A világ első madárszínháza épül a Hortobágyon

A világon egyedülálló ökoturisztikai létesítményt hoznak létre a Hortobágyi-halastó területén, ahol a látogatók testközelből figyelhetik meg az itt élő különleges madárvilágot. A Madárszínház olyan élményt fog biztosítani, amelyet korábban csak a madármegfigyelők szűk csoportja élhetett át - olvasható az aktivmagyarorszag.hu oldalán.

Forrás: aktivmagyarorszag.hu

A létesítmény elsődleges célja, hogy olyan módon láthassák az érdeklődők a vadon állatait, amire korábban még nem volt lehetőség, de a hivatásos fotósoknak is megfelelő körülményeket biztosít majd a felvételek elkészítéséhez. A projekt ötletét Máté Bence világhírű természetfotós adta, lebonyolítója pedig az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK).

A Hortobágyi-halastóra tervezett Madárszínház egy strukturált és üvegezett épület lesz, ahol a látogatók szakvezetett túrákon keresztül, rendkívül közelről figyelhetik meg elsősorban a vízhez kötődő, félénk madarak természetes viselkedését és életmódját. Bepillantást nyerhetnek az állatok mozgalmas életébe az odúk elfoglalásától kezdve a levegőben zajló, vérre menő küzdelmeken, a táplálékért vívott csatákon, a nászon, a fiókaetetésen és nevelésen keresztül egészen a kirepüléséig.

A Madárszínház színháztermének befogadóképessége 40-50 fő, így szűken, de akár két iskolai osztálynak is lehet itt környezetismereti, biológia vagy osztályfőnöki órát tartani. Az építményt úgy alakítják ki, hogy a vízfelszín megközelítőleg szemmagasságban helyezkedjen el. „Ez az ötlet már körülbelül 10 éve megfogalmazódott a fejemben. Úgy éreztem, hogy ezt a varázslatos világot, amely a leseken keresztül a szemünk elé tárul, szélesebb körnek is meg kell ismernie, hiszen a természetvédelem kulcsfontosságú lesz az elkövetkező időszakban", mondta Máté Bence természetfotós, a Madárszínház megálmodója.

A belső tér hangszigetelt, zajcsillapított, hogy a nagyobb csoportoknál elkerülhetetlen beszélgetés hangja ne zavarja el a madarakat. A vadászó, táplálkozó vagy pihenő madarak ezáltal néhány méter távolságból figyelhetők meg, amire kis befogadóképességű, főleg fotósok számára készült lesek kivételével még nincs példa. Az épület tájolása lehetővé teszi a minél hosszabb hátfényes használatot a detektív üveg felhasználásával. A Madárszínház az üvegezett épületen túl egy emelt vízszintű látványmedencét, tanösvényt és kilátót is magában foglal majd. 

A tájegység 342 madárfajnak ad otthont, melyek közül 152 fészkel is a területen. Többek között megtalálható itt az összes hazai gémféle, a batla, a kárókatona és a kékbegy is. Őszi és tavaszi madárvonuláskor több tízezres vadlúd- és darucsapatok vonulnak keresztül a vidéken. A tó a Hortobágy első halastórendszereként épült meg több mint 100 éve. Az emberi kéz alkotta halastavakat idő közben a természet visszahódította, így az itt kialakult vizes élőhely a gazdag madárvilága miatt védettséget érdemelt ki a nemzeti parkkal együtt.

A Madárszínház engedélyes tervei készen vannak, így kezdődhet a kivitelezés. Az új látogatóközpont tervezetten 2 év múlva fogadhatja az első látogatókat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek