háromszög magaslati pontra, a négyzet településre, szálláshelyre vagy közlekedési lehetőséghez vezet, a kör forráshoz, kúthoz vagy egyéb vízvételi lehetőséghez, a barlang barlanghoz, az L romhoz vagy műemlékhez, a kápolna értelemszerűen kápolnához. Ezeken kívül van még emlékművet, bélyegzőhelyet, és körtúrát jelző ikon is.

Magyarország területének egészét több ezer kilométernyi jelzett turistaút hálózza be, melyek közül a legtöbbet a Balaton-felvidéken és a Bakonyban, a Mecsekben, a Börzsönyben, a Dunazug-hegységben, valamint a Mátrában és a Bükkben találjuk, írja a kekesonline.hu. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek