Gyerekek találtak rá a hazánkban ritkán előforduló, röpképtelen madárra

A hazánkban ritkán előforduló, fokozottan védett nagy sárszalonka röpképtelen példányát találták meg gyerekek Szegeden, a Zápor-tó partján 2021. augusztus 27-én, amely műholdas jeladót is viselt.
A helyszínre érkező természetvédelmi őr az erősen legyengült, sovány madáron nem talált más külsérelmi nyomot, és bár azon nyomban a Szegedi Vadasparkba szállította, nem sikerült megmenteni az életét – olvasható a hír a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldalán.

Kiderült, hogy a madarat Észtországban gyűrűzték és ott kapta meg a jeladót. A MME - Magyar Madártani Egyesület Gyűrűző Központja felvette a kapcsolatot az észt kollégáikkal, így már több információhoz jutott erről a példányról. Mint megtudták, 2021. május 31-én gyűrűzték meg az egy évnél idősebb, hím madarat Észtországban. Az Ananassnak elnevezett példányra műholdas nyomkövetőt is tettek, de 30 nappal később elvesztették a jelet. Az észt szakemberek szerint addig nagyon aktív volt és intenzíven mozgott a területen.

Sajnos a jelölés helyszínétől 1413 km-re, 2 hónappal és 27 nappal később Szegeden elpusztult, melynek okát egyelőre nem ismerik.

A jeladót visszaküldték Észtországba, így az abból kinyert adatokból később még további információkhoz jutnak a Park munkatársai, például, hogy milyen útvonalon jutott el hozzánk a madár, miután a jeladója valami okból kifolyólag már nem működött rendesen.

Ritka vendég nálunk, ha mégis megfordul, csak áprilistól májusig és augusztustól októberig tartózkodik MagyarországonForrás: Thho46/Wikimedia Commons

A nagy sárszalonka Európai szinten is a sérülékeny fajok közé tartozik, a vizes élőhelyek védelme létfontosságú számára. A Magyar Madárgyűrűzési Adatbank összesítése szerint 1951 óta mindössze öt példányt gyűrűztek meg hazánkban, és egyet sikerült visszafogni, ez az eset pedig az első kézrekerülés volt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek