230 kilométernyi turistautat zártak le a Tátrában

2021. november 1-től 2022. június 14-ig ismét szezonális zárlatot vezetnek be a Tátrában. A téli zárlatot – amely összesen mintegy 230 kilométernyi jelzett turistautat érint – elsősorban a zergék és mormoták nyugalmának biztosítása, valamint a tavaszi időszakban a növényzet kímélése érdekében vezették be, írja a magas-tatra.info.

A tél beköszöntével már nem lesz ennyi turista a TátrábanForrás: NurPhoto via AFP/Dominika Zarzycka/NurPhoto/Dominika Zarzycka

A turisták nyári rohama után a természetnek is szüksége van a pihenésre, ráadásul ebben az időszakban kezdődik a zergék párzási időszaka, a mormoták pedig az áttelelésre készülnek. Tavasszal kelnek ki a kőszáli sas és a vándorsólyom fiókái, akkor születnek a zergegidák, és ugyancsak tavasszal ássák ki magukat a mormoták. A lezárások másik jelentős szempontja a turisták testi épségének védelme a téli körülmények között.

A menedékházak – a Hunfalvy-völgyi menedékház kivételével – továbbra is várják a turistákat, a magashegyi túrázóknak azonban ajánlott a hágóvas, jégcsákány vagy síbot, és még alacsonyabb magasságokban is megfelelően meleg ruházat használata. A lezárt turistautak listáját a magas-tatra.info cikkében olvashatják, forrásként a spis.korzar.sme.sk-ra hivatkozva.  

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek