Futurisztikus ajtó nyílt Litvánia és Lengyelország között

Vilnius izgalmas ajándékkal lepte meg azokat, akik már kikészültek az utazási korlátozásoktól és sóvárogva várják, hogy újra idegen országok lakóival találkozhassanak. Egy digitális kaput helyeztek el a város vasútállomása mellett, amelynek képernyőjén keresztül kapcsolatba léphetnek a 600 km-re lévő lengyel város, Lublin főterén elhaladó járókelőkkel.

Litvánia, Vilnius, PortalGo Vilnius/https://www.govilnius.lt/media-news/vilnius-invites-residents-to-connect-through-a-portal

A Portal, azaz kapu egy, a sci-fik esztétikáját idéző kerek képernyő, amelyre kamerát szereltek, írja Vilnius hivatalos turisztikai oldala, a Go Vilnius sajtóközleményében. Ennek másolatát Lublin főterén is elhelyezték, így a képernyők előtt elhaladó lengyel és litván járókelők valós időben üdvözölhetik egymást.

Lengyelország, Lublin, PortalGo Vilnius/https://www.govilnius.lt/media-news/vilnius-invites-residents-to-connect-through-a-portal

A futurisztikus digitális híd pár napja, május 26-án került a helyére, egy olyan közhangulatban, amikor már sokan a világon alig várták a járványügyi korlátozások feloldását. De az ötlet már öt évvel ezelőtt megszületett, és egy egészen más jellegű problémára szeretett volna megoldást kínálni.

Benediktas Gylys, a projekt mögött álló alapítvány elnöke szerint az emberiség számos, potenciálisan végzetes kihívással néz szembe a társadalmi polarizációtól kezdve, az éghajlatváltozáson át a gazdasági problémákig. De nem a ragyogó tudósok, aktivisták, a tudás vagy a technológia hiánya okozza ezeket a kihívásokat, sokkal inkább a tribalizmus, az empátia hiánya és a szűklátókörűség, ami gyakran csak nemzeti határokra korlátozódik – magyarázza a sajtóközlemény.

A Portal mint közösségformáló híd, a különböző kultúrájú embereket igyekszik összehozni, és arra ösztönözni, hogy gondolják újra az egység jelentését. A vilniusi Portal nem az utolsó a tervek szerint. Az alapítvány a jövőben több tucat hasonló kapu elhelyezését tervezi Európa-szerte.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek