Sorba kellett állniuk a hegymászóknak a lengyel Magas-Tátrában

Augusztus utolsó hetében a turisták kihasználták az időjárás átmeneti javulását a Lengyel-Tátrában, és tömegesen elindultak a hegyekbe. Az eredmény: több száz méteres sor a Giewont csúcsa alatt. Akár három órát is sorban kellett állnia a turisták ezreinek, hogy valaki feljusson oda. Sokan emiatt visszafordultak az ösvényről, akik viszont kitartottak a végéig, közülük néhányan csak este értek fel a csúcsra.

Amint jobb lett az idő, a turisták ellepték a környéketForrás: NurPhoto via AFP/Dominika Zarzycka/NurPhoto/Dominika Zarzycka

A kedvezőtlen időjárási viszonyok ellenére turistákból az esős időkben sem volt hiány. A láncokkal felszerelt turistautakon szintén sorok alakultak ki – ez a Giewont mellett a Tengerszem-csúcs (Rysy) és a Sas út (Orla Perć) útvonalát is érintette.

A nagyszámú turistának és a kedvezőtlen időjárásnak köszönhetően a TOPR hegyimentőinek is több munkájuk volt.

"Több tucatnyi beavatkozást hajtottunk végre, legtöbbjük ízületi sérülés, törés és zúzódás volt. Augusztus 25-én a mentőhelikopter egy 10 éves gyermek mentésére repült a Giewontra, akit egy lezuhanó kő a fején talált el, ennek következtében koponyalapi törést szenvedett" – magyarázta Piotr Konopka, a TOPR ügyeletese.

A tömegben nehezen lehetett élvezni a természet szépségeinek látványátForrás: NurPhoto via AFP/Dominika Zarzycka/NurPhoto/Dominika Zarzycka

"Több órán át kerestünk egy turistát, aki békésen aludt egy panzióban, és nem szólt senkinek, hogy a telefonja ki van kapcsolva. Olyan emberekről is érkeztek bejelentések, akikre alkonyat után hirtelen rájuk sötétesett, és segítségre volt szükségük, hogy visszatérjenek a menedékházhoz" – tette hozzá a TOPR ügyeletese – hivatkozik a magas-tatra.info a wyborcza.pl cikkére.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek