Még nem késte le a szarvasbőgés-szezont! Mutatjuk, hol hallhatja

Szeptember és október eleje a szarvasok nászának az időszaka, ilyenkor szarvasbőgéstől hangosak az erdők. Az ország számos erdejébe szerveznek vezetett túrákat, ahol hallhatjuk a bikák hangját. Tekintve, hogy már javában a szezon közepén tartunk, sok közülük már betelt, de még nem késtünk el, hogy részesüljünk az élményből. Ha szeretné tudni, mit kell tudni a szarvasbőgésről, és hogy mikor lesznek a következő túrák, olvasson tovább!

Miért bőgnek a szarvasok?

Közismert tény, hogy a szarvasbőgés a párzási időszakkal függ össze, de hogy pontosan miért is kommunikálnak egymással ilyen módon a szarvasok, azt talán kevesen tudják. A gímszarvasbikák a nászidőszakban háremet alakítanak ki maguk körül, amit folyamatosan éberen vigyáznak, és ezzel függ össze a hangadásuk is. Az eltérő hangú és erejű bőgésnek más-más jelentése van. Némelyikkel a nőstényeknek szeretnének imponálni, más hangok pedig arra valók, hogy elriasszák a felbukkanó vetélytársakat. Az alkonyattól erősödő bőgés elárulja mennyire életerős a hím, mekkora méretű vagy hogy milyen a vérmérséklete, írja a Pilis Parkerdő. Ha a bőgés nem elég, agancsaikkal vívnak meg egymással. A küzdelem vesztese megfutamodik, és a párzási időszak végéig keresi az újabb lehetőségeket.

Akár ilyen hatalmas, kifejlett példányokat is megfigyelhetnek a túrázókForrás: Pilisi Parkerdő Zrt.
Vigyázzunk az utakon!

A szarvasbőgés időszakában az országutakon, különösen az erdős szakaszokon fokozottan számítani kell a gímszarvasok megjelenésére. Ilyenkor a szarvasok izgatottabbak, veszélyérzetük csökken, ezért könnyen kiszaladhatnak a közútra. A vadgázolások elkerülése érdekében mérsékeljük a sebességet! Ha mégis megtörténik a baleset, az elütött vadhoz nem szabad hozzányúlni, mert ha még nem múlt ki, akkor az agancsával, rúgásával vagy harapásával súlyos sérüléseket okozhat. Baleset esetén hívni kell a 112-es segélyhívó számot és meg kell várni a rendőri intézkedést. Az elpusztult vadat nem szabad a helyszínről elszállítani, az a helyileg illetékes vadászatra jogosult tulajdona, elvitele lopásnak minősül.

Hol hallhatjuk még az idei szezonban?

A Pilisi Parkerdő valkói, gödöllői, visegrádi, szentendrei és budapesti erdészete szervez szarvasbőgés-túrákat, bár már csak a valkói és budapesti erdészet túráira van hely. A kora esti órákban, szakvezetéssel zajló kirándulásokon nemcsak a gímszarvasok, hanem az éjszaka aktív többi állat életével is megismertetik az érdeklődőket.

A Valkói Erdészetben 16-án, 18-án, 24-én és 30-án szerveznek 3-5 kilométer hosszú kirándulásokat, a belépő felnőtteknek 5000 forint, 12 év alatti gyerekeknek 2500.

A Budapesti Erdészetben a következő napokon lesznek túrák: szeptember 21., 23., 24., 25., 26., 27., 29., 30. és október 1., 2., 3., 5., 6., 7., 8., 9. és 10. A 2-3 kilométeres túrák időtartama 2 óra. Jelentkezni itt lehet. 

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkban Szokolya külterületén, a Királyréten lesznek szarvasbőgés túrák szeptember 17. és 19. között, de az esemény Facebook-oldala szerint 18-ára szombatra már beteltek a helyek. A kirándulások 19 órakor indulnak a Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközponttól. A teljes árú részvételi díj 2300 forint, a kedvezményes jegy 1600 forint.

Szeptember 24-én Zala megyében, a Csömödéri Állami Erdei Vasút dízelmozdonyos járatával érkezhetünk Lentiből Zajdára, ahonnan a túra indul. A programról bővebben itt olvashat. 

A veszprém megyei Eplényben szeptember 18-án szombaton 18 és 21 óra között libegős túrákat szerveznek. A gyülekezőhelyről a csoport libegővel érkezik a hegytetőre, ahol vezetett túra keretein belül ismerhetik meg a szarvasok énekét. Emellett felmehetnek az Ámos-hegyi Kilátóba, és kipróbálhatják a mezítlábas ösvényt is. A teljes árú jegy 4000 forint, a gyerek 2500 forint, ami már a libegő árát is tartalmazza. A programról bővebben itt olvashatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek