Kipróbáltuk, milyen úgy biciklizni, hogy a lehelletünk is látszik a hidegben

Közismert tény, hogy Koppenhágában még hóban is kerékpároznak az emberek, tehát bizonyíték van arra, hogy biciklivel közlekedni télen sem lehetetlen. De nálunk a hidegben csak az igazán elkötelezett bringások szállnak bicajra, és nekünk sem volt tapasztalatunk azzal kapcsolatban, milyen is az, amikor 10 fok alatti hőmérsékletben nekiindul az ember egy biciklitúrának. Hát ezen a sajtótúrán bizony rájöttünk, és Törökbálinttól egészen Etyekig kerekeztünk a frissen elkészült aszfaltozott kerékpárúton.

A most elkészült 22 km-es új kerékpáros nyomvonal az épülő Budapest-Balaton kerékpárút első szakasza, amire Budapesten a Kamaraerdőnél gurulhatunk rá - tudtuk meg a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) munkatársától a törökbálinti Falumúzeumban tartott sajtótájékoztatón. A múzeum egyébként egyike azoknak a helyeknek, amelyek vállalták, hogy tárt karokkal fogadják a Budapest-Balaton útvonalon közlekedő kerékpárosokat.

A törökbálinti Falumúzeumban ingyen megtölthetjük a kulacsunkat vízzelFotó: Polyák Attila/Travelo

A bicilisek itt könnyen leparkolhatnak, ingyen megtölthetik a kulacsukat vízzel, és kényelmesen érezhetik magukat kerékpáros ruhában is. A MAKETUSZ célja, hogy más hasonló vendéglátó helyekkel és kulturális helyszínekkel is sikerüljön hasonló együttműködést kialakítani. Márciusra úgy tervezik, hogy a Budapest és a Balaton környékén épülő három-három útvonalon összesen 80 helyszín nyújt majd hasonló szolgáltatásokat. Hogy melyek lesznek ezek a helyszínek, azt a tekerjitthon.hu oldal térképéről deríthetjük majd ki, de ezen egyelőre csak két régió látszik.

A Falumúzeum egyébként egy régi vendégfogadó épületében található, amiben a nosztalgikus hangulatú régi tárgyakkal berendezett szoba és konyha mellett egy kisebb helytörténeti kiállítás is látható. Az épület egyik termében kortárs képzőművészek kiállításai cserélődnek.

A kerékpárút felvezet a biatorbágyi viaduktraFotó: Polyák Attila/Travelo

Vasúti viadukton és dombokon át Etyekig a hidegben

Törökbálintról kikanyarodva az útra a vasúti sínekkel párhuzamosan, de attól kényelmes távolságban haladhatunk egy jó darabig. Az útnak ez a szakasza viszonylag eseménytelen egészen a biatorbágyi vasúti viaduktig, ami az első helyszín, ahol érdemes leszállni a bringáról és egy kicsit nézelődni.

Innen a biatorbágyi Kemenes cukrászdába irányítanak a szervezők, mely feltehetőleg a következő olyan szolgáltató, ahol kerékpáros ruhában is fogyaszthatunk. Jó is megpihenni a következő szakasz előtt, mert innentől már egy kicsit több erőfeszítést igényel az út az emelkedők miatt.

Ilyen széles a kerékpárút Biatorbágy és Etyek közöttFotó: Polyák Attila/Travelo

Cserébe azonban igazán szép tájakon haladhatunk végig. Egészen Etyekig az autósoktól teljesen elszigetelt kerékpárúton gurulhatunk, ami olyan széles, hogy szlalomozni is lehet rajta. Tőlünk jobbra dombok és gyönyörű tavak látszanak – valóban felemelő élmény.

Budapest - Etyek bringaútFotó: Polyák Attila/Travelo

Ugyanakkor ez az a szakasz, ahol igazán megérezzük azt is, milyen is a 7 Celsius fokban biciklizni. Eddigre az ujjaink a kesztyű ellenére is átfagytak, az emelkedők leküzdéséhez pedig nem kis szufla kell. Itt érzi meg az ember, milyen is az erőfeszítéstől kimelegedve letüdőzni a hideg levegőt, majd kimelegedve suhanni a hűvös szélben.

Már sötétedett, amikor Etyekre érkeztünkFotó: Polyák Attila/Travelo

A tapasztalatunk az, hogy sapka, sál, kesztyű és meleg cipő nélkül nem szabad elindulni, sőt, a legjobb, ha kifejezetten erre a célra szánt szélálló ruhát viselünk, mert a szél növeli a hidegérzetet, ami alattomosan át tud hatolni a hagyományos anyagon. De ha a ruhánk megfelelő, akkor nagyon élvezetes tud lenni egy ilyen hosszúságú túra, főleg, ha úgy készülünk, hogy egy fűtött vedéglátóhelyen töltjük fel az energiatartalékainkat.

Az etyeki sör 

Etyek leginkább a borairól híres, de a zárt borospincék körüli rövid körbetekintést követően egy családi vállakozásként működő kézműves sörfőzdével ismerkedtünk meg behatóbban. Az Etyeki Sörmanufaktúrában minden szombaton szerveznek sörkóstolással egybekötött főzdelátogatásokat, ahol a kézműves sörök készítésének minden részletével megismerkedhetnek az érdeklődők. Ezeken a napokon a főzdéhez tartozó Sörterasz is nyitva van, ahol ebéddel és vacsorával is várják a vendégeket.

Fotó: Polyák Attila/Travelo

Sörkóstolás közben felmerült a kérdés, hogy mennyire összeegyeztethető a sörfőzdelátogatás a kerékpározással? Mint kiderült, a KRESZ nem tiltja a szeszes ital fogyasztását kerékpározás előtt, csak annyit köt ki, hogy a biztonságos közlekedésre alkalmas állapotban kell lenni, mikor újra felszállunk a biciklire. Hogy ez kinél mekkora mennyiséget jelent, az egyénenként eltér. Mindenesetre jobb megelőzni a bajt, és csak mértékkel fogyasztani.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek