Ingyenes vezetett túrára invitálják a 70 éve védett erdőbe

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park térítésmentes, szakvezetett túrát indít a 70 éve védett Uzsai Csarabos Erdőben, amelynek során a látogatók felkeresik a Sümeg-Tapolcai-hát legváltozatosabb erdőtömbjének különleges élőhelyeit, a fekete áfonyás-csarabos és nyíres-csarabos fenyéreket, melynek védetté nyilvánítását az egyik leghíresebb magyar botanikus, Jávorka Sándor kezdeményezte még 1951-ben.

Nevét az erdő a csarab, más néven hanga vagy erika növényről kapta - illusztrációForrás: Aqwis (Aqwis)/Wikipedia

A csendes, háborítatlan erdő ligetes részein az augusztus második felében nyíló hangaféle, a csarab lilásrózsaszín virágszőnyege különleges látványt nyújt. Ezt a képet tovább színesítik a borókák és a föléjük lenge lombot képező, vakítóan fehér törzsű nyírfák. A dunántúli sás jellegzetes világoszöld foltjai is jól láthatók ebben az időszakban. Érdekesség, hogy a Dunántúl közepén csak itt fordul elő a fekete áfonya, az is csak a meredek, kisavanyodott, kvarckavicsos dombéleken. 

A kirándulás alatt más, ezen a területen jellegzetes, ritkaságuk miatt védetté nyilvánított növényfajokkal is megismerkedhetnek a kirándulók.

A túra szeptember 11-én szombaton 10 órakor kezdődik, jelentkezni előző nap 16 óráig lehet. A részvétel térítésmentes, azonban az eseményt csak minimum 10 fő jelentkezése esetén tartják meg. Az időjárásnak megfelelő ruházat mellett esőkabátot is érdemes vinni, és a helyenként köves terep miatt a lábat biztosan tartó lábbeliben célszerű érkezni. A találkozó helye a sümegi Úrbér Vadászház lesz, a túra közepesen nehéz. További információkat ide kattintva kaphatnak. 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek