13 ezer orchidea lóg a mennyezetről a japán Lebegő Virágoskertben

Az immerzív kiállításairól ismert tokiói művészcsoport, a teamLab két legújabb kiállításán a látogatók a természethez és a környezethez fűződő viszonyukat értékelhetik újra. Az egyik installáció a Lebegő virágoskert: ugyanaz a gyökerük a virágoknak, mint nekem, a kert és én egyek vagyunk címet kapta. Itt 13 000 orchidea lóg a mennyezetről szinte a padlót súrolva, ahogy azonban az ember megközelíti a virágtengert, a növények, mintha érzékelnék a mozgást, felhúzódnak, hogy utat engedjenek a látogatónak - derül ki az afar.com cikkéből.

A kert az ősi zen kertek mintájára készült, amelyeknek célja az volt, hogy rajtuk keresztül a buddhista szerzetesek átélhessék a természettel való egységet. Az orchideáknak nincs földjük, a szükséges vizet a levegőből szívják fel. Érdekességük, hogy illatuk intenzitása változik a nap folyamán, és napnyugta után a legerősebb, hogy minél inkább vonzza az éjszakai rovarokat.

A másik tárlat a Rezgő mikrokozmoszok mohakertje - megszilárdult fényszín, napfelkelte és naplemente címet kapta, és mohás dombokból áll, amelyet a mikrokozmoszok jelképeiként tojás alakú miniszobrok díszítenek. A tojások reggel fémesen csillognak, este pedig változatos neonszínekben világítanak, és változatják a színüket, valamint rezonálnak, ha hozzájuk érnek. 

A két új kiállításon kívül a teamLab tokiói múzeumában kilenc másik installáció is látható. Van, ahol az ember úgy érezheti, mintha a vízen járna, egy másik alkotás azt az illúziót kelti, mintha az ember manipulálná a tüzet. A 2001-ben alapított teamLab interdiszciplináris szakemberekből - művészekből, animátorokból, programozókból, mérnökökből, matematikusokból és építészekből álló - kollektíva, akik a művészet, a technológia, a tudomány és a környezet közötti kapcsolatok bemutatásán dolgoznak.

Munkáik számos múzeum állandó gyűjteményében kaptak helyet, találkozhatunk velük a Los Angeles -i Museum of Contemporary Art, a San Franciscó -i Asian Art Museum vagy az új-dél-walesi Art Gallery termeiben. A tervek szerint első európai államdó kiállításukat 2024-ben nyitják meg, Hollandiában.

 A címlapkép forrása: planets.teamlab.art

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek