Különleges orchideára bukkantak Baja határában

A Kiskunsági Nemzeti Park nemrégiben számolt be a Páhi-réteken nyíló orchideákról, most pedig arról adtak hírt, hogy május közepén munkatársaik egy, a Kiskunságban kifejezetten ritka orchideát találtak Baja határában. A tarka pettyeskosbor (Neotinea tridentata) egy hazánkban főként a domb- és hegyvidékekre jellemző kistermetű, igen impozáns megjelenésű orchidea, melynek csupán néhány alföldi előfordulásáról van tudomásunk. Ezért is számít igen érdekes adatnak a Bajától keletre megtalált egy tő, melynek a legközelebbi ismert állományai a Szekszárdi-dombságban, illetve Miklapuszta területéről voltak ismertek.

tarka pettyeskosbor (Neotinea tridentata)Forrás: Tamás Ádám/knp.hu

Az orchideák rendkívül apró magjai a szél segítségével akár több száz kilométerre is eljuthatnak, így néha az elterjedési területüktől távol, egészen meglepő helyeken is felbukkanhatnak. A magjaik csak olyan helyen tudnak növénnyé fejlődni, ahol a talajban élő gombapartner is jelen van, ugyanis az orchideák kizárólag a gyökérkapcsolt gombák segítségével tudnak bizonyos tápanyagokat felvenni a talajból.

Ez a fajta kapcsolat mindkét félnek, vagyis a gombának és az orchideának is előnyökkel jár, hiszen a gombák „ellenszolgáltatásként" az orchideák által a légköri szén-dioxidból napfény segítségével előállított cukrok egy részét megkapják. A tudomány ezt mikorrhiza kapcsolatnak hívja. A Baján talált egy tő tarka pettyeskosbor is azt bizonyítja, hogy a bácskai táj is tartogat még igazi meglepetéseket mind a természetkedvelőknek, mind pedig a kutatóknak - foglalta össze Tamás Ádám, természetvédelmi őr a knp.hu oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek