Jane Goodall is csatlakozott az akcióhoz, egybillió fa elültetése a cél

Jane Goodall neves etológus az erdők megmentéséért indított kampányt, csatlakozva az ENSZ klímaváltozás elleni globális kezdeményezéséhez. A közös cél, hogy 2030-ra egy billió fát ültessenek el, írja a National Geographic.

EsőerdőForrás: Waren Brasse/Unsplash

A gyarmatosítás és az ipari forradalom olyan gazdaságot hozott létre, amely kevés figyelmet fordít az egész életet fenntartó természeti rendszerekre. Míg régen 6 billió fa létezett a Földön, mára csak 3 billió maradt, aminek a felét az elmúlt száz évben veszítettük el, írja Goodall a Time magazinban. Az erdőirtások továbbra is másodpercenként másfél hektáros sebességgel folytatódnak a nagyüzemi állattartás, a pálmaolaj-, a szója- és a papírgyártás következtében. A rövid távú nyereség továbbra is prioritást élvez bolygónk közeli és hosszú távú egészségével szemben, írja.

"Tudom, hogy egy billió őrültségnek hangzik" - mondta Jeff Horowitz, a kampány társalapítója a National Geographicnak. „Nem vagyunk benne biztosak, hogy sikerrel járunk, de minél közelebb akarunk kerülni ehhez a számhoz." A Trees for Jane (Fák Jane-nek) kampányhoz itt csatlakozhat, illetve olvashat róla bővebben.

A faültetési akciók egyre szaporodnak a világon. Nemrégiben egy milánói kezdeményezésről írtunk: az olasz város 2030-ra 3 millió fát tervez elülteni a városban és a külterületein. Hasonló akcióba vágott tavaly Madrid is. 450 ezer fa elültetésével Európa legnagyobb nagyvárosi erdejét tervezik létrehozni a város külterületén. A ghánai faültetési programról pedig júniusban adtunk hírt, itt egy új nemzeti ünnep keretében hatmillió facsemetét adományozott polgárainak a kormány, hogy ültessék el azokat a hátsó udvarukban, a köztereken vagy az iskolák udvarán. A kormány úgy tervezi, a faültetési akciót minden évben meg fogják ismételni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek