Már találkozhatunk az őszi gyepek apró, spirálisan csavarodó orchideájával

Az őszi füzértekercs a hazánkban élő több mint 70 orchideafaj egyike. Legeltetett vagy kaszált, száraz termőhelyeken, helyenként bokrok árnyékában már nyár végén megjelennek első virágos példányai, de időjárástól függően a virágzás szeptember végéig, októberig is elhúzódhat. Ezután az elvirágzott egyedek jelentős része lappang egy vagy több évig, ilyenkor tőlevelet sem hajt.

Őszi füzértekercs (Spiranthes spiralis) - illusztrációForrás: IvanaStevanoski/shutterstock.com

Érdekesség, hogy amennyiben virágzó példánnyal találkozunk, biztosak lehetünk abban, hogy egy legalább tízéves növényt látunk. A csírázás kezdete után ugyanis az őszi füzértekercs sok más orchideához hasonlóan úgy jut tápanyaghoz, hogy gombákkal él együtt. Nyolc év telik el, amíg megjelenik első gyökere, majd még három év, mire levelet is hoz. Kapcsolata a gombákkal ezután is megmarad. Az őszi füzértekercs hazánkban védett, veszélyezteti a legeltetés vagy a kaszálás megszűnése, ezzel az élőhely becserjésedése, beerdősülése - derül ki az MME cikkéből.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook-oldalán adta hírül, hogy elkezdődött az őszi füzértekercs idei felmérése Répceszemerén. Mint írják, az orchidea a kedvezőtlen időjárás vagy egyéb negatív körülmény esetén képes arra, hogy ne hozzon se leveleket, se virágot, se termést annak érdekében, hogy át tudja vészelni az adott nehéz időszakot, és a szakemberek erre is számítottak. A helyszínen azonban kellemes meglepetésben volt részük, mert a szárazság ellenére bőségesen találtak virágzó és már elvirágzott egyedeket is.

A Vértesben szintén felmérték a növény állományát, az itt igen ritkán előforduló, apró orchideából jelenleg 30 tő növényt találtak - derül ki a Duna-Ipoly Nemzeti Park posztjából. A növény előfordulhat még az Északi-középhegységben, a Tarna-vidékén, az Alföldön és a Duna-Tisza közén is - olvasható a termeszetvedelm.hu leírásában.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek