Áramütés érte a hazánkban ritkán vendégeskedő madarat

Áramütést szenvedett uráli bagoly (Strix uraliensis) került kézre Baja mellett 2021. november 6-án, amely a faj első bizonyított megjelenése Bács-Kiskun megyében. Állományát itthon mindössze 160-280 párra becsülik a szakemberek.

A megmenekített uráli bagoly ezúttal szerencsés voltForrás: Lajos Endredi/Lajos Endredi

A sérült madarat egy középfeszültségű vezetékszakasz közelében találta egy helyi vadász röpképtelenül, ám viszonylag jó kondícióban. Miután biztonságba helyezte, értesítette a Magyar Madártani Egyesület helyi csoportján keresztül a Kiskunsági Nemzeti Természetvédelmi Őrszolgálatát, a helyi természetvédelmi őr pedig beszállította a Szegedi Vadasparkba további vizsgálatokra és gyógykezelésre.

A bagoly egészségi állapota kielégítő, a szárnya sérült.

A röntgenvizsgálat traumás elváltozást nem mutatott ki, a vizsgálat alapján a sérülés oka áramütés volt. 7-10 nap múlva lehet arról biztosat mondani, szabadon engedhető lesz-e majd a bagoly.

Az uráli bagoly hegyvidéki faj, nem véletlen hát, hogy ez az első adata Bács-Kiskun megyében, alföldi megtelepedése nem is várható. Baján feltehetően egy fiatal, kóborló példány járt. E szórványos költőfaj hazánkban elsősorban az öreg, odvas fákban bővelkedő középhegységi erdőkben fészkel. Nálunk az Északi-középhegységben, azon belül is elsősorban a Zemplénben, Bükkben és a Mátrában, ahol odvas fák üregeiben költ. Az uráli bagoly hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a működési területén rendszeresen gyűjti az adatokat a középfeszültségű vezetékeken történő madárpusztulásokról, melyeket az áramszolgáltató felé is továbbít, jelezve a különösen veszélyes, intézkedést igénylő szakaszokat. Az MVM Démász Áramhálózati Kft. technológusai madárvédelem területén évek óta együttműködnek az Igazgatóság munkatársaival. Az elmúlt években több szakaszon is végeztek már madárbarát beavatkozásokat, ugyanakkor még sok vár átalakításra – írja a zooszeged.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek